Πρόταση “βόμβα” να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία για τα Χριστούγεννα

Πρόταση "βόμβα" να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία για τα Χριστούγεννα

Ενόσω τα κρούσματα στα σχολεία αυξάνονται και οι τάξεις συνεχίζουν να λειτουργούν έστω και αποδεκατισμένες καθώς το υγειονομικό πρωτόκολλο προβλέπει αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας μιας τάξης μόνο όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα (1) του συνόλου των μαθητών, αυξάνονται οι ανησυχίες για των ειδικών για την διασπορά στα παιδιά.

ΤΟ 24% ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΤΟΜΑ 4-18 ΕΤΩΝ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 10.719, αποτελώντας το 24% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να έχουμε και παιδιά που θα νοσούν πιο σοβαρά και θα κινδυνεύσει η ζωή τους. Βέβαια, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες τονίζοντας ότι το συνεχές testing στα σχολεία έχει οδηγήσει στο να ανιχνευθούν κρούσματα και αποφευχθεί η διασπορά στη μαθητική κοινότητα.

Καπραβέλος:  “Να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία για Χριστούγεννα”

Στα «ύψη» τα κρούσματα στα παιδιά - Πρόταση να κλείνει το τμήμα για 3 ημέρες μόλις εντοπιστεί κρούσμα

Η παραλλαγή Όμικρον προβληματίζει και οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι κινδύνου καθώς το πέμπτο κύμα πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών.

Ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Mega προειδοποίησε ότι η αναζωπύρωση της πανδημίας είναι μπροστά μας και ότι αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Όμικρον, το πέμπτο κύμα θα είναι χειρότερο.

Σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η διασπορά του ιού πρότεινε να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία για Χριστούγεννα. Όπως ανέφερε  «Τα σχολεία θα μπορούσαν να κλείσουν σαν χειμερινές διακοπές. Έπρεπε ήδη να έχουν κλείσει από σήμερα για να σταματήσει η διασπορά του ιού.

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αυτό το καθεστώς χρόνια. Κλείνουν για την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία των παιδιών, αλλά εμάς μας διευκολύνει γιατί είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα διασποράς, έχουμε δει εμβολιασμένους γονείς να υποφέρουν επειδή νόσησαν τα παιδιά τους» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν τίθεται ζήτημα να κλείσουν τα σχολεία

Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας αυτό το ενδεχόμενο απορρίπτεται κατηγορηματικά καθώς ο αριθμός των τμημάτων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω κρουσμάτων είναι απειροελάχιστος.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, που απέκλεισε το κλείσιμο των σχολείων, καθώς όπως είπε “το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο έχει πάει καλύτερα από ό,τι περιμέναμε”.

Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων σύμμαχος στη λειτουργία των σχολείων

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε πρώτο χρόνο στο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στην ομάδα 12 – 18 ετών των μαθητών και δευτερευόντως στο να κλειστούν τα πρώτα ραντεβού για εμβολιασμό των παιδιών της ομάδας 5 έως 11 ετών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών αναμένεται να αποτρέψει τις περισσότερες νοσηλείες. Εξάλλου, όπως προκύπτει από δεδομένα σε ενήλικες ασθενείς, τα εμβολιασμένα παιδιά αναμένεται να αποβάλουν μικρότερες ποσότητες του ιού για βραχύτερο διάστημα, συμβάλλοντας στην ελάττωση της μετάδοσης στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα.

Μάλιστα όπως τονίζεται  ο εμβολιασμός των παιδιών σε συνδυασμό με τα γνωστά μέτρα -μάσκες, αποστάσεις, καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων- αλλά και την αύξηση της συνολικής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους μαθητές.

Διαβάστε επίσης:

Το τσαλακωμένο, βρώμικο χαρτί: Μία δασκάλα έδωσε το καλύτερο μάθημα στα παιδιά για τη βία

Θα δοθούν δωρεάν self test και στους εμβολιασμένους μαθητές; Τι απαντά η Β. Παπαευαγγέλου

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου επισκεφθείτε δωρεάν με τα παιδιά σας τα Μουσεία