Κλειστά ή ανοιχτά σχολεία; Τα κρούσματα αυξάνονται, οι ειδικοί διχάζονται και το Υπ. Παιδείας έχει λάβει τις αποφάσεις

H αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, η διασπορά που καταγράφεται σε πολλές περιοχές καθώς επίσης και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των σχολείων και των τάξεων που βάζουν λουκέτο λόγω εμφάνισης κρουσμάτων έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό που δημιουργεί ένα θολό τοπίο αναφορικά με την συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Τα σχολεία είναι η πηγή της διασποράς;

Η έντονη φημολογία για το κλείσιμο των σχολείων πυροδοτείται και από τις δηλώσεις αρκετών λοιμωξιολόγων που μετέχουν και στην Επιτροπή των Ειδικών, οι οποίοι μιλούν ξεκάθαρα για διασπορά του ιού στα σχολεία, για βεβιασμένη απόφαση να ανοίξουν και μάλιστα τονίζουν πως ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα ξαναμπεί λουκέτο σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η κατάσταση πριν επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας.

Μάλιστα, προτάσσουν ως επιχείρημα την άποψη ότι η σχολική ύλη αναπληρώνεται ανά πάσα στιγμή και τα μαθήματα συνεχίζονται ανεμπόδιστα μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ η ζημιά στην οικονομία από το άνοιξε κλείσε του λιανεμπορίου είναι ανεπανόρθωτη και η ανάκαμψη σε γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη.

Κλειστά μαγαζιά αλλά όχι κλειστά σχολεία

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος όσων επιστημόνων τονίζουν ότι το κλείσιμο των σχολείων επ΄ουδενί δεν πρέπει να συμβεί καθώς δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την ομαλή λειτουργία τους. Πολλοί εξ αυτών “αδειάζουν” τους συναδέλφους που ταυτίζουν την αύξηση των κρουσμάτων με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και προκρίνουν τη λύση να κλείσουν όλες οι άλλες δραστηριότητες για χάρη της εκπαίδευσης. Η πλειοψηφία των ειδικών αντιλαμβάνεται ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από την επαφή με το σχολείο και τους συμμαθητές όχι μόνο για εκπαιδευτικούς αλλά και ψυχοκοινωνικούς λόγους, θεωρώντας ότι εκ νέου λουκέτο στα σχολεία πρέπει να αποφασιστεί ως ύστατη λύση και όχι ως προληπτικό μέτρο.

Η υπουργός Παιδείας θέλει τα σχολεία ανοιχτά

Η Νίκη Κεραμέως σε κάθε εμφάνισή της τονίζει πως επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας είναι να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά, οι μαθητές να παρακολουθούν τα μαθήματα δια ζώσης με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε το άνοιγμα των σχολείων πριν 3 εβδομάδες για την Πρωτοβάθμια και πριν μια για την Δευτεροβάθμια να καταλήξει σε φιάσκο με πρόωρο κλείσιμό τους.

Σε χθεσινές της δηλώσεις έβαλε τέλος στη φημολογία για επικείμενο λουκέτο στα σχολεία, τονίζοντας ότι οι Ειδικοί δεν έχουν εισηγηθεί κάτι τέτοιο, όμως σύμφωνα με πληροφορίες του Infokids.gr η κατάσταση με τα κρούσματα στα σχολεία δεν παύει να προβληματίζει την ηγεσία του Υπουργείου.

Η λίστα με τα σχολεία που αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους μέρα με τη μέρα αυξάνεται ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ήδη μπήκαν και τα πρώτα λουκέτα σε Γυμνάσια της χώρας τέσσερις μόλις μέρες μετά την επαναλειτουργία τους. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη λίστα πατώντας εδώ.

Έρχεται υποχρεωτικότητα στα τεστ για COVID

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr εξετάζεται το ενδεχόμενο το Υπουργείο να αλλάξει τον χαρακτήρα του ελέγχου για COVID 19 τουλάχιστον για τους εκπαιδευτικούς και από εθελοντικό να τον κάνει υποχρεωτικό σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί πολλοί εκπαιδευτικοί στο κάλεσμα αυτό, τα δείγματα δεν είναι ενδεικτικά της εικόνας που καταγράφεται στα σχολεία, γεγονός που αποτυπώνεται και από τις συνεχείς εκκλήσεις της υπουργούς σε εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 16 ετών  να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στο edu.testing.gov.gr .

Τα voucher των 200 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο δεν επιθυμεί να μπει λουκέτο στα σχολεία πριν δοθούν στους δικαιούχους μαθητές τα voucher των 200 ευρώ για την αγορά laptop, tablet ή υπολογιστή ώστε μόλις χρειαστεί να συνεχίσουν εξ αποστάσεως τα μαθήματά τους να έχουν εφοδιαστεί με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και να μην υπάρχουν παράπονα και καταγγελίες για αποκλεισμό μαθητών από το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα voucher αναμένεται να δοθούν στα τέλη Φεβρουαρίου εκτός αν για επιβεβλημένους λόγους γίνει νωρίτερα η διανομή τους.

Τελικά τι θα γίνει με τη λειτουργία των σχολείων;

Όπως όλα δείχνουν η επιδημιολογική εικόνα δείχνει ότι ο ιός καλπάζει και πρέπει να επανεξεταστεί η κατάσταση πριν είναι πολύ αργά. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18 το απόγευμα όπως ισχύει σε όλες τις κόκκινες περιοχές και η αναστολή του λιανεμπορίου έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την κυβέρνηση να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα υπό τον φόβο της έλευσης του τρίτου κύματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr η λειτουργία των σχολείων τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας θα συνεχιστεί ως έχει προς το παρόν. Οι ειδικοί θα προτείνουν το τέλος του click away  και του click inside για το λιανεμπόριο καθώς τη δεδομένη στιγμή η εκπαίδευση των παιδιών είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Ουσιαστικά θα δοθεί μια παράταση μιας εβδομάδας για τα σχολεία, μια εβδομάδα κομβική που δε θα λειτουργεί το εμπόριο αλλά μόνο η εκπαίδευση ώστε να δουν οι ειδικοί πώς θα διαμορφωθεί ο χάρτης των κρουσμάτων.

Όλα θα κριθούν στις 12 Φεβρουαρίου

Με τα καταστήματα κλειστά θα σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις και ο συγχρωτισμός, ενώ αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων τότε προφανώς η κατάσταση θα χρήζει εκ νέου αξιολόγησης.  Μέχρι την επόμενη εβδομάδα δεν προβλέπεται κανένα λουκέτο στα σχολεία. Όλα θα κριθούν την προσεχή Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου όπου θα λάβει χώρα η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών.