Πότε θα δοθούν τα voucher των 200 ευρώ για να αγοράσουν οι μαθητές laptop και tablet

H αντίστροφη μέτρηση για να δοθούν στους μαθητές τα voucher των 200 ευρώ σε 560.000 μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές για να αγοράσουν τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό (tablet, laptop, υπολογιστή) για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης ξεκίνησε.

Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Σκυλακάκη με τροπολογία που θα κατατεθεί στην Βουλή τις επόμενες μέρες θα ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση και η προκήρυξη του προγράμματος που θα δίνει επιδότηση ύψους 200 ευρώ για αγορά laptop, tablet και υπολογιστή.

«Τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε μια τροπολογία με την οποία θα θέσουμε τη βάση για να ξεκινήσει η πρόωρη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω του εθνικού προγράμματος, μέσω δικών μας δηλαδή δαπανών που θα ρισκάρουμε ότι θα τις πάρουμε πίσω από το Ταμείο. Αυτά τα προγράμματα είναι
είτε ώριμες επενδύσεις που πρέπει να προχωρήσει η προκήρυξη τους γιατί αλλιώς θα έχουμε καθυστερήσεις, είτε προγράμματα, όπως είναι το εξοικονομώ, όπως είναι το voucher στην ψηφιακή εκπαίδευση. Έχουμε μια σειρά από επενδύσεις και προγράμματα που θα ξεκινήσουν νωρίτερα και ελπίζω αυτό να δώσει
μια ενδυνάμωση στην ανάκαμψη της οικονομίας που την έχουμε πάρα πολύ ανάγκη.
Θα απελευθερώσουμε τουλάχιστον 2 με 2,5 δις επενδύσεις και προγράμματα πριν φτάσει η ώρα της πρώτης πληρωμής που θα είναι περίπου αντιστοίχου ύψους.» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε με δηλώσεις της και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως όπου δήλωσε ότι «οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και το συντομότερο δυνατό θα βγουν και οι λεπτομέρειες».

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Το πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Δικαιούχοι θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι*.

*Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ.

Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ.

Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.

Πώς μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο δικαιούχος

Ο κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έναν ουσιαστικά έναν ηλεκτρονικό κωδικό, ο οποίος θα ισοδυναμεί με επιταγή 200 ευρώ. Εάν ο ενδιαφερόμενος ανήκει στους δικαιούχους τότε θα μπορεί:
είτε να το αποστείλει απευθείας ηλεκτρονικά σε κάποιο eshop, από το οποίο
επιθυμεί να αγοράσει τον τεχνολογικό του εξοπλισμό
είτε να το εκτυπώσει και να πραγματοποιήσει την αγορά του από κάποιο φυσικό
κατάστημα
Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αγοράσει συσκευή που κοστίζει παραπάνω θα συμπληρώσει ο ίδιος το υπόλοιπο ποσό.