Η καλή επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών είναι το πιο σημαντικό βήμα για την προστασία ενός παιδιού από την σεξουαλική κακοποίηση. Ενώ πολλές φορές η συζήτηση με τα παιδιά μας μπορεί να είναι δύσκολη για οποιοδήποτε θέμα, γίνεται ακόμη δυσκολότερη όταν αφορά την σεξουαλική κακοποίηση.
Το καλύτερο που μπορούμε ως γονείς για την προστασία των παιδιών μας από την σεξουαλική παρενόχληση / κακοποίηση
Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι η συζήτηση για την προσωπική του ασφάλεια θα πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία. Τα μηνύματα που πρέπει να περάσουν στο παιδί όταν μιλάμε είναι πως έχει το δικαίωμα να πει όχι αν κάποιος θέλει να το αγγίξει με τρόπο που το κάνει να αισθάνεται άβολα φοβισμένο ή μπερδεμένο. Πως το σώμα είναι δικό του, πως είναι ξεχωριστό και σημαντικό. Πως υπάρχουν μέρη του σώματος που είναι ιδιωτικά. Πως έχει δικαίωμα το παιδί να πει όχι σε όποιον θέλει να αγγίξει σε σημεία όπως τα γεννητικά όργανα, το στήθος, τα οπίσθια. Στόχος επίσης να ενδυναμωθεί η κατανόηση ότι δεν είναι δικό τους λάθος αν κάτι συμβεί, και το θάρρος να το εκμυστηρευτούν σε κάποιο πρόσωπο αναφοράς.
Ο ρόλος του ασφαλούς ενήλικα
Έχοντας λοιπόν κάνει τις σχετικές συζητήσεις με τα παιδιά σε δεύτερο στάδιο είναι σημαντικό να τους μιλήσετε για τους “ασφαλείς ενήλικες”. Τα πρόσωπα δηλαδή που μπορούν να απευθυνθούν αν ποτέ αισθανθούν ανασφαλή —ή νιώσουν κάποια συμπεριφορά/άγγιγμα που θα τα φέρει σε δύσκολη θέση.
Όπως μας συμβουλεύει η ειδικός Jessica Martini, οι ασφαλείς ενήλικες δεν είναι άλλοι από πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντος των παιδιών (είτε από την οικογένεια είτε από τους στενούς φίλους είτε από το σχολείο) στα οποία πρέπει το παιδί να έχει το θάρρος να μιλήσει ανοιχτά αν του έχει συμβεί κάποιου είδους παρενόχληση.
Δεδομένου βάσει ερευνών ότι «έως και το 93% των θυμάτων κάτω των 18 ετών γνωρίζουν τον θύτη» είναι σημαντικό το παιδί μας να νιώθει τη σιγουριά και την εμπιστοσύνη ότι μπορεί να απευθυνθεί στον ασφαλή ενήλικα που έχει επιλέξει (και που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιος είναι).
Το να αναφέρουμε απλώς ποιους θα πρέπει να μπορούν να εμπιστεύονται τα παιδιά μας δεν αρκεί—και μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω σύγχυση, ντροπή και επιφυλακτικότητα για να μιλήσουν.
Μαμά, μπαμπά πώς θα τον εμπιστευτώ εγώ αυτόν τον ενήλικα;
«Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης, ο δράστης ήταν γνωστός (και πολύ συχνά τον εμπιστεύονταν) η οικογένεια του θύματος. Οι κακοποιητές επενδύουν απίστευτα ποσά ενέργειας για να δημιουργήσουν την προσωπικότητα ενός αξιόπιστου ατόμου για να έχουν πρόσβαση στα παιδιά» εξηγεί η ειδικός Jessica Martini.
Σε ένα σχετικό video που έχει δημιουργήσει για να διδάξει την ασφάλεια των παιδιών, η Martini προτείνει να μοιραστούμε τις ακόλουθες παραμέτρους με τα παιδιά μας για να εντοπίσουμε ασφαλείς ενήλικες στη ζωή τους, αντί να δημιουργήσουμε μια παραδοσιακή «λίστα».
@jesmartini One of the most impt convos we should be having- How to talk about who a “safe adult” is #parents #fyp #momsoftiktok #safeadult #letstalkaboutit #staysafe ♬ original sound – Jess martini
Μπορούμε να ξεκινήσουμε λέγοντας στα παιδιά μας: «Ασφαλής ενήλικας είναι κάποιος που σας κάνει να νιώθετε ευτυχισμένοι και ασφαλείς» εξηγεί η Martini.
«Όταν τους πλησιάζεις, δεν αισθάνεσαι νευρικός, φοβισμένος ή αγχωμένος στην κοιλιά σου. Σε κάνουν να νιώθεις αγαπημένος και άνετος».
Δεύτερον, ένας ασφαλής ενήλικας (ή έφηβος) «δεν θα σας ζητήσει ποτέ, μα ποτέ να κρατήσετε ένα μυστικό» και αν το κάνει, δώστε εντολή στο παιδί σας να μοιραστεί το μυστικό μαζί σας αμέσως.
Να μην διδάσκονται στα παιδιά τα «καλά έναντι των κακών μυστικών» γιατί μερικές φορές οι κακοποιητές χρησιμοποιούν «καλά μυστικά» για να τα ξεγελάσουν
(Π.χ. “Εδώ είναι ένα μπισκότο, μην το πεις στη μαμά σου” ή “Ξέρω ότι το έσπασες, αλλά δεν θα το πω σε κανέναν, είναι το μικρό μας μυστικό.” Το να συνηθίσουν τα παιδιά να κρατούν “καλά μυστικά” διευκολύνει
Αντίθετα, σημειώνει η Martini, μπορούμε να τους μάθουμε τη διαφορά μεταξύ μυστικών και «χαρούμενων εκπλήξεων»—πράγματα που όλοι θα μάθουν σύντομα και όλοι θα νιώθουν χαρούμενοι, όπως ένα πάρτι έκπληξη.
Ένας ασφαλής ενήλικας θα σας πιστεύει πάντα όταν του λέτε κάτι σημαντικό
Παιδική κακοποίηση: Τα σημάδια που μας βάζουν σε υποψία
Η Martini επισημαίνει ότι μερικές φορές τα παιδιά «μας το λένε χωρίς να μας το πουν» όταν δεν έχουν τα λόγια ή τη συναισθηματική ωριμότητα για να το μεταφέρουν προφορικά.
Μπορεί να υποδυθούν την τραυματική κατάσταση στο παιχνίδι τους, να εμφανίσουν πονοκεφάλους, στομαχόπονους ή άλλα σημάδια σωματικής ασθένειας (ειδικά όταν πρόκειται να δουν ένα συγκεκριμένο άτομο), αποτραβιούνται ή αισθάνονται απώλεια όρεξης.
Μπορεί επίσης να είναι στενοχωρημένοι όταν πηγαίνουν κάπου που τους άρεσε προηγουμένως να πηγαίνουν—εμφανίζοντας συμπεριφορές όπως ουρλιάζοντας, κλάματα, προσκολλήσεις , αρνούμενος να μετακομίσει ή λέγοντας «Είναι οι χειρότεροι, δεν θέλω να πάω ποτέ εκεί».
Περνώντας πέρα από τη ρητορική του «καλού εναντίον κακού» και τις επιπόλαιες λίστες των λεγόμενων «ασφαλών ενηλίκων», τα παιδιά μας μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα με ποιον ενήλικα είναι πραγματικά ασφαλή.
Πηγή: lifehacker.com
Διαβάστε επίσης:
Αποφυλακίζεται η μαμά που πριν από 30 χρόνια σκότωσε τα 2 νεογέννητα μωρά της
Υπ. Εργασίας: Αλλαγές στην άδεια μητρότητας – Όσα πρέπει να ξέρουν οι μέλλουσες και νέες μανούλες