Όσα κάθε γυναίκα πρέπει να ξέρει πριν βάλει σπιράλ

Γιατί να βάλει μια γυναίκα που έχει αποφασίσει, ότι δεν θα κάνει άλλο παιδί, σπιράλ; Προσωπικά, αναρωτιέμαι γιατί να μην βάλει; Είναι προτιμότερο, δηλαδή, το προφυλακτικό ή η μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών; Ή ο κίνδυνος ενδεχόμενης ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης; Ή μήπως νιώθετε πάντα, τόσο ασφαλείς για τις «τραβηχτικές» ικανότητες του συντρόφου σας, όταν κάνετε σεξ;

Οι περισσότερες γυναίκες -κυρίως μαμάδες- που επέλεξαν το σπιράλ ως μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης, ορκίζονται σε αυτό και λένε, ότι δεν θα επέστρεφαν ποτέ σε οτιδήποτε άλλο. Κάποιες επισημαίνουν, βέβαια, ότι η εμπειρία της τοποθέτησης του σπιράλ, δεν είναι ό,τι καλύτερο έχουν βιώσει ποτέ. Ωστόσο, επιμένουν, τα οφέλη του ξεπερνούν τα όποια μειονεκτήματα.

Σε κάθε περίπτωση, πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε αυτό το βήμα, δείτε τι απαντά σε οτιδήποτε μπορεί να σας απασχολεί σχετικά με το σπιράλ, ο γυναικολόγος κ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης.

Πού (και πώς) γίνεται η τοποθέτηση του σπιράλ και πόσο επίπονη είναι;

Tο σπιράλ είναι μια αξιόπιστη μέθοδος που χρησιμοποιείται κυρίως από γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει και επιθυμούν αντισύλληψη χωρίς καθημερινή λήψη φαρμάκων. Η τοποθέτησή του γίνεται συνήθως στο τέλος της περιόδου, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης.  Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα δύο είδη σπιράλ: To σπιράλ με χαλκό, το οποίο εμποδίζει μηχανικά την εμφύτευση του εμβρύου χωρίς να επηρεάζει την περίοδο, και το σπιράλ με προγεστερόνη, το οποίο προκαλεί επιπλέον διακοπή της περιόδου. Αν και η τοποθέτηση μπορεί να γίνει και στο ιατρείο αφού έχει προηγηθεί λήψη παυσίπονων ή τοπικής αναισθησίας, αρκετές γυναίκες προτιμούν την τοποθέτηση στην κλινική με ελαφρά νάρκωση.

Μπορεί το σπιράλ να προκαλέσει κάποια μόλυνση ή ακόμα και διάτρηση της μήτρας κατά την τοποθέτηση;

Για να αποφευχθεί η μόλυνση, στον κύκλο πριν την τοποθέτηση πραγματοποιείