Sexting nudes: Οι μεγάλοι κίνδυνοι του να στέλνουν οι έφηβοι γυμνές φωτογραφίες

Αν έχετε παιδί στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο και αν το παιδί σας έχει smartphone (ποιο παιδί δεν έχει σε αυτή την ηλικία, αναρωτιέται κανείς…) το πιθανότερο είναι, ότι γνωρίζετε ήδη τι είναι το sexting: Πρόκειται για την αποστολή ή την λήψη μηνυμάτων με σεξουαλικό περιεχόμενο, όπως μία γυμνή φωτογραφία, ένα πορνογραφικό βίντεο ή ένα κείμενο ερωτικού περιεχομένου.

Αυτό που ίσως να μη να γνωρίζετε είναι, ότι το sexting -και πιο συγκεκριμένα τα “nudes” όπως αποκαλούνται από τους εφήβους- είναι πολύ πιο σύνηθες από όσο πιστεύετε (πιο σωστά: φοβάστε) και αφορά ακόμα και μαθητές που… δεν πηγαίνει το μυαλό σας!

Και για να σας το κάνουμε χειρότερο, το «sexting nudes», η αποστολή, δηλαδή γυμνών ή ημίγυμνων φωτογραφιών ανάμεσα σε παιδιά Γυμνασίου ή Λυκείου και η κοινοποίηση αυτών ακόμα και σε ομαδικά γκρουπ, μπορεί να ενέχει σοβαρότατους κινδύνους. Κινδύνους που τα παιδιά είτε δεν έχουν φανταστεί, είτε υποτιμούν τρομερά, βασιζόμενοι σε έναν άρρητο όρκο σιωπής που υπάρχει συνήθως στις εφηβικές παρέες. Δυστυχώς, όμως, η φερεγγυότητα δεν είναι πάντα δεδομένη…

Οι hippies δεν υπάρχουν πια…

Δεν τους πάτησε το τρένο, αλλά η όλο και συντηρητικότερη κοινωνία. Όμως η ιστορία κύκλους κάνει, οι μόδες έρχονται και παρέρχονται, η πληροφορία είναι πλέον διαθέσιμη στα ακροδάχτυλα των παιδιών και… τα νέα ταξιδεύουν με αστρονομικές ταχύτητες. Όταν, λοιπόν, οι αδελφές Kardashian βγάζουν εκατομμύρια βγάζοντας τα ρούχα τους (και κάνουν τους άνδρες να παραμιλούν στη γυμνή τους θέα), γιατί όχι και η 16χρονη Μαρία; Κάπως έτσι, υποθέτω, το σκέφτονται τα κορίτσια σήμερα, ενώ σίγουρα πιστεύουν, ότι «τι έγινε κι αν το μισό σχολείο δει το στήθος μου; Κακό είναι;». Λοιπόν, 16χρονη Μαρία, μπορεί να βρίσκεις το sexting διασκεδαστικό, όμως… θέλεις να σου πω από τι κινδυνεύεις;

-Όταν στέλνεις μία γυμνή ή ημίγυμνη φωτογραφία σου σε κάποιον, το τι συμβαίνει σε αυτή τη φωτογραφία και πού πηγαίνει μετά, είναι εκτός ελέγχου σου! Η φωτογραφία αυτή μπορεί να δημοσιευτεί σε πλατφόρμες που δεν μπορείς καν να φανταστείς αυτή τη στιγμή και να παραμείνει εκεί… για πάντα! Φαντάσου, λοιπόν, να «πέσει πάνω της» κάποτε ο μελλοντικός σου εργοδότης, συνάδελφος, σύζυγος ή ακόμα και το παιδί σου. Ίσως αυτό να σου φαίνεται πολύ μακρινό τώρα, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα στη ζωή σου.

