Πώς να μεγαλώσετε έναν μικρό βιβλιοφάγο

Το παιδικό βιβλίο αποτελεί παράθυρο στη φαντασία αλλά και τη σκέψη του παιδιού. Το καλό παιδικό βιβλίο πρέπει να γοητεύει και να διασκεδάζει το παιδί, να διευρύνει τους δημιουργικούς του ορίζοντες και να καλλιεργεί τη φαντασία του.

Αν είστε λάτρεις της λογοτεχνίας  και θέλετε να εμφυσήσετε στο παιδί σας την αξία της φιλαναγνωσίας και τη συνήθεια να διαβάζει βιβλία, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε ορισμένες απλές συμβουλές που θα κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν τον γοητευτικό κόσμο της λογοτεχνίας!

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει εύκολους και δημιουργικούς τρόπους για να εμφυσήσετε στα παιδιά σας τη φιλαναγνωσία και να τα κάνετε να ενθουσιαστούν με το διάβασμα.

Επιλέξτε κατάλληλα παιδικά βιβλία

Στην αγορά θα βρείτε ευρεία γκάμα παιδικών βιβλίων (παραμύθια, μυθολογία, λογοτεχνία, βιβλία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων) που θα καλύψουν κάθε γνωστικό ενδιαφέρον του παιδιού. Καλό, λοιπόν, είναι πριν αγοράσετε κάποιο βιβλίο να λάβετε υπόψη σας το ηλικιακό και το μαθησιακό επίπεδο των παιδιών καθώς και τις προτιμήσεις τους. Όπως έχει δηλώσει και ο σπουδαίος συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Ευγένιος Τριβιζάς, επειδή επηρεάζουν βαθιά τον χαρακτήρα των παιδιών, πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή η επιλογή των βιβλίων τα οποία τους προσφέρουμε. Ακατάλληλα παιδικά βιβλία μπορεί να είναι ακόμα και «τοξικά» για την παιδική ψυχή.

Επενδύστε σε βιβλία κλασικής λογοτεχνίας

Η λογοτεχνία συμβάλλει στην καλλιέργεια της φαντασίας και του συναισθηματικού κόσμου του παιδιού, προσφέροντάς του μορφές από τον οικείο σ’ αυτό χώρο του ονείρου και του μύθου. Προσφέρετε στα παιδιά σας παιδικά βιβλία που αντλούν τη θεματολογία τους είτε από τη παγκόσμια λογοτεχνία είτε αποτελούν διασκευές διαχρονικών και αγαπημένων έργων από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας.

Δώστε προσοχή στην εικονογράφηση του βιβλίου

Τα παιδικά βιβλία , εκτός από τα εύληπτα νοήματα και τα σπουδαία διδάγματα ζωής για τα παιδιά, ξεχωρίζουν για την εντυπωσιακή εικονογράφησή τους. Το μυστικό της επιτυχημένης εικονογράφησης στα παιδικά βιβλία έγκειται στο γεγονός, ότι οι ζωγραφιές που συνοδεύουν την αφήγηση της ιστορίας είναι τόσο δυνατές και τόσο αντιπροσωπευτικές ώστε ακόμα και ένα μικρό παιδί που δεν έχει κατακτήσει ακόμα την ανάγνωση, μέσω των εικόνων και μόνο, να μπορεί να “διαβάσει” το παραμύθι. Η εικόνα μπορεί να αποκαλύψει όσα κρύβονται ανάμεσα στις γραμμές, να ελαφρύνει ή να βαρύνει το κείμενο, να κλείσει το μάτι στον λιλιπούτειο αναγνώστη και να συμβάλει στην αισθητική του βιβλίου. Μια προσεγμένη εικονογράφηση απογειώνει την ιστορία του βιβλίου, βοηθά το παιδί να αφομοιώσει την ιστορία που διαβάζει και -γιατί όχι;- να δώσει τη δική του οπτική στο κείμενο.

Διαβάστε στο παιδί σας και διαβάστε με το παιδί σας

Είναι σημαντικό ως γονείς να αφιερώνετε χρόνο στα παιδιά για να τους διαβάζετε βιβλία. Δημιουργήστε μια ρουτίνα διαβάσματος, ώστε το παιδί να τη συνηθίσει και σταδιακά να αρχίσει να την αποζητά μόνο του. Οι επιστήμονες συνιστούν η ώρα διαβάσματος να συνδυάζεται με την ώρα του ύπνου. Ξαπλώστε στο κρεβάτι μαζί με το παιδί και διαβάστε του λίγες σελίδες από το αγαπημένο του παραμύθι. Στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι κι εσείς θα πρέπει να δείχνετε ενθουσιασμό την ώρα που διαβάζετε στο παιδί, διότι , αν το παιδί εισπράττει τη βαρεμάρα και την κούρασή σας, κάθε άλλο παρά ωφέλιμη και ενδιαφέρουσα βρίσκει την εν λόγω δραστηριότητα. Παιδιά νηπιακής ηλικίας που έχουν υψηλό ενδιαφέρον για την ανάγνωση έχουν γονείς που τους διαβάζουν πολλά βιβλία, διαθέτουν πολλά βιβλία στο σπίτι τους και παρακολουθούν λιγότερη τηλεόραση.

Δημιουργήστε μια γωνιά διαβάσματος στο παιδικό δωμάτιο

Μια εξαιρετική ιδέα και ταυτόχρονα πρόταση διακόσμησης είναι να δημιουργήσετε στο παιδικό δωμάτιο μια γωνιά για τα παραμύθια και τα βιβλία τους. Τοποθετώντας λίγα ραφάκια, δυο τρία καρεκλάκια και ένα χαλάκι, τα πιτσιρίκια θα έχουν τη δυνατότητα να κάτσουν σε αυτή την όμορφη γωνιά που μπορείτε να την ονομάσετε και «Φωλιά της φαντασίας» και να διαβάσουν το παραμύθι της επιλογής τους ήρεμα και ήσυχα, μακριά από τη βαβούρα του σπιτιού.

Μη λογοκρίνετε τις αναγνωστικές επιλογές των παιδιών και μην αφορίζετε τα βιβλία που δεν είναι του γούστου σας

Συζητήστε με το παιδί το βιβλίο που διάβασε, εξηγήστε του ό,τι δεν κατάλαβε και σχολιάστε το. Το ζητούμενό σας θα πρέπει να είναι το παιδί να ανακαλύψει το βιβλίο που θα του δείξει έμπρακτα, ότι το διάβασμα δεν είναι μια άχαρη δραστηριότητα αλλά απόλαυση. Όταν το παιδί αγαπήσει την ανάγνωση βιβλίων, είναι η κατάλληλη στιγμή για να του προτείνετε βιβλία που θεωρείτε ότι πρέπει να διαβάσει ή βιβλία που διαβάσετε στην ηλικία του, θεωρείτε, ότι αξίζει να τα διαβάσει και αυτό με τη σειρά του τώρα.

Γίνετε το αναγνωστικό πρότυπο του παιδιού

Τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να διαβάζουν ένα βιβλίο για να ευχαριστηθούν τείνουν να αναπτύσσουν μια κλίση προς τη φιλαναγνωσία. Καθίστε, λοιπόν, αναπαυτικά στον καναπέ και διαβάστε την αγαπημένη μας ιστορία… και να είστε σίγουροι ότι και το παιδί σας θα σας μιμηθεί! Αυτό σημαίνει ότι,  εάν το παιδί σας συνηθίσει τη διαδικασία του διαβάσματος από μικρή ηλικία, τότε το βιβλίο θα το συντροφεύει σε όλη τη ζωή του.

Δώστε το παρών σε βιβλιοπαρουσιάσεις και προγραμματίστε βόλτες με τα παιδιά σε βιβλιοπωλεία

Κάθε εβδομάδα βιβλιοπωλεία, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης αλλά και οι εκδοτικοί οίκοι παιδικών βιβλίων διοργανώνουν παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων που δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον κόσμο της λογοτεχνίας και να ταξιδέψουν σε φανταστικούς κόσμους συμμετέχοντας στη δραματοποίηση του εκάστοτε βιβλίου. Οι λιλιπούτειοι θεατές έρχονται σε επαφή με τον χώρο του βιβλίου, ξεφυλλίζουν τα παραμύθια και αποκτούν σιγά  σιγά αναγνωστική συνείδηση. Εξίσου βοηθητική είναι και μια επίσκεψη με τα παιδιά σε κάποιο από τα κεντρικά βιβλιοπωλεία, όπου το παιδί θα μάθει στην πράξη πώς διαλέγουμε ένα βιβλίο, ποια είδη βιβλίων υπάρχουν αλλά και πώς πρέπει να τοποθετούμε τα βιβλία για να μην καταστρέφονται.

“Η πρώτη μου λογοτεχνία”: Η σειρά βιβλίων που θα λατρέψει κάθε λιλιπούτειος αναγνώστης

Το βιβλίο είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορείτε να χαρίσετε σε ένα παιδί. Η σειρά “Η πρώτη μου λογοτεχνία” από τις εκδόσεις Μεταίχμιο αποτελεί μια πρώτης τάξεως επιλογή, για να αγαπήσουν τα παιδιά τον κόσμο των βιβλίων. Πρόκειται για ένα αξιόλογο εκδοτικό εγχείρημα που περιλαμβάνει κλασικά μυθιστορήματα κορυφαίων συγγραφέων διασκευασμένα και εικονογραφημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαβάζονται σαν παραμύθια. Διαβάζοντάς τα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διαχρονικά κείμενα που έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας. Προσεγμένη διασκευή, υψηλής αισθητικής εικονογράφηση και μοντέρνα ματιά στο κείμενο αποτελούν τα συστατικά της επιτυχίας των βιβλίων που έχουν ήδη αγαπηθεί από παιδιά αλλά και εκπαιδευτικούς.

“O πρώτος μου Κορνάρος: Ερωτόκριτος”  μιλά στα παιδιά  για τη φιλία, την τιμή και την ανδρεία μέσω μιας έμμετρης απλής και κατανοητής αφήγησης, “Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα: Μάγκας” είναι ένα όμορφο ανάγνωσμα για να γνωρίσουν τα παιδιά το πιο διάσημο κουτάβι της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ενώ Ο πρώτος μου Όμηρος: Ιλιάδα” είναι ο ιδανικός τρόπος για να μυηθούν τα παιδιά στον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας. Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι προτάσεις ξένης λογοτεχνίας όπου κατέχουν εξέχουσα θέση “Ο πρώτος μου Μαλό: Με οικογένεια”  με το διαχρονικό μότο «Να φροντίσεις να σ’ αγαπήσουν γι’ αυτό που είσαι. Την αγάπη δεν την απαιτείς, την κερδίζεις» και Ο πρώτος μου Σαίξπηρ: Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” που εισάγει τα παιδιά στην απαράμιλλη σαιξπηρική θεατρική γραφή.

Η σειρά διαρκώς εμπλουτίζεται, για να ικανοποιήσει το αναγνωστικό ενδιαφέρον των αναγνωστών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Τα αξεπέραστα κλασικά λογοτεχνικά κείμενα αποκτούν σύγχρονη υπόσταση, το βιβλίο γίνεται ο χάρτινος φίλος του παιδιού, το παιδί έρχεται σε επαφή με σπουδαία διδάγματα και αποκομίζει πολύτιμα πνευματικά εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του.