“Πράσινο φως” από τον Καναδά για χορήγηση εμβολίου κατά του Covid-19 στα παιδιά

“Πράσινο φως” έδωσε το υπ.Υγείας του Καναδά στη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω. Είναι η πρώτη χώρα ανά στον κόσμο που εγκρίνει τη χορήγηση σε τόσο μικρή ηλικιακή ομάδα.

Έπειτα από τις σχετικές πιστοποιήσεις της εταιρείας, οι επιστήμονες στον Καναδά κατέληξαν πως το εμβόλιο είναι “ασφαλές και αποτελεσματικό” για την πρόληψη του Covid-19 στην ηλικιακή ομάδα 12-15 -η Οτάβα έχει ήδη εγκρίνει το εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 16 ετών και άνω.

Σειρά, όπως όλα δείχνουν, θα πάρουν οι ΗΠΑ, αφού τις επόμενες ημέρες ο FDA πρόκειται να εγκρίνει τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου στις ηλικίες 12-15 ετών. Και εκεί η χρήση έχει ήδη ξεκινήσει για παιδιά από 16 ετών.

Ο δε Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει ήδη ξεκινήσει την αξιολόγηση του σκευάσματος για τις ηλικίες αυτές, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τον επόμενο μήνα.

Τι γίνεται με τις μικρότερες ηλικίες;

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποια έγκριση για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του Covid-19 για παιδιά κάτω των 12 ετών, παρόλο που γίνονται βέβαια οι σχετικές έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Pfizer, συγκεκριμένα, “τρέχει” ένα σχετικό πρόγραμμα μελετών για παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών, με τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα προς έγκριση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Και πάλι το κατά πόσο θα χορηγηθούν εμβόλια σε αυτές τις ηλικίες θα κριθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και κατά πόσο αυτή παρεμποδίζει το να βρίσκονται τα παιδιά στα σχολεία τους.

Πηγή: globalnews.ca