Επειδή τα πράγματα δυσκολεύουν μετά από 2 εβδομάδες #ΜένουμεΣπίτι, με τα παιδιά σε αποκλειστική ευθύνη και φροντίδα των γονιών τους, χρειάζεται να επιστρατευτεί όλη η καλή διάθεση και να αξιοποιηθούν όλα τα αποθέματα υπομονής και αντοχής.
Ο περιορισμός δημιουργεί ανία, εκνευρισμό κι ένταση όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά και στους εφήβους. Καλό, λοιπόν, είναι να χρησιμοποιήσουμε μερικές τεχνικές – εύκολες όταν τις συνηθίσεις και αποτελεσματικές – για να ξεπεράσουμε τις στιγμές της έντασης και να βοηθήσουμε το παιδί να ηρεμήσει και το ίδιο.
5 τρόποι για να διαχειριστούμε τα ξεσπάσματα των παιδιών από την διαρκή παραμονή εντός σπιτιού
• Όταν το παιδί συμπεριφέρεται αρνητικά και δεν συνεργάζεται, κρατάμε τον έλεγχο, δεν ξεφεύγουμε και προσπαθούμε να το ενισχύσουμε θετικά.
• Όταν το παιδί γίνεται επιθετικό, χρησιμοποιούμε τεχνικές ηρεμίας και του δίνουμε χώρο και χρόνο για να ηρεμήσει.
• Όταν το παιδί ξεφωνίζει, εμείς χαμηλώνουμε τον ήχο της φωνής μας και του μιλάμε ήρεμα και καθαρά.
• Όταν το παιδί γίνεται καταστροφικό, πετώντας αντικείμενα, χτυπώντας πόρτες, σπάζοντας, το βοηθάμε να ηρεμήσει, του προσφέρουμε εναλλακτική και του υποδεικνύουμε τεχνικές ηρεμίας, όπως:
-Μέτρα ως το 10
-Πάρε βαθιές ανάσες
-Βάλε τα χέρια στις τσέπες
-Σφίξε τα χέρια σε γροθιές και χαλάρωσε
-Κάνε ένα μπάνιο
-Χαλάρωσε ένα-ένα μέλος του σώματος, άσε το να πέσει σαν να μην το ορίζεις
-Κάνε μου αστείες γκριμάτσες
-Πάρε με μια αγκαλιά ή έλα να σε πάρω αγκαλιά
- Αποφεύγουμε τελείως κατά την ώρα της …. κρίσης, να ουρλιάζουμε, να εξηγούμε, να νουθετούμε. Ας διερευνήσουμε τους λόγους της συμπεριφοράς κι ας προσπαθήσουμε να διορθώσουμε ό,τι την προκαλεί. Δεν είναι το παιδί μας που μας ενοχλεί αλλά ο τρόπος του.
Γονείς, μην φτάνετε στα άκρα με τα παιδιά
Γι αυτό το ενισχύουμε πάντα θετικά, του λέμε πόσο το αγαπάμε και πόσο σπουδαίο παιδί είναι και ότι είναι αταίριαστη μια λανθασμένη συμπεριφορά με εκείνο και το χαρακτήρα του. Δοκιμάστε το!
Ψυχολόγος