«Πώς μια απλή ίωση παραλίγο να τυφλώσει το παιδί μου…»

Πριν λίγες ημέρες έζησα έναν μικρό εφιάλτη. Tο παιδί μου παραλίγο να χάσει το ένα του μάτι από κάτι που ξεκίνησε ως φαινομενικά απλό.

Είναι 4 ετών, πηγαίνει προνήπιο και αρκετές φορές μέσα στον χρόνο επιστρέφει στο σπίτι κουβαλώντας και κάποιο μικρόβιο. Έχουμε, πλέον, συνηθίσει τις μύξες, τον βήχα και την γκρίνια που του προκαλούν τα διάφορa κρυώματα και κάνουμε τα πάντα για τον θωρακίσουμε. Εμβόλια, σωστή διατροφή, ξεκούραση.

Ξέρω, όμως, έχοντας ήδη έναν μεγαλύτερο γιο, ότι αυτά είναι… δεδομένα για τα παιδιά, ειδικά αυτής της ηλικίας! Όταν συναναστρέφονται άλλα παιδάκια το να κολλήσουν μια ίωση είναι κάτι σίγουρο. Ήξερα, πως έτσι χτίζει αντισώματα και προσπαθούσα να μην δείχνω την αγωνία μου κάθε φορά που ανέβαζε λίγο πυρετό ή ένιωθε απίστευτα κουρασμένος.

Μέχρι λίγες μέρες πριν, όταν αντιμετωπίζοντας άλλη μια απλή – για μένα – ίωση, το παιδί χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο για μία ολόκληρη εβδομάδα!

Ήταν κάτι το οποίο δεν είχα ξανακούσει και πραγματικά μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πόσο σοβαρό ήταν και το πόσο επιπόλαια όλοι μας αρχικά το αντιμετωπίσαμε! Ένα πρωινό και ενώ ο πυρετός δεν ήταν πολύ υψηλός, το δεξί του μάτι άρχισε να πρήζεται λίγο πάνω από το βλέφαρο, να κοκκινίζει και να «πονάει το άσπρο, μαμά» (έτσι έλεγε, διαρκώς, το παιδί).

Προσπαθώντας και πάλι να φανώ ψύχραιμη, επικοινώνησα με τον παιδίατρο, ο οποίος μου συνέστησε μια απλή αντιβίωση για να δούμε πώς θα πάει. Όταν δύο μέρες μετά του είπα, ότι τίποτα δεν έχει βελτιωθεί και ενώ το δέρμα γύρω από το μάτι είχε αρχίσει να γίνεται μπλε, κάναμε αμέσως εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η διάγνωση ήταν κυτταρίτιδα κόγχου.

Ο λόγος για μια εξαιρετικά επικίνδυνη φλεγμονή που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του ματιού ή ακόμα και σε θάνατο.

Όπως μου εξήγησαν, τα μάτια συνδέονται άρρηκτα με τον εγκέφαλο και μία μόνο από τις πολύ σοβαρές επιπλοκές της κυτταρίτιδας κόγχου είναι η μηνιγγίτιδα.

Εμείς είμασταν τυχεροί και γλυτώσαμε τα χειρότερα, ωστόσο επειδή δεν θα ήθελα κάποιος άλλος γονιός να βρεθεί στην θέση μου, συνομίλησα με τον κ. Σταμάτη Γκατζώνη, Χειρουργό Οφθαλμίατρο – Παιδοφθαλμίατρο, για να μάθω τα πάντα γύρω από αυτή την ύπουλη λοίμωξη.

Τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα κόγχου;

«Πρόκειται για φλεγμονή των ιστών μπροστά και γύρω από το μάτι, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα με σωστή αγωγή».

Ποιες είναι οι αιτίες και ποια τα συμπτώματά της;

«Προκαλείται είτε από δήγμα (δάγκωμα) εντόμου είτε από κάποιο τραύμα στην περιοχή είτε από κάποια λοίμωξη, όπως η ιγμορίτιδα. Κύρια συμπτώματά της, τα οποία και αναπτύσσονται ταχέως, είναι η ερυθρότητα, το οίδημα στο βλέφαρο και ο πόνος.»

Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;

«Από τη στιγμή που οι γονείς αντιληφθούν έντονο πρήξιμο, το οποίο τείνει να επεκτείνεται, και κοκκινίλες στην περιοχή του ματιού πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδοφθαλμίατρο. Για την αντιμετώπιση της φλεγμονής χορηγείται ενδοφλέβια αντιβίωση και απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Ορισμένες φορές επιβάλλεται και ο απεικονιστικός έλεγχος (μαγνητική τομογραφία) και σπανιότερα – σε περίπτωση δημιουργίας αποστήματος – είναι επιτακτική η χειρουργική επέμβαση».

Στην δική μας περίπτωση, παραμείναμε στο νοσοκομείο μία ολόκληρη εβδομάδα και μία ακόμα στο σπίτι, προκειμένου να συνέλθει εντελώς στο παιδί. Όπως μας εξήγησαν οι γιατροί φεύγοντας, στην νηπιακή ηλικία αναπτύσσονται τα ιγμόρεια. Μια απλή ίωση οδηγεί συχνά σε ιγμορίτιδα, η οποία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά στα μικρότερα παιδιά, γιατί μια οξεία φλεγμονή επεκτείνεται σε όλες τις κοιλότητες του προσώπου (ιγμόρεια, ηθμοειδή, μετωπιαίοι κόλποι). Έτσι, η φλεγμονή μπορεί να φτάσει στον οφθαλμικό κόγχο, όπου δημιουργείται η κυτταρίτιδα του κόγχου. Πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή, όμως καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μηνιγγίτιδα ή σε βρογχίτιδα και πνευμονία, απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή από τους γονείς αλλά και τον παιδίατρο. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τον κίνδυνο; Οι γιατροί μας συνέστησαν τακτικό καθαρισμό της μύτης με φυσιολογικό ορό, ώστε να απομακρύνονται μικρόβια και βρωμιές και να μην εισβάλλουν στον οργανισμό και στις κοιλότητες.