Πώς θα μεγαλώσουμε ανθεκτικά παιδιά στην πανδημία: Οι πολύτιμες συμβουλές του παιδοψυχίατρου

Μπορεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να μας φέρνει όλο και πιο κοντά σε μία πιο κανονική ζωή, έπειτα από έναν χρόνο απόλυτης αποδιοργάνωσης, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι οι συνεχείς και μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα, περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου, έχουν διαταράξει σημαντικά την ψυχολογία των παιδιών.

Όσοι μεγαλώνουμε παιδιά σχολικής ηλικίας, παρατηρούμε πως εξαιτίας της απομάκρυνσής τους από το σχολικό περιβάλλον, από τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, και ειδικά αν ζουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο στρες και άγχος, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους έχουν αλλάξει: Τα παιδιά δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν, συχνά δεν θέλουν καν να βγουν από το σπίτι και όταν καταφέρνουν να συναντήσουν έναν φίλο δεν παίζουν μαζί του όπως παλιά.

Για πολλά παιδιά, η επιστροφή στην κανονικότητα, όταν αυτή έρθει, δεν θα είναι εντελώς «αναίμακτη». Πολλά παιδιά, ειδικά όσα έμειναν αρκετά απομονωμένα στο σπίτι τους τελευταίους μήνες, θα δυσκολευτούν, θέτοντας στους γονείς ακόμα ένα δίλημμα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν.

Ο κορυφαίος παιδοψυχίατρος, ιδρυτής του Οργανισμού NYU Child Study Center και εκδότης του επιστημονικούς περιοδικού Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology Dr. Harold S. Koplewicz, εξηγεί στους γονείς, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να προσφέρουν πάντα προστασία και ανακούφιση στα παιδιά, ότι αυτή την φορά ο ρόλος τους θα πρέπει να είναι λίγο διαφορετικός:

«Για να μεγαλώσουμε παιδιά ανθεκτικά, ανεξάρτητα και με αυτοπεποίθηση, ειδικά σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που όλοι βιώνουμε- διδάσκουμε στους γονείς μια στρατηγική που ονομάζεται: γονιός-σκαλωσιά. Πρόκειται για μια μεταφορική ορολογία που υποδηλώνει, ότι το παιδί είναι το ‘κτίριο’ και οι γονείς είναι η σκαλωσιά γύρω του –το πλαίσιο που κατευθύνει και προστατεύει το παιδί, καθώς αυτό αναπτύσσεται και μεγαλώνει.

Οι τρεις πυλώνες της σκαλωσιάς είναι η υποστήριξη, η δομή και η ενθάρρυνση. Σε κάθε στάδιο οι γονείς μπορούν να γίνονται πρότυπα και αν διδάσκουν θετικές, προ-κοινωνικές συμπεριφορές, δίνοντας σωστές πληροφορίες στα παιδιά και ενθαρρύνοντας την αυτοπεποίθησή τους. Κάνοντάς το αυτό, επιτρέπουν στο παιδί να αναπτύσσει την δύναμη και τα μέσα που χρειάζεται για να γίνει χαρούμενος και επιτυχημένος ενήλικας.

Για να λειτουργήσει ένας γονιός ως σκαλωσιά για το παιδί, το οποίο πασχίζει να επανέλθει στην κανονικότητά του, χρειάζεται να:

Το υποστηρίζει με ενσυναίσθηση, επικύρωση και παρέμβαση. Διαβεβαιώστε το παιδί σας, ότι κατανοείτε τους φόβους και τις ανησυχίες του. Αν βλέπετε, ότι το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια από κάποιον δάσκαλο ή ψυχολόγο, μην περιμένετε να διογκωθεί το πρόβλημα για να την παρέχετε.

Δομεί ένα πρόγραμμα, ώστε να δίνει στο παιδί ένα αίσθημα ασφάλειας. Πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες έχουν διακοπεί εντελώς εξαιτίας της πανδημίας. Πολλοί οικιακοί κανόνες (π.χ. περιορισμένος χρόνος στις οθόνες) έχουν… πάει περίπατο. Μειώστε το στρες του παιδιού, θέτοντας νέους κανόνες με τον καλύτερο τρόπο που μπορείτε.

Το σημαντικότερο: Ενθαρρύνει το παιδί να επιστρέψει στην κοινωνική ζωή μέσω έκθεσης στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Χωρίς πίεση, ενθαρρύνετε το παιδί σας να επικοινωνεί με φίλους του έστω διαδικτυακά. Όταν βγαίνετε βόλτα, μην διστάζετε να μιλάτε με ανθρώπους που συναντάτε έξω. Γίνετε εσείς θετικό πρότυπο κοινωνικοποίησης. Και μη διστάζετε ανά διαστήματα να επικοινωνείτε και εσείς με τους δασκάλους των παιδιών σας, δείχνοντας το ενδιαφέρον σας για την πρόοδό του.

Τα παιδιά μας έχουν χάσει ήδη ένα μεγάλο και απίστευτα σημαντικό μέρος των παιδικών τους χρόνων. Ας γίνουμε οι σκαλωσιές που θα τα βοηθήσουν να επιστρέψουν στην κοινωνική ζωή, ώστε να μη χάσουν ακόμα περισσότερα τους επόμενους που θα επανερχόμαστε σιγά-σιγά στην κανονικότητα…»

Πηγή: usatoday.com