Πόσο καλά ξέρετε την Ελλάδα; 10 ελληνικές γεωγραφικές «πρωτιές» που πρέπει να γνωρίζετε!

Δεν υπάρχει Έλληνας που να μη γνωρίζει, ότι το ομορφότερο νησί στον κόσμο είναι η Σαντορίνη και ότι το Άγιο Όρος μπορεί να μην είναι το μοναδικό άβατο για γυναίκες στον κόσμο, αλλά είναι το μεγαλύτερο. Αυτό που σίγουρα, όμως, δεν γνωρίζετε είναι, ότι η Τήλος είναι το πρώτο νησί στη Μεσόγειο με απόλυτη ενεργειακή αυτονομία και ότι το αρχαιότερο κτίσμα στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά όχι, δεν είναι ο Παρθενώνας.

Αν αγαπάτε πραγματικά την Ελλάδα κι αν, εν όψει καλοκαιριού, έχετε διάφορες γεωγραφικές ή τουριστικές αναζητήσεις, δείτε παρακάτω δέκα «πρωτιές» ή «μοναδικότητες», για τις οποίες έχουμε κάθε δικαίωμα να καμαρώνουμε!

Η πιο μεγάλη πλατεία των Βαλκανίων…

Είναι η Σπιανάδα στην Κέρκυρα. Μια πλατεία εντυπωσιακή όσο και ιστορική, με εμβαδόν 84.000 τ.μ. Άρχισε να διαμορφώνεται από τους Ενετούς το 1516 και ολοκληρώθηκε το 1537.

Η παγκοσμίως πιο μαύρη παραλία στην Ελλάδα…

Είναι τα Μαύρα Βόλια στη Χίο, η οποία ίσως να είναι και η ομορφότερη παραλία της, χάρη στα κατάμαυρα βότσαλά της.

Οι ομορφότερες ροζ παραλίες στον κόσμο…

Βρίσκονται στην Ελλάδα και δεν είναι άλλες από το Ελαφονήσι (φωτο) και τον Μπάλο στην Κρήτη! Το ροζ χρώμα τους οφείλεται σε μικροσκοπικούς κόκκινους οργανισμούς, σε κομμάτια οστράκων και κομμάτια από νεκρούς ύφαλους.

Στην Ελλάδα βρίσκεται η παραλία με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο

Δεν είναι άλλη από τους Εγκρεμνούς στη Λευκάδα που μαγεύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο (σύμφφωνα με τον ταξιδιωτικό ιστότοπο Travel and Leisure)

Η πιο μεγάλη αμμουδερή παραλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

Βρίσκεται στα δυτικά του Νομού Πρέβεζας.  Ο λόγος για το Μονολίθι που εκτείνεται σε 25 χιλιόμετρα αμμουδερής ακτογραμμής.  

Ένα μουσείο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο

…είναι το Μουσείο Κομπολογιού στο Ναύπλιο. Λειτουργεί από το 1998, είναι το πρώτο και το μοναδικό σε όλο τον κόσμο που ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ πρωταρχικός σκοπός του δεν είναι άλλος από την διάσωση και τη διάδοση του παραδοσιακού, ελληνικού κομπολογιού.

Το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου

…είναι το φαράγγι του Βίκου! Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, έχει μήκος 20 χιλιόμετρα, βάθος 900 μέτρα (σε κάποια σημεία ξεπερνά τα 1.000) και άνοιγμα περίπου στα 1.000 μέτρα. Αναμφίβολα είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο της φύσης!

Το αρχαιότερο κτίσμα στην Ελλάδα…

…και ένα από τα αρχαιότερα παγκοσμίως, είναι μία πυραμίδα (!) στο Kεφαλάρι Αργολίδας, κοντά στην πόλη του Άργους. Στην ευρύτερη περιοχή του Κεφαλαρίου, κοντά στο χωριό Ελληνικό και στο δρόμο που συνέδεε στην αρχαιότητα το Άργος με την Τεγέα Αρκαδίας, είναι χτισμένο ένα σπάνιο μνημείο, η πυραμίδα του Ελληνικού. Η συγκεκριμένη πυραμίδα αποτελεί όχι μόνο ένα από τα αρχαιότερα κτίσματα στην Ελλάδα, άλλα και παγκοσμίως.

Την πυραμίδα άλλωστε αναφέρει και ο Παυσανίας: «Δεξιά καθώς κανείς πηγαίνει από το Αργος προς την Επιδαυρία υπάρχει οικοδόμημα που μοιάζει πολύ με πυραμίδα και έχει απεικονισμένες ανάγλυφες ασπίδες του σχήματος των αργολικών ασπίδων. Αυτού είχε πολεμήσει ο Προίτος εναντίον του Ακρισίου για την βασιλεία, και λένε πως ο αγώνας έληξε ισόπαλος και γι’ αυτό αργότερα συμφιλιώθηκαν, αφού ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μπόρεσε να πετύχει αποφασιστική νίκη. Λένε πως τότε πρώτη φορά συγκρούστηκαν οπλισμένοι με ασπίδες και οι ίδιοι και το στράτευμά τους. Για όσους εκατέρωθεν έπεσαν, επειδή ήταν συμπολίτες και συγγενείς, έγινε σ’ αυτό το μέρος κοινός τάφος» (Μετάφραση Νικολάου Παπαχατζή). (πηγή: travelstyle.gr)

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου…

…είναι η Τήλος! Κι όμως, η μικρούλα και εντελώς low-profile Τήλος, το έβδομο σε φθίνουσα κατάταξη έκτασης νησί στα Δωδεκάνησα, κέρδισε το ευρωπαϊκό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας για το πρόγραμμα TILOS. Μέσω αυτού το σύνολο των ενεργειακών αναγκών των περίπου 850 κατοίκων και των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί θα καλύπτονται με τη χρήση αποκλειστικά αιολικής και ηλιακής ενέργειας!

Στην Ελλάδα βρίσκεται και το μοναδικό κατοικημένο νησί στον κόσμο χωρίς… όνομα!

Πρόκειται για το νησάκι στη λίμνη των Ιωαννίνων! Έχει έκταση 200 στρέμματα, φιλοξενεί 300 κατοίκους και είναι γνωστό για το γεγονός ότι αποτέλεσε το ορμητήριο του Αλί Πασά κατά τον 19ο αιώνα. Το γεγονός, ότι δεν έχει δικό του όνομα ίσως να μην είναι άξιο εθνικής υπερηφάνειας, είναι, όμως, αναμφίβολα η ιστορία του!