Παρασκευή 18 Απριλίου

Πώς επηρεάζει το διαδίκτυο την χρήση της γλώσσας και την επικοινωνία μας

Γράφει η Βαλερί Αγγέλου, Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ)

«Μαμά, grinchαρα σήμερα στο σχολείο», μου είπε σήμερα ο έφηβος γιος μου, και τον κοίταξα απορημένη προσπαθώντας να θυμηθώ που είχα καταχωνιάσει το λεξικό του Μπαμπινιώτη.

Μετά το αρχικό σοκ, συνειδητοποίησα ότι το πρόβλημά μου, δεν ήταν οι άγνωστες λέξεις που κατά καιρούς ξεστομίζει το βλαστάρι μου, φαντάζομαι ότι κάθε εποχή είχε και την δίκη της αργκό. Είναι γνωστό εξάλλου ότι το αγγλικό λεξιλόγιο της Οξφόρδης εισάγει νέες λέξεις σε κάθε καινούργια του έκδοση. Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρώ, ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν, ολοένα και πιο συχνά πια, την γλώσσα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου γενικά.

Νέες συνήθειες στον γραπτό και στον προφορικό λόγο

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η νέου είδους διάδραση μέσω όλων αυτών των εφαρμογών (Facebook,Instagram, Tik Tok και τόσα άλλα), εγκαθιστά νέες συνήθειες τόσο στον γραπτό , όσο και στον προφορικό λόγο. Λέξεις συντομεύονται, ή και αποκτούν άλλο νόημα από το αρχικό, παρυσφρύοντας πολλές φορές ακόμη και στον προφορικό λόγο. Τα πάντα στριμώχνονται πίσω από μια ατάκα, ενώ φτάσαμε και στο σημείο να εφεύρουμε και emoji για κάθε πιθανό συναίσθημα. Δύσκολα νοήματα, λεπτές αποχρώσεις, κρύβονται πίσω από ένα “grinchάρω”. Γιατί ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, οι ρυθμοί είναι καταιγιστικοί, και κανείς δεν έχει τον χρόνο, ή και την διάθεση να σταθεί.

Η γλώσσα μας όμως δεν είναι δυστυχώς το μόνο θύμα της τεχνολογικής εξέλιξης.

Όταν το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας μας πραγματοποιείται πλέον πίσω από την ασφάλεια της οθόνης, δυστυχώς χάνονται όλα αυτά τα στοιχεία της μη λεκτικής επικοινωνίας , όπως είναι ο τόνος της φωνής και η πλούσια γλώσσα του σώματος. Δεν είναι λίγες οι φορές, που συναντώ ολόκληρες παρέες που αντί να μιλάνε και να επικοινωνούν, κρύβονται πίσω από την ασφάλεια του πληκτρολογίου. Πόσα νοήματα αλήθεια να χάνονται…

Στο βωμό της ταχύτητας και της τεχνολογίας που απαιτεί η σημερινή εποχή, έχουμε θυσιάσει, όχι μόνο τον πλούτο της γλώσσας μας, αλλά και την ικανότητα της επικοινωνίας μας. Ζούμε σε μια εποχή, που πραγματικά μας χαρίζεται απλόχερα η ελευθερία της έκφρασης, που έχουμε την δυνατότητα ν´ αποτυπώσουμε και τις πιο πολύπλοκες έννοιες. Και όμως, υπάρχει διάχυτα η αίσθηση ότι επικοινωνούμε όλο και πιο δύσκολα.

Έχοντας λοιπόν κερδίσει σε αυτόν τον αγώνα ταχύτητας, ίσως πρέπει να αναρωτηθούμε αν το τέλος της διαδρομής μας βρίσκει πιο φτωχούς…

Διαβάστε επίσης:

Για έξι μήνες ακόμα στη φυλακή η Ρούλα Πισπιρίγκου: Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Κοινή εκδήλωση σχολείων Ελλάδας και Κύπρου για το παιδί: «Γιατί αν γλιτώσει το παιδί…»

Ανήλικοι χτύπησαν και λήστεψαν 16χρονους στη Θεσσαλονίκη

Ροή Ειδήσεων