Ρομπότ διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Πώς μπορεί να έρθει και στο δικό σας σχολείο

Τα ρομπότ είναι πλέον πραγματικότητα και η ένταξή τους σε τομείς της καθημερινότητας δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Μάλιστα, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ρομπότ συμμετέχει ενεργά στην εξ αποστάσεως διδασκαλία των φοιτητών του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής μαζί με τον αναπληρωτή Καθηγητή Νικόλαο Φαχαντίδη.

Σε σημερινές του δηλώσεις στο MEGA ο κ. Φαχαντίδης εξήγησε την πολύτιμη συνδρομή του ρομπότ στην εξ αποστάσεως διδασκαλία των φοιτητών, ανάγκη που προέκυψε λόγω πανδημίας. Όπως σημείωσε ο καθηγητής το ρομπότ «ΝΑΟ» «έχει έρθει για να καλύψει κάποιες από τις ελλείψεις που δημιουργήσαν τα εξ αποστάσεως μαθήματα».

Το ρομπότ λειτουργεί επικουρικά στη διδασκαλία, με τον νέο τρόπο εκμάθησης να έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τόσο των φοιτητών όσο και των διδασκόντων. Πρόκειται για ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εγχείρημα που θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις περί εφαρμογής Τεχνολογιών Ρομποτικής στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Δείτε το ρομπότ εν ώρα μαθήματος

Σύμφωνα με τον κ. Φαχαντίδη, δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το αν η προσθήκη του «ΝΑΟ» στην εκπαιδευτική διαδικασία ώθησε τους φοιτητές στην συμμετοχή στο μάθημα αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι ιδιαίτερα θετικές:

«Κατά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα ως προς τη συμβολή του ρομπότ καθώς δεν έχει τελειώσει η επεξεργασία των δεδομένων. Σίγουρα όμως αλλάζει η διάθεση των φοιτητών. Προ κορvνοϊού, στα διά ζώσης μαθήματα, το ρομποτάκι αναλάμβανε να παίξει το ρόλο του διδάσκοντα. Σε εκείνη την περίπτωση είχε θετική διαφορά η παρακολούθηση και η συμμετοχή των φοιτητών στο μάθημα. Βέβαια μπορεί σε μία μακροχρόνια εφαρμογή του να κουράσει τους φοιτητές και να μην κινεί το ενδιαφέρον»

Δηλώστε συμμετοχή να έρθει και στο δικό σας σχολείο για μάθημα

Εκτός από το «ΝΑΟ» υπάρχει και η “Epistimey” που μπορεί κατόπιν πρόσκλησης να επισκεφθεί κάποιο σχολείο και να κάνει μάθημα στους μαθητές.

«Μέσα στο Φεβρουάριο σχεδιάζουμε να κάνουμε εξ αποστάσεως εφαρμογές του ρομπότ και καλούμε όποιο σχολείο ενδιαφέρεται να τους “επισκεφθεί” εξ αποστάσεως είτε το ΝΑΟ είτε η Epistimey και να κάνουν κάποιο μάθημα μαζί να επικοινωνήσει μαζί μας και θα κανονίσουμε το ραντεβού για να συμμετέχουν τα ρομποτάκια στο μάθημα. Απευθυνόμαστε και σε Δημοτικά και σε Γυμνάσια αλλά και σε Λύκεια εφόσον το επιθυμούν.» εξηγεί στο makthes.gr ο κ. Φαχαντίδης.

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνήσουν με το “Εργαστήριο LIRES” στο email lires.lab@uom.edu.gr