Σαρηγιάννης: “Τα Δημοτικά λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστής της διασποράς και ενδέχεται να κλείσουν τέλος Φεβρουαρίου” – Τι απαντά η Ζ. Μακρή

Η Επιτροπή των Ειδικών την περασμένη Παρασκευή έδωσε το πράσινο φως για να συνεχιστεί ως έχει η δια ζώσης διδασκαλία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με εξαίρεση τις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο όπου πλέον τα μαθήματα συνεχίζονται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Παρολαυτά, οι Λοιμωξιολόγοι και Επιστήμονες δεν παύουν να προτάσσουν την άποψη ότι τα σχολεία συμβάλλουν στη διασπορά του ιού γεγονός που αποτυπώνεται και στον συνεχή αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία.

Σε σημερινές του δηλώσεις στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης  τοποθετήθηκε εκ νέου για το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων λέγοντας ότι “Τα Δημοτικά λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστής της διασποράς και πως με την πορεία έως τώρα, ενδέχεται να κλείσουν προς το τέλος Φεβρουαρίου“.

Παγώνη:Οι μαθητές μεταδίδουν τον κορωνοϊό

Την ανάγκη να αυξηθούν τα τεστ κορωνοϊού σε σχολεία υπογράμμισε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών.

Μιλώντας στο OPEN, τόνισε πως για τη διενέργεια των τεστ είναι απαραίτητη η ενίσχυση και η οργάνωση των διαγνωστικών κέντρων, με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Μ. Παγώνη σημείωσε πως θέση της επιτροπής, κατόπιν πολύωρων συζητήσεων και αναλύσεων, είναι πως οι μαθητές νοσούν πιο ελαφρά, αλλά μεταδίδουν τον κορονοϊό. Συμπλήρωσε πως τεστ κορονοϊού, εκτός από τα σχολεία, θα πρέπει να γίνονται ανά δέκα ημέρες και στους χώρους εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συμμετοχή στους ελέγχους δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτική.

Ζέττα Μακρή: Θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις των ειδικών αν θα ξανακλείσουν τα σχολεία

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ερωτηθείσα για το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων και της διασποράς των κρουσμάτων σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1 απάντησε ότι «Η επιτροπή των επιδημιολόγων εισηγείται και καθορίζει τι και πως θα λειτουργήσει όπως τα σχολεία».  «Βεβαίως καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που έχουν διαφορετικές απόψεις, τις καταθέτουν δημόσια ή όχι σε κάθε περίπτωση όμως είναι η απόφαση των ειδικών και η πολιτική απόφαση του υπουργείου, σε ό,τι μας αφορά, η οποία καθορίζει τι θα λειτουργήσει, τι όχι με ποιον τρόπο».

Θα ξανακλείσουν τα σχολεία;

Ερωτηθείσα αν υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσουν τα σχολεία και αν θα το δεχτεί το υπουργείο Παιδείας, ανέφερε: «Το υπουργείο Παιδείας ποτέ δεν έκανε κάτι χωρίς να ακούσει τους ειδικούς. Άρα η έμμεση μομφή που έχω διαγνώσει που λέτε ότι εμείς θα κάνουμε κάτι επειδή επιθυμούμε ,και ορθά να συνεχιστεί η λειτουργία των σχολείων, δεν θα προσκρούσει ποτέ σε αντίθετη εκτίμηση των λοιμωξιολόγων. Εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν τα σχολεία σεβόμενοι και τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αυτούς θα ακούσουμε και με βάση αυτούς θα αποφασίσουμε».

Η υφυπουργός σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΙ ερωτηθείσα σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται στα σχολεία, δήλωσε ότι είναι πολύ χαμηλά στις σχολικές μονάδες. «Το ποσοστό των σχολείων και των τάξεων που είναι κλειστά ανέρχεται στο 0,5% και 0,3% αντίστοιχα, με κάποια μικρή επιφύλαξη μιας αύξησης, η οποία επίσης παραμένει πολύ χαμηλή. Συνολικά, πάντως τα κρούσματα σε μαθητές είναι 0,03%»