Χριστουγεννιάτικοι γλυκοί πειρασμοί: Τι να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών μας

Χριστουγεννιάτικοι γλυκοί πειρασμοί: Τι να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών μας

Αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι για τα περισσότερα παιδιά η «καλύτερη εποχή του χρόνου» (και όχι μόνο για τα παιδιά, εδώ που τα λέμε!). Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι συνδεδεμένη με το τρίπτυχο Δώρα / Παιχνίδια / Διακοπές. Βέβαια, δυστυχώς ή ευτυχώς, τα πολλά, πολλά γλυκά είναι ακόμα ένα ιδιαίτερα έντονο χαρακτηριστικό της περιόδου!

Λίγο οι ονομαστικές γιορτές, λίγο τα οικογενειακά τραπέζια, λίγο και τα γλυκά τα χριστουγεννιάτικα που οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι, τα παιδάκια μας (καλά, δεν θα μιλήσω για εμάς) αυτή την περίοδο τείνουν να υπερκαταναλώνουν. Και πολλοί θα μου πείτε, «εντάξει, έλα μωρέ, μια φορά τον χρόνο γίνονται αυτά, τι ψυχή έχουν λίγα γλυκάκια;».

Όμως, αν το καλοσκεφτούμε, τα γλυκά δεν είναι εκεί μόνο για τις πραγματικές 3-4 γιορτινές ημέρες: πρόκειται για ενάμιση μήνα! Και ακόμη περισσότερο, μιλάμε για συνήθειες που μας ακολουθούν σε όλη την ενήλικη ζωή μας.

Άρα, τι πρέπει να κάνουμε και πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη διατροφή των παιδιών μας, χωρίς εντάσεις και γκρίνιες;

Φτιάξτε κουραμπιέδες με τα παιδιά: Ο Αντώνης Φώσκολος μάς δίνει την τέλεια συνταγή! (video)

Το να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ένα μέτρο στην κατανάλωση όλων αυτών των γλυκών πειρασμών που μας περιβάλλουν κατά την περίοδο των γιορτών ίσως είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για τον καθένα από εμάς. Όμως, με μερικά επιτυχημένα «κολπάκια» μπορούμε να διατηρήσουμε μια ορθή και ισορροπημένη κατανάλωση γλυκών από τα μικρά μας, χωρίς να νιώσουν ότι στερούνται τη χαρά των γιορτών!

1. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην κατανάλωση γλυκών και ιδιαίτερα τις γιορτινές ημέρες που τα γλυκά προσφέρονται απλόχερα.

Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια μέσα στο σπίτι ώστε να καταφέρουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν την κατανάλωσή τους. Αρχικά, καλό θα ήταν να φροντίσουμε να έχουμε στο σπίτι όσο γίνεται λιγότερα γλυκά. Δεδομένου ότι αυτές τις ημέρες οι επισκέψεις είναι συχνό φαινόμενο και είθισται να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας γλυκά, φροντίζουμε να τα κρατάμε σε σημεία που ούτε τα παιδιά (και, φυσικά ούτε εμείς!) τα βλέπουμε. Όσο λιγότερο τα βλέπουμε, τόσο λιγότερο θα δημιουργείται η επιθυμία να τα καταναλώσουμε.

2. Η περίοδος των γιορτών είναι η κατάλληλη ευκαιρία να περάσουμε όλοι μαζί χρόνο και παράλληλα η ιδανική αφορμή για να φτιάξουμε γλυκά στο σπίτι μαζί με τα παιδάκια μας.

τσι, εκτός από τις διασκεδαστικές στιγμές που θα περάσουμε, δεδομένου ότι όλο τον χρόνο μας «ρουφάει» η καθημερινότητα, μπορούμε παράλληλα να ελέγξουμε τα συστατικά που περιέχουν τα γιορτινά γλυκά και να δοκιμάσουμε διαφορετικές συνταγές ή πιο «πειραγμένες» όπου θα αντικαθιστούμε τη ζάχαρη ή / και το βούτυρο με άλλα πιο υγιεινά έκδοχα, όπως π.χ. το σιρόπι αγαύης ή το ελαιόλαδο.

3. Τις γιορτινές αυτές μέρες που τα παιδιά μας περνούν περισσότερες ώρες στο σπίτι, το συχνό τσιμπολόγημα είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο και τα γλυκά που βρίσκονται στολισμένα σε όλα τα σημεία του σαλονιού και της τραπεζαρίας, μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο πειρασμό για τους μικρούς μας φίλους.

Μπορούμε έντεχνα να αντικαταστήσουμε τα γλυκά, με μπολάκια με ξηρούς καρπούς ή φρούτα, αποφεύγοντας έτσι την υπερκατανάλωση γλυκών!

4. Δεν «ξεφεύγουμε» από το καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα.

Οι γιορτινές μέρες, όπως είπαμε, είναι γεμάτες από οικογενειακά τραπέζια και επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς και αυτό πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι πάντα δυνατόν να ακολουθούμε το διατροφικό πλάνο που έχουμε στην καθημερινότητά μας. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των τροφών στο γιορτινό τραπέζι. Δεν ξεχνάμε να ακολουθούμε τους βασικούς διατροφικούς μας κανόνες και να φροντίζουμε το πιάτο των παιδιών μας να περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά, φρέσκια τροφή και πρωτεΐνη, χωρίς υπερβολές. Έτσι, τα παιδιά δεν θα νιώσουν ότι λόγω εορτών πρέπει να υπερβάλλουν ή να αλλάξουν διατροφικό πρόγραμμα και επομένως, η κατανάλωση γλυκών θα είναι υποσυνείδητα πιο ελεγχόμενη. Από την άλλη, δεν είμαστε πολύ αυστηροί. Παν μέτρον άριστον!

5. Δεδομένου ότι ο καιρός ακόμα ενδείκνυται, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη φυσική δραστηριότητα των μικρών μας φίλων, καθώς συνήθως οι εξωσχολικές τους δραστηριότητες αυτές τις μέρες πιθανόν να είναι περιορισμένες.

Εφόσον, λοιπόν, έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο, γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τον καιρό και να κάνουμε μια οικογενειακή βόλτα για περπάτημα ή εξόρμηση στη φύση;

6. Δώστε το καλό παράδειγμα! Τα παιδιά είναι μιμητικά και πάντα βλέπουν τι κάνουν οι γονείς τους!

Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να εξετάσουμε και εμείς τις διατροφικές μας συνήθειες και να προσπαθήσουμε με τη σειρά μας να αποφύγουμε όσο μπορούμε τους γλυκούς πειρασμούς και να περάσουμε όμορφα αυτές τις μέρες χωρίς να βγαίνουμε από το διατροφικό μας πρόγραμμα!

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για την παιδική παχυσαρκία και την υιοθέτηση υγιεινών πρακτικών; 

Είμαι στη διάθεσή σας! Καλέστε με στο 210 575 7911 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας  για κλείσουμε ένα ραντεβού!

Φανή Οικονομοπούλου – Κλινική Διατροφολόγος/Διαιτολόγος

Βρείτε την Φανή Οικονομοπούλου και σε Facebook και Instagram