Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Προσοχή στην αφυδάτωση

Προσοχή στην αφυδάτωση

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για μικρούς και μεγάλους. Το νερό γίνεται τότε ο "σύμμαχός" μας απέναντι σε έναν μεγάλο αριθμό δεινών. Περισσότερο ανάγκη μάλιστα, τώρα το καλοκαίρι, το έχουν τα παιδιά, καθώς αφυδατώνονται πολύ πιο εύκολα από τους ενήλικες, ενώ πολλές φορές δεν είναι σε θέση να καταλάβουν από μόνα τους ότι χρειάζεται να πιούν νερό. Οι γονείς λοιπόν είναι εκείνοι που πρέπει να μεριμνούν διαρκώς για τη σωστή και αρκετή ενυδάτωση του παιδιού, ιδίως όταν οι θερμοκρασίες πιάνουν "κόκκινο".
Οι καθημερινές ανάγκες του παιδιού σε νερό εξαρτώνται άμεσα από τις συνθήκες ζωής του, τις δραστηριότητές του, το φύλο του και την ηλικία του. Έτσι, όπως μας τονίζει η παιδίατρος Ειρήνη Βλαχάκη, τα παιδιά έως 3 ετών χρειάζονται περίπου 1,3 λίτρο υγρών την ημέρα (5 φλιτζάνια), από 4-8 1,7 λίτρα την ημέρα, ενώ τα αγόρια από 9-13 ετών θ πιούν περί τα 2.4 λίτρα την ημέρα και τα κορίτσι στην ίδια ηλικία 2,3 λίτρα την ημέρα.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι όταν το παιδί έρθει διψασμένο και αναψοκοκκινισμένο να ζητήσει ένα ποτήρι νερό, βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ήπιας αφυδάτωσης. Έχει δηλαδή μέσω του ιδρώτα χάσει 1% ή και 2% του συνολικού σωματικού του βάρους. Όπως μας επισημαίνει η κ. Βλαχάκη, ένα παιδί χρειάζεται το νερό περισσότερο από κάθε τροφή, καθώς μέσα από αυτό θα μπορέσει να χωνέψει το φαγητό του, θα μεταφέρει το οξυγόνο και τα άλλα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό του, θα βοηθηθεί αν υποφέρει από δυσκοιλιότητα, αλλά και θα προστατέψει τα δόντια από την τερηδόνα.
Σε περίπτωση, βέβαια, που ένα παιδί ξεχαστεί από το παιχνίδι στον ήλιο και αφυδατωθεί, δεν έχει σημασία αν θα πιει νερό. Εκείνη τη στιγμή χρειάζεται υγρά. Τα ενεργειακά ποτά βέβαια σε μια γενική βάση, δεν ενδείκνυνται για τα παιδιά, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και καφεϊνη.

Τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης
Ναυτία
Εμετός
Ζαλάδα
Πονοκέφαλος
Μειωμένη πνευματική συγκέντρωση

Τι θα κάνετε: Αν αντιληφθείτε ότι το παιδί έχει πάθει θερμική εξάντληση, γρήγορα μεταφέρετέ το σε σκιερό και δροσερό μέρος, δώστε του να πιει ένα ποτήρι νερό, όπου έχετε στάξει μερικές σταγόνες λεμόνι, βάλτε στο μέτωπό του ένα βρεγμένο πανί και αν δεν συνέρχεται καλέστε το γιατρό ή πηγαίνετέ το στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Συμπτώματα έντονης θερμοπληξίας
Υπερβολική θερμοκρασία σώματος (πάνω από 39 C)
Ξηρότητα στο δέρμα
Μυϊκοί Σπασμοί
Απώλεια Συνείδησης
Θολή όραση

Τι θα κάνετε: Δίνοντάς του συνεχώς να πίνει μικρές ποσότητες υγρών, οδηγήστε το στα Επείγοντα Περιστατικά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.