Κεραμέως: “Τα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία εγγράφονται στα σχολεία και ενσωματώνονται στις τάξεις”

H Νίκη Κεραμέως παρακολούθησε μάθημα Εργαστηρίων Δεξιοτήτων για το διαδίκτυο με μαθητές Δημοτικού

«Πάνω από 1.000 ανήλικοι έχουν φτάσει στη χώρα μας και έχουν αρχίσει να εγγράφονται στα σχολεία μας. Η Ελλάδα έχει ανοίξει την αγκαλιά τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες» δήλωσε στην ΕΡΤ η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την πρωτοβουλία σύστασης Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για την υποστήριξη μαθητών και φοιτητών από την δοκιμαζόμενη Ουκρανία.

«Έχουμε άρει κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την εγγραφή των παιδιών αυτών στα σχολεία», πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας τονίζοντας ότι οι ανήλικοι πρόσφυγες ανήκουν σε δύο κατηγορίες: οι ομογενείς που έχουν γνώση της ελληνικής γλώσσας και οι υπόλοιποι, οι οποίοι ακολουθούν άλλο τρόπο ένταξης στην σχολική κοινότητα.

Όπως αποκάλυψε η υπουργός Παιδείας σε αυτή τη διαδικασία θα ενεργοποιηθούν οι δάσκαλοι που ήρθαν από την Ουκρανία. «Πολύ νωρίς κάναμε ενέργειες για τον επαναπατρισμό των εκπαιδευτικών αυτών και πλέον βοηθούν στη διαδικασία της ενσωμάτωσης των Ουκρανών προσφύγων στα σχολεία», διευκρίνισε.

Κανένα παιδί να μη μείνει χωρίς εκπαίδευση

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, οι διευθυντές εκπαίδευσης έχουν ενημερωθεί σε όλη την Ελλάδα. «Έχουμε κάνει ενέργειες, σε συνεργασία με τη UNICEF, για να βοηθήσουν στο κομμάτι της διερμηνείας και της επικοινωνίας των ελληνικών αρχών και των προσφύγων από την Ουκρανία».

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, έχει κατατεθεί πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ομάδας δράσης για την Ουκρανία. «Θα καταγράφει ανάγκες της Ουκρανικής εκπαιδευτικής κοινότητας σε υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό και θα προσπαθεί να καλύψει αυτές τις ελλείψεις με στόχο κανένα παιδί να μη μείνει εκτός εκπαίδευσης» και συμπλήρωσε πως πρέπει να σκεφτεί κανείς τις επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά.

Τηλεκπαίδευση για τους Έλληνες μαθητές στην Ουκρανία

Μιλώντας για τις περιοχές με έντονο ελληνικό στοιχείο, όπως η Μαριούπολη, όπου έχουν διακοπεί τα μαθήματα λόγω των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι υπάρχει η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης.

«Έχουμε ένα χρέος ως χώρα και ως μέλος της ΕΕ να στηρίξουμε την ουκρανική εκπαιδευτική κοινότητα και να σκεφτούμε πώς τα παιδιά αυτά θα εξακολουθήσουν να έχουν τις προοπτικές που δικαιούται να έχει κάθε παιδί», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνίδα δασκάλα σκαρφίστηκε το τέλειο παιχνίδι για να μάθουν τα παιδιά την προπαίδεια

Ζωή σε 4 παιδάκια “χάρισε” o 6χρονος που έπεσε από το μπαλκόνι – Συγκινούν οι γονείς του

«Πόσο να αντέξω.Το σύστημα θέλει να μας εξουθενώσει»: Ξεσπά η μαμά Τοπαλούδη για την διακοπή της δίκης