Πρ. Ελ. Παιδιατρικής: “Δεν θα εμβολιάζαμε τα παιδιά κορωνοϊό, αν είχαν εμβολιαστεί επαρκώς οι ενήλικες”

Πρ. Ελ. Παιδιατρικής: "Δεν θα εμβολιάζαμε τα παιδιά κορωνοϊό, αν είχαν εμβολιαστεί επαρκώς οι ενήλικες"

Ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Από τις 6» στην ΕΡΤ για όλα όσα απασχολούν τους γονείς ενόψει και της έναρξης του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. 

Απόλυτα ασφαλή τα εμβόλια για τα παιδιά 5 έως 11 ετών

«Πλήρης ασφάλεια και ήπια συμπτωματολογία όπως ένα τοπικό πόνο για μία ημέρα», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής μιλώντας για εμβόλιο «πολύ ελαφρότερο από των ενηλίκων καθώς η δόση έχει ελαττωθεί σε 10 μικρογραμμάρια, ενώ συγκριτικά για τους ενήλικες η πρώτη δόση του σκευάσματος της Pfizer αντιστοιχεί σε 30 μικρογραμμάρια και σε 100 μικρογραμμάρια της Moderna.

Αυξάνονται τα παιδιά που νοσούν

«Αρχίζουν και νοσούν όπως βλέπουμε τα παιδιά, αφού δεν εμβολιάστηκαν οι ενήλικες πάνω των 60 ετών. Έτσι δεν θα αναγκαζόμασταν να συστήσουμε εμβόλιο για παιδιά 5-11 ετών αλλά θα λέγαμε να αυτοπεριοριστούν, να μείνουν και να νοσήσουν», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

«Αν πάμε Απρίλιο – Μάρτιο θα είναι αργά», πρόσθεσε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι η παραλαβή των εμβολίων στις 20 Δεκεμβρίου, σημαίνει έναρξη εμβολιασμών 20 ημέρες μετά και άλλες 15 για την αποτελεσματικότητα, οπότε φθάνουμε μέσα Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχει αντένδειξη για παράλληλη λήψη του εμβολίου κατά της γρίπης, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Πρ. Ελ. Παιδιατρικής: "Δεν θα εμβολιάζαμε τα παιδιά κορωνοϊό, αν είχαν εμβολιαστεί επαρκώς οι ενήλικες"

Σε έξαρση οι παιδικές ιώσεις

«Οι ιώσεις μας είχαν ξεχάσει τα δύο τελευταία χρόνια», είπε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι τα παιδιά είναι τώρα πιο ευαίσθητα, σα να πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο».

Μάσκα και καλός αερισμός στις τάξεις για να μην κλείνουν τα σχολεία

Ωστόσο επέμεινε ότι η μάσκα παράλληλα με τον αερισμό των σχολείων είναι δύο μέτρα πολύ σημαντικά. Στο σημείο αυτό ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για ένα «νησί όπου η μισή σχολική τάξη έχει παιδιά χωρίς μάσκα εξαιτίας των γονέων».

Διαβάστε επίσης:

Θα δοθούν δωρεάν self test και στους εμβολιασμένους μαθητές; Τι απαντά η Β. Παπαευαγγέλου

Φτιάχνουμε δίπλες για τα Χριστούγεννα

Πρόταση “βόμβα” να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία για τα Χριστούγεννα

«Το σχολείο αλλάζει»: Κεραμέως και Μητσοτάκης παρουσίασαν τα 166 Νέων Προγραμμάτων Σπουδών στο Σχολείο