Ένα από τα πιο μόνιμα και δραστικά μέτρα αντισύλληψης –ειδικά αν έχετε πλέον αποφασίσει πως δεν σκοπεύετε να κάνετε άλλα παιδιά- είναι το σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα) με αποτελεσματικότητα που φτάνει το 99%. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες λεπτομέρειες που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν πάρετε απόφαση να ζητήσετε από τον γυναικολόγο σας να το τοποθετήσει.
Τι είναι το ενδομήτριο σπείραμα;
Το ενδομήτριο σπείραμα είναι μια μικροσκοπική συσκευή που έχει σχήμα Τ που αποτελείται από πλαστικό ή χαλκό, στην άκρη του οποίου είναι προσκολλημένες 2 λεπτές κλωστές. Αυτές οι λεπτές κλωστές που εξέχουν από τον τράχηλο της μήτρας μέσα στον θόλο του κόλπου.
Το ενδομήτριο σπείραμα θα τοποθετηθεί από τον γιατρό σας και η δράση του θα διαρκέσει για τουλάχιστον 5 χρόνια
Το σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα IUD) είναι μία μικρή πλαστική συσκευή σχήματος Τ, κατασκευασμένη από πλαστικό και χαλκό, η οποία να περιέχει προγεστερόνη ή και όχι –ανάλογα με τον τύπο σπιράλ που θα αποφασίσει ο γυναικολόγος να τοποθετήσει.
Πότε ενδείκνυται η τοποθέτηση του ενδομητρικού σπειράματος
Η συσκευή τοποθετείται στο εσωτερικό της μήτρας αποκλειστικά από γυναικολόγο –πρόκειται για μία απλή διαδικασία που δεν χρειάζεται νάρκωση. Από το ένα άκρο του σπιράλ εκκρεμούν ένα ή δύο μαλακά νήματα, τα οποία βγαίνουν έξω από τον τράχηλο, μέσα στον κόλπο.
Έτσι η γυναίκα, με τις οδηγίες του γυναικολόγου, μπορεί να ελέγξει αν το σπιράλ βρίσκεται ακόμα στην θέση του. Υπάρχει, κίνδυνος στη γυναίκα που είναι πολύτοκος και έχει μεγάλη διαστολή μήτρας, το σπιράλ να φύγει –αυτό βέβαια δεν είναι σύνηθες.
Το σπιράλ τοποθετείται τις πρώτες ημέρες της περιόδου, όταν υπάρχει ακόμα αίμα, γιατί τότε η τοποθέτησή του είναι πιο εύκολη, ενώ λειτουργεί άμεσα.
Αν τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε άλλο χρόνο εκτός εμμηνορυσίας, τότε θα πρέπει να ληφθεί μία επιπλέον μέθοδος αντισύλληψης στον συγκεκριμένο κύκλο.
Η απάντηση στο αν μια γυναίκα πρέπει ή όχι να βάλει σπιράλ εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο σκέφτεται αυτή την επιλογή
Εάν ο στόχος είναι αποκλειστικά η αντισύλληψη, τότε ένα κλασικό σπιράλ χαλκού είναι η ενδεδειγμένη επιλογή. Εάν όμως ο στόχος της είναι η αντισύλληψη και η αντιμετώπισης κάποιου γυναικολογικού προβλήματος όπως η μηνορραγία, τότε συνιστάται η τοποθέτηση του σπιράλ προγεστερόνης.
Διαβάστε επίσης:
Αυτά είναι τα ελληνικά σχολεία που αναγορεύτηκαν σε “Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”