Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Πώς πήραν τα ονόματά τους τα Πελάγη μας

Πώς πήραν τα ονόματά τους τα Πελάγη μας

χάρτης ΕλλάδαςΟι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ριζού μάς λένε από πού και πώς προήλθε η ονομασία των πελάγων μας.

Το Αιγαίο

Το Αιγαίο Πέλαγος ονομάστηκε έτσι από το βασιλιά της Αθήνας Αιγαία. Ο γιος του ο Θησέας πήγε στην Κρήτη, για να σκοτώσει το Μινώταυρο και υποσχέθηκε στον πατέρα του πως, αν γυρίσει νικητής, θα αλλάξει τα πανιά του πλοίου του από μαύρα σε άσπρα.

Ο Θησέας σκότωσε το Μινώταυρο αλλά στο γυρισμό ξέχασε να αλλάξει τα πανιά του. Ο πατέρας του, που τον περίμενε στο ακρωτήριο Σούνιο, μόλις είδε το καράβι με τα μαύρα πανιά, από την απελπισία του έπεσε στο πέλαγος και πνίγηκε. Από τότε το πέλαγος ονομάστηκε Αιγαίο.

Χαραλαμπίδης Λευτέρης (Ε΄ Τάξη)

* * *

Το Ιόνιο

Ο Αισχύλος, ο μεγάλος τραγικός ποιητής της αρχαίας Αθήνας, λέει ότι στην αρχή το Ιόνιο λεγόταν «κόλπος της Ρέας» και ότι πήρε το σημερινό του όνομα, όταν το διέσχισε η Ιώ, η όμορφη ιέρεια που αγάπησε ο Δίας. Αντίθετα, ένας άλλος αρχαίος συγγραφέας, ο Θεόπομπος, ισχυρίζεται ότι το όνομα του πελάγους προέρχεται από τον Ίωνα, έναν αρχαίο βασιλιά της περιοχής.

Μουχτάρης Στέλιος (ΣΤ΄ Τάξη)

* * *

Το Ικάριο

Ο Ίκαρος ήταν πρόσωπο της αρχαίας μυθολογίας και γιος του μυθικού τεχνίτη Δαίδαλου, που εργαζόταν στην αυλή του Μίνωα, όπου είχαν έλθει διωγμένοι από την Αθήνα. Έκαναν πολλές οικοδομές, αγάλματα και τον περίφημο λαβύρινθο. Αργότερα ο Μίνωας τους έριξε στη φυλακή, γιατί υποψιάστηκε πως ο Δαίδαλος βοήθησε την Αριάδνη να γλιτώσει το Θησέα που σκότωσε το Μινώταυρο.

Τους έκλεισε στο λαβύρινθο και, για να κάνει αδύνατη τη δραπέτευσή τους, έβαλε ισχυρή φρουρά. Τότε ο Δαίδαλος έκανε ένα σχέδιο, να πετάξουν με φτερά από κερί. Πριν φύγουν, συμβούλεψε τον Ίκαρο να μην πετάει ούτε χαμηλά ούτε ψηλά, γιατί στην πρώτη περίπτωση θα έβρεχε τα φτερά η θάλασσα και θα βάραιναν, ενώ στη δεύτερη ο ήλιος θα έλιωνε το κερί και θα ‘πεφτε.

Ο Ίκαρος δεν άκουσε τη συμβουλή του πατέρα του, και από ενθουσιασμό πετούσε όλο και πιο ψηλά. Κάποτε το κερί έλιωσε, τα φτερά ξεκόλλησαν κι ο Ίκαρος έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Από τότε το πέλαγος πήρε το όνομά του, όπως και το κοντινό νησί Ικαρία.

Φωτιάδης Σωτήρης (ΣΤ΄ Τάξη)


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.