Πρόεδρος ΟΛΜΕ: “Πιθανή παράταση του σχολικού έτους – Να μην γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια”

Το ζήτημα της ενδεχόμενης παράτασης της σχολικής χρονιάς είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης και όλοι αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις.

Όπως διευκρινίζουν πηγές του Υπουργείου Παιδείας η παράταση σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με μη κάλυψη της ύλης και ανάγκης να αναπληρωθούν τα όποια κενά αλλά αντιθέτως είναι μια λύση που θα επιλεγεί για την συναισθηματική τόνωση των μαθητών και δη των μικρότερων τάξεων (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) που χρειάζονται την επαφή με τους συμμαθητές, τη δασκάλα και την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία καθώς λόγω του νεαρού της ηλικίας δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Σε σημερινές του δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια  παράταση του σχολικού έτους τον Ιούνιο.

Η ΟΛΜΕ προτείνει να μην γίνουν οι προαγωγικές σε Γυμνάσια και Λύκεια

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόταση της ΟΛΜΕ είναι να μην γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις ούτε στο Γυμνάσιο ούτε στο Λυκείο ώστε να αξιοποιήσουμε όλη την περιόδο των γραπτών εξετάσεων για να επαναληφθεί η ύλη.

Να καλυφθούν τα όποια κενά υπάρχουν, εξήγησε ο κ. Τσούχλος, εξαιτίας των δυο ταχυτήτων μαθητών που έχουν προκύψει λόγω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

“Στην κατάσταση που είναι οι μαθητές καλό είναι να μην τους βάλουμε και σε μια άλλη διαδικασία εξετάσεων τον Ιούλιο μήνα”.

Να σημειωθεί εδώ ότι και πέρυσι εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που προέκυψαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αποφασίστηκε να μην διεξαχθούν τον περασμένο Ιούνιο οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Πριν από έναν μήνα σε συνεντεύξη Τύπου η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε σχετική ερώτηση που της υπέβαλε το Infokids.gr αναφορικά με το ζήτημα των φετινών προαγωγικών είχε απαντήσει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις καθώς τα μαθήματα συνεχίζουν κανονικά με τηλεκπαίδευση. Το ζήτημα θα εξεταστεί αν και εφόσον παρουσιαστούν προβλήματα με την κάλυψη της ύλης και οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν εν ευθέτω βάσει της διαμορφωθείσας κατάστασης. Χαρακτηριστικά η υπουργός ανέφερε ότι “θα μελετήσουμε το θέμα όταν επιστρέψουμε στη δια ζώσης διαδικασία, σε συνεργασία με ΙΕΠ και θα εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους”.

Ηχηρό “όχι” των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση

Σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ανέφερε ότι υπάρχει μια εντονότατη αντίδραση και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια που υπερβαίνει και το 90%. «Σαν ΟΛΜΕ ξεκαθαρίζουμε ότι έχουμε θέση υπερ της αξιολόγησης και την επικαιροποιήσαμε επί Γαβρόγλου. Προσήλθαμε στη συνάντηση με την υπουργό λέγοντας ότι λόγω της πανδημίας φέτος είναι αδύνατο να αξιολογηθούν τα σχολεία και προτείναμε να αποσύρει την υπουργική απόφαση και να γίνει ένας γόνιμος διάλογος από Μάρτιο μέχρι το καλοκαίρι. Δεν απάντησε θετικά η υπουργός», ανέφερε ο κ. Τσούχλος επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση τη Δευτέρα