Σε παιδιά 6 ετών και άνω επεκτείνονται οι δοκιμές του χαπιού για τον κορωνοϊό

Η αμερικανική Pfizer ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δοκιμάζει το χάπι της κατά της Covid-19 σε παιδιά και εφήβους 6-17 ετών που δεν χρήζουν νοσηλείας αλλά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης. Αργότερα το χάπι θα δοκιμαστεί σε χαμηλότερη δόση σε παιδιά κάτω των 6 ετών.

Η θεραπεία της Pfizer, η οποία συνδυάζει δύο αναστολείς πρωτέασης για να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού, έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα μόνο για ενήλικες στην Ευρώπη και για ασθενείς άνω των 12 ετών στις ΗΠΑ.

Η Pfizer σχεδιάζει να συμπεριλάβει στη δοκιμή 140 παιδιά και εφήβους, τα οποία θα χωριστούν σε δύο ομάδες ανάλογα με το εάν το σωματικό βάρος τους υπερβαίνει τα 40 κιλά.

«Από την αρχή της πανδημίας, περισσότερα από 11 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν βρεθεί θετικά στην Covid-19 μόνο στις ΗΠΑ, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 18% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και σε περισσότερες από 100.000 εισαγωγές σε νοσοκομείο» δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής της Pfizer Μίκαελ Ντόλστεν.

Η εταιρεία ανέφερε ακόμα ότι αναπτύσσει χάπι μειωμένης δόσης για παιδιά μικρότερα των 6 ετών, το οποίο σχεδιάζεται να δοκιμαστεί σε δύο ομάδες.

Η αποτελεσματικότητα του χαπιού

Τα δεδομένα των προηγούμενων κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι η θεραπεία, η οποία χορηγείται για πέντε ημέρες, μειώνει κατά 90% την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου μεταξύ ενηλίκων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Η δραστική ουσία, νιρματρελβίρη, αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού, ενώ το δεύτερο συστατικό, ριτοναβίρη, παρατείνει τη δράση της πρώτης ουσίας.

Το χάπι πρέπει να χορηγείται εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Ζωή σε 4 παιδάκια “χάρισε” o 6χρονος που έπεσε από το μπαλκόνι – Συγκινούν οι γονείς του

«Πόσο να αντέξω.Το σύστημα θέλει να μας εξουθενώσει»: Ξεσπά η μαμά Τοπαλούδη για την διακοπή της δίκης

Δύο χρυσά μετάλλια για τη 14χρονη πιανίστρια Εβελίνα Τσιαντζή σε παγκόσμιο μουσικό διαγωνισμό