Τρίτη 18 Μαρτίου

Προσοχή στους εφήβους: Η συνήθεια που προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές στην ακοή

Η νευρολογική διαταραχή προκαλεί ανικανότητα επικοινωνίας

Είναι γνωστό ότι όλο και περισσότεροι νέοι κυκλοοφορούν με ακουστικά στα αφτιά ακούγοντας πολύ δυνατά τη μουσική της αρεσκείας τους. Αυτό κάνουν οι έφηβοι στην πλειοψηφία τους. Όμως δεν ξέρουν ότι άθελά τους προκαλούν νευρολογικές διαταραχές όπως αποκάλυψαν επιστήμονες από τη Μεγάλη Βρετανία.

Είναι μια διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας σύμφωνα με την οποία ο εγκέφαλος δεν ξεχωρίζει τους εξωτερικούς από τους εσωτερικούς ήχους. Δηλαδή δεν έχει αντίληψη των ήχων του περιβάλλοντος από τους ήχους που προέρχονται από ένα κινητό. Σε δεύτερη φάση δεν ξεχωρίζει και το ηχητικό μήνυμα της φωνής με αποτέλεσμα όλες οι φωνές να ακούγονται το ίδιο.

Έτσι έμμεσα πλην σαφώς επηρεάζεται η επικοινωνία κάτι που έχει γίνει συνήθεια ειδικά στους εφήβους.

Οι επιστήμονες από τα ακοολογικά τμήματα πέντε νοσοκομείων του βρετανικού ΕΣΥ, είπαν ότι όλο και περισσότεροι νέοι έχουν προβλήματα ακοής και μέσα από ειδικές εξετάσεις βρέθηκε ότι ο εγκέφαλός τους δεν επεξεργάζεται τους ήχους σε όλο το φάσμα των ήχων.

Είναι αλήθεια ότι το να ακούει κάποιος από ακουστικά ακόμα και κάποιο ακουστικό βιβλίο, δημιουργεί ένα απομονωτικό ακουστικό περιβάλλον. Οι νέοι ακούν ότι θέλουν όπως το θέλουν δυνατά ή σιγά είπε η Dr. Claire Benton, πρόεδρος της Βρετανικής Ακαδημίας Ακοολογίας (BAA).

Εκείνο όμως που λίγοι ξέρουν ειδικά γονείς, είναι ότι το πλήρες φάσμα των ακουστικών δυνατοτήτων ενός ατόμου ολοκληρώνεται στο τέλος της εφηβείας, άρα την εποχή που ο έφηβος επηρεάζει την ακοή του με ιδιωτικά ακούσματα. Τις κόρνες τις φωνές και άλλους ήχους του δρόμου, ο εγκέφαλος του εφήβου δεν έχει τρόπο να τους φιλτράρει και να τους ξεχωρίσει.

Η ποικιλία των ήχων μας είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι άλλο η ακοή και άλλο η ακρόαση. Στους εφήβους και στους νέους η ακρόαση υποφέρει περισσότερο όλων είπε η Dr. Renee Almeida, ακοολόγος.

Πολλά προβλήματα έχουν στην ακοή τους και όσοι έχουν περάσει τραυματισμούς στον εγκέφαλο ή μέση ωτίτιδα στην παιδική ηλικία.

Όταν όμως δεν συντρέχει κανένας από αυτούς τους παράγοντες και οι νέοι έχουν πρόβλημα ακοής τότε ενοχοοποιούνται τα ακουστικά μουσικής ακροάσης. Είναι φορές που οι «ασθενείς» δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μια συζήτηση γιατί ο εγκέφαλός τους δεν επεξεργάζεται τους ήχους.

Διαβάστε επίσης:

Τσικνοπέμπτη: Εύκολη και light τυροκαυτερή με 3 υλικά

Ηράκλειο Κρήτης: Ο 17χρονος γαμπρός έκλεψε την 12χρονη νύφη αλλά αθέτησε την υπόσχεσή του

Ροή Ειδήσεων