Οδηγίες για τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το νεογέννητο

Επιστροφή στο σπίτι μαζί με το νέο μέλος της οικογένειας. Χαρά ανείπωτη, αλλά και άγχος που συνοδεύεται από μια σειρά ερωτήσεων. Η παιδίατρος Αρετή Θεοχαρούδη-Σιγανού αναλαμβάνει να δώσει απάντηση στις απορίες που κάθε νέα μαμά έχει και για τις οποίες θα ήθελε μια έγκυρη και επιστημονική απάντηση:

Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το δωμάτιο του μωρού μου;
22-24 C το χειμώνα και μέχρι 27-29 C το καλοκαίρι. Η χρήση του κλιματιστικού γίνεται όταν κρίνεται απαραίτητη, αλλά προσοχή ποτέ η κατεύθυνση του αέρα να μην είναι προς το μωρό.

Με τι ρούχα πρέπει να ντύνουμε το μωρό;
Πάντα με λίγο πιο ζεστά ρούχα από εσάς, δηλαδή: αν εσείς φοράτε κοντομάνικο, το μωρό σας να φοράει φοράει μακρυμάνικο. Αν φοράτε μακρυμάνικο το μωρό σας να φοράει το μακρυμάνικο και ένα φανελάκι από κάτω.
Προσέχουμε ώστε να φοράμε πάντα βμβακερά ρούχα στο μωρό, ενώ τα πλένουμε με φυσικό σαπούνι και χωρίς μαλακτικό.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώει;
Τους 2-3 πρώτους μήνες της ζωής του και ιδιαίτερα εάν είναι κάτω των 4 κιλών πρέπει να τρώει κάθε 3 ώρες και ακόμη και εάν κοιμάται πρέπει να το ξυπνάμε. Στο θηλασμό δεν υπάρχει ωράριο. Το μωρό θηλάζει όποτε θέλει.
Πάντα μετά το τάισμα κρατάμε το μωρό στον ώμο μας για να «ρευτεί». Τα μωράκια που θηλάζουν μπορεί και να μην ρευτούν, ενώ τα μωράκια που σιτίζονται με biberon μπορεί να ρευτούν πάνω από 1 φορά. Πρακτικά κρατήστε το μωράκι σας στον ώμο σας περίπου 15-20 λεπτά μετά από κάθε τάισμα ακόμη και εάν έχει «ρευτεί». Είναι ένας καλός τρόπος για να αποτρέψουμε τις αναγωγές. Αποφεύγουμε να πίνουν τις φυσαλίδες (αφρό) από τον πάτο του μπουκαλιού. Όταν δούμε ότι το μωράκι μας δεν αφήνει υπόλοιπο στο μπουκάλι, στο επόμενο γεύμα φτιάχνουμε 30ml (1 μεζούρα γάλα σκόνη) επιπλέον.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω πάνα;
Συνήθως τα μωράκια που θηλάζουν κάνουν από 1-7 κενώσεις την ημέρα. Ενώ τα μωράκια που σιτίζονται με γάλα φόρμουλα κάνουν στην αρχή 2-4 κενώσεις την ημέρα και μετά περίπου 1-2 το 24ωρο. Αλλάζουμε το μωρό κάθε φορά που κάνει κένωση καθώς και όταν η πάνα είναι πολύ «γεμάτη» από τα «τσίσα».
Πρακτικά περίπου 30 λεπτά μετά το τάισμα, οπότε συνήθως τα περισσότερα θηλάζοντα βρέφη κάνουν και την κένωση.


Πότε θα πάρει το μπανάκι του το μωρό;

Καλό είναι τις πρώτες φορές το μπάνιο του μωρού σας να γίνεται με βοήθεια. Προσέχουμε το νερό να είναι σε θερμοκρασία 36-39 C. Χρησιμοποιούμε βρεφικό σαμπουάν. Στεγνώνουμε καλά –ιδιαίτερα στις πτυχές- και ΔΕΝ χρησιμοποιούμε μπατονέτες!!! Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού της τυμπανικής μεμβράνης αλλά και μπορεί και να καταστρέψουμε τη φυσική προστασία της κυψελίδας.
Προσπαθήστε το μπανάκι του μωρού σας να γίνεται κάθε βράδυ σε συγκεκριμένη ώρα (περίπου στις 21:00), ώστε να προετοιμάζεται για το νυχτερινό του ύπνο και να μπαίνει σιγά-σιγά σε πρόγραμμα.

Τι θα κάνετε με το κολόβωμα του ομφαλού;
Συνήθως τις πρώτες 10-12 μέρες, σπάνια έως και 40 μέρες, «πέφτει» το μανταλάκι από το μαιευτήριο. Έως τότε χρησιμοποιείτε τοπικά 4-6 φορές την ημέρα καθαρό οινόπνευμα και προσπαθήστε να διατηρήσετε την περιοχή καθαρή και στεγνή.

Πού θα κοιμάται το μωρό;
Τους πρώτους 6 μήνες καλό είναι το μωρό να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών του, αλλά στην κούνια του. Μην χρησιμοποιείτε μαξιλάρι ή πάπλωμα, ενώ η προτεινόμενη θέση είναι η ύπτια.


Πότε αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε την πιπίλα;

Στα νεογέννητα που θηλάζουν καλό είναι να περάσει ο πρώτος μήνας χωρίς πιπίλα. Στα μωρά που αναζητούν πιπίλα τους τη δίνουμε, όμως φροντίζουμε να την αφαιρέσουμε μόλις αποκοιμηθούν. Γενικά η πιπίλα είναι μια συνήθεια που κόβεται εύκολα μετά τον 1ο χρόνο της ζωής, όμως το πιπίλισμα του δαχτύλου είναι μια συνήθεια που μπορεί να διατηρηθεί μέχρι την ενήλικο ζωή. Οπότε χρειάζεται πάλι προσοχή.

KIDS HEALTH & CARE
ΑΡΕΤΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΔΗ-ΣΙΓΑΝΟΥ-Παιδίατρος

www.kidshealthcare.gr