Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι για μία τετραμελή οικογένεια

Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι για μία τετραμελή οικογένεια

Το Πάσχα πλησιάζει και κάθε οικογένεια κάνει τον προγραμματισμό της για το γιορτινό τραπέζι. Ωστόσο, οι αυξήσεις στα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό μενού είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο έως και 30% σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίο, εκτιμά το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής (ΠΕΣΑ). 

Το Συμβούλιο επισημαίνει επίσης, ότι η πασχαλινή εορταστική περίοδος είναι μικρής διάρκειας και δεν υπερβαίνει τα 1,5 δισ. ευρώ σε τζίρο, συνεπώς δεν επαρκεί για να «αναστήσει» την ελληνική αγορά.

Ως ενδεικτική αναφέρεται η χθεσινή Κυριακή των Βαΐων στη διάρκεια της οποίας παρατηρήθηκε ότι οι καταναλωτές ήταν μουδιασμένοι και η κατανάλωση περιορισμένη, παρά την αυξημένη κίνηση μπροστά στις βιτρίνες των καταστημάτων και στις αγορές.

τροφίμων. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αττικής, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές και ο μέσος όρος επισκεψιμότητας στα μαγαζιά, μονοψήφιος.

Μέχρι 25% ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι

Όπως εκτιμά το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής, το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο φέτος μέχρι και 25%. Συνυπολογίζοντας τις αυξήσεις σε άλλα είδη -πασχαλινά δώρα κ.λπ.- υπολογίζει ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις της Ανάστασης θα φτάσουν φέτος τα 300 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Ήδη στη χονδρική, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών της ΟΚΑΑ, οι τιμές στο αρνί κυμαίνονται μεταξύ 7 και 8,5 ευρώ το κιλό, ενώ για το κατσίκι διαμορφώνονται μεταξύ 7,5 και 9,5 ευρώ το κιλό. Οι έμποροι εκτιμούν ότι, με βάση αυτές τις τιμές, ο οβελίας θα ξεπεράσει φέτος τα 13 ευρώ το κιλό, από τα 12 ευρώ πέρυσι. Επίσης, φέτος τα διαθέσιμα αμνοερίφια είναι περιορισμένα, λόγω μειωμένων εισαγωγών, με τους παραγωγούς να διεκδικούν τιμές αρκετά αυξημένες από πέρσι.

Σημαντικές είναι και οι ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα που φτάνουν το 15%, με ορισμένα είδη να ξεπερνούν το 30%, ενώ οι αυξήσεις σε τυροκομικά ξεπερνούν το 7%, και σε σοκολατοειδή και αρτοσκευάσματα, τσουρέκια, κουλουράκια οι αυξήσεις κυμαίνονται από 7% έως 15%.

Ελπίζουν στο δώρο Πάσχα και το επίδομα ακρίβειας

Πάντως το Επιμελητήριο τονίζει ότι η αγορά προσδοκά τη Μεγάλη Εβδομάδα στην καταβολή του δώρου του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, και του στοχευμένου επιδόματος των 200 ευρώ συνολικού ύψους 324 εκατ. ευρώ σε 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες και με δικαιούχους 1,4 εκατ. νοικοκυριά.

Διευκρινίζει ότι μετά τη Μεγάλη Τετάρτη η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη για το τι μπορεί να διεκδικήσει φέτος η αγορά από τον συνήθη των τελευταίων ετών τζίρο Πάσχα του 1,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων: Δωρεάν η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σήμερα

Δεδομένος ο ασφυκτικός θάνατος της Ίριδας – Οι αναζητήσεις Πισπιρίγκου για «αναισθητικά φάρμακα»

“Δεν γνώριζα πόσο θα με βοηθούσαν τα τεστ ωορρηξίας”: Η αληθινή ιστορία της Ελένης