Ρούντολφ το ελαφάκι, η συγκινητική ιστορία του διασημότερου ελαφιού στον κόσμο

Είναι το πιο αγαπημένο ελαφάκι του πλανήτη είναι αναμφισβήτητα ο Ρούντολφ με την κόκκινη μύτη, ο πρώτος από τους εννιά ταράνδους που σέρνουν το έλκηθρο του Άη Βασίλη, πρωταγωνιστής ενός από τα διασημότερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, που έχει μεταφραστεί σε πάμπολλες γλώσσες κι έχει τραγουδηθεί από τα χείλη των περισσοτέρων.

Ποια είναι όμως η πραγματική ιστορία του Ρούντολφ;

Όλα ξεκίνησαν το 1939 μ’ έναν εβραϊκής καταγωγής κειμενογράφο στο Σικάγο ονόματι Ρόμπερτ Μέι, που εργαζόταν στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων Montgomery Ward. Προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της η εταιρεία αγόραζε και μοίραζε δωρεάν στους πελάτες της βιβλία με εικονογραφημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Εκείνη τη χρονιά, ωστόσο, αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν ένα δικό τους βιβλίο κι ανέθεσαν στον Μέι να γράψει μια ιστορία με πρωταγωνιστή ένα ζώο, που έμελλε να είναι ο Ρούντολφ (ο οποίος μάλλον είναι γένους θηλυκού, σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου).
Ωστόσο, η ζωή του Ρόμπερτ Μέι θα έπαιρνε μια απρόσμενα τραγική τροπή. Την ίδια εκείνη χρονιά η γυναίκα του διαγνώστηκε με καρκίνο και όταν έσβησε λίγους μήνες αργότερα, ο κειμενογράφος έμεινε μόνος του να φροντίσει την τετράχρονη κορούλα τους, τη Μπάρμπαρα. Ο εργοδότης του του συνέστησε να παρατήσει το βιβλίο και να επιστρέψει στα προηγούμενα καθήκοντά του – να γράφει στιχάκια για παιδιά – , προκειμένου να βρίσκεται περισσότερο χρόνο κοντά στην κόρη του, αλλά ο Μέι αρνήθηκε. «Εκείνη την περίοδο χρειαζόμουν τον Ρούντολφ περισσότερο από ποτέ», έγραψε χρόνια αργότερα.

To εξώφυλλο του βιβλίου με την ιστορία του Ρούντολφ που έγραψε ο Ρόμπερτ Μέι / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

Ρούντολφ, σύμβολο ελπίδας

Ο Ρόμπερτ Μέι είχε σκεφθεί κι άλλα ονόματα προτού καταλήξει στο Ρούντολφ για το διάσημο ελαφάκι
Βλέποντας την αγάπη που έδειχνε η κόρη του στους ταράνδους, όποτε επισκέπτονταν τον ζωολογικό κήπο Lincoln, επινόησε ως πρωταγωνιστικό χαρακτήρα του βιβλίου του έναν μικρό τάρανδο με μια κόκκινη, φωτεινή μύτη. Σκέφτηκε ότι το δημιούργημά του αυτό θα μπορούσε να γίνει για τον ίδιο και τη μικρή Μπάρμπαρα, αλλά και για τα παιδιά όλου του κόσμου, ένα σύμβολο ελπίδας για ένα πιο φωτεινό μέλλον. Κι είχε δίκιο. Όταν κυκλοφόρησε ο Ρούντολφ το Ελαφάκι (Rudolph the Red-Nosed Reindeer) τα Χριστούγεννα του 1939 έγινε αμέσως επιτυχία.
Διάβασε τη συνέχεια της ιστορίας ΕΔΩ