-Μπορεί να εμπιστεύεσαι τα άτομα στα οποία στέλνεις τη φωτογραφία αυτή σήμερα, αλλά οι άνθρωποι μερικές φορές αλλάζουν και απρόσμενα πράγματα μπορεί να συμβούν, όπως:

-Η αποστολή ή λήψη γυμνών φωτογραφιών ανάμεσα σε ανηλίκους ή ανάμεσα σε ανηλίκους και ενήλικες θεωρείται παιδική πορνογραφία και διώκεται ποινικά. Αν, δηλαδή, ένας 19χρονος συγκεντρώνει γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες μιας 14χρονης, κινδυνεύει ακόμα και με ποινή φυλάκισης.

-Κινδυνεύεις από… εκβιασμό! Γιατί αν η φωτογραφία πέσει σε λάθος χέρια (ή αν χωρίσεις με το αγόρι σου και θελήσει να σε εκδικηθεί) υπάρχει σοβαρή περίπτωση να την χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης για να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενημερώσεις άμεσα έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι, καθώς και την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 21 0640 0132).

Τι να κάνεις αν έχεις στείλει μια γυμνή φωτογραφία σου και το έχεις μετανιώσει

Πάρα μια βαθιά ανάσα. Δυστυχώς, μερικές φορές κάνουμε ανόητα λάθη ή τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου χωρίς να το θέλουμε. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι ενήλικες της οικογένειάς σου που σε αγαπούν και σε στηρίζουν.

Σε περίπτωση που έστειλες μια φωτογραφία, ένα βίντεο ή ένα μήνυμα που μετάνιωσες:

-Ζήτα από το άτομο στο οποίο το έστειλες να το σβήσει –και να είσαι μπροστά όταν θα το κάνει.

-Μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι (ιδανικά ενήλικα) γι’ αυτό που συνέβη και αναζητήστε μαζί τρόπους για να διορθωθεί το πρόβλημα. Αν λαμβάνεις εσύ ανεπιθύμητες φωτογραφίες, μίλα με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας για το τι μπορείς να κάνεις.

Και αν η φωτογραφία σου κοινοποιήθηκε στο Διαδίκτυο…

-Επικοινώνησε άμεσα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το SaferInternet4Kids.gr, το YouSmile του Χαμόγελου του Παιδιού ή το CSI Institute.

-Αν το άτομο που κοινοποίησε τη φωτογραφία του είναι από το σχολείο, μίλα με έναν καθηγητή.

-Αν η φωτογραφία σου είναι στα social media αφαίρεσε κάθε tag με το όνομά σου και κάνε αναφορά (report) στη φωτογραφία, ώστε οι χειριστές της πλατφόρμας (π.χ. του Facebook) να την «κατεβάσουν». Επίσης, κάνε αναφορά και στο άτομο που δημοσίευσε τη φωτογραφία σου.

-Μίλα για το συμβάν σε άτομα που εμπιστεύεσαι, π.χ. σε φίλους, γονείς ή εκπαιδευτικούς. Σε καμία περίπτωση μην κλειστείς στον εαυτό σου και βυθιστείς στην απελπισία. Ακόμα κι αν ξέρεις, ότι η φωτογραφία αυτή μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση εσένα και την οικογένειά σου, μην διστάσεις να μιλήσεις και να σταματήσεις τον κακόβουλο που τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο -γιατί αν δεν το κάνεις, θα συνεχίσει να το κάνει. Βρες ανθρώπους που ξέρεις ότι θα σε στηρίξουν και αντέδρασε!

Δες τι συνέβη σε αυτή τη 16χρονη στην Κρήτη και πώς εκείνη αντέδρασε.

Κι αν έλαβες εσύ μια γυμνή φωτογραφία;

-Μην την προωθήσεις σε κανέναν.

-Πες στο άτομο που σου έστειλε να μην στείλει άλλες και μπλόκαρέ τον αν το κάνει.

-Διέγραψε τη φωτογραφία.

-Ζήτα από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας σου να μπλοκάρει τον αριθμό.

-Κάνε αναφορά στη φωτογραφία (report) αν είναι στα social media) ώστε να αφαιρεθεί.

-Αν κάποιος γίνεται επίμονος και ενοχλητικός, άλλαξε αριθμό τηλεφώνου.

με πληροφορίες από την σελίδα kidshelpline.com.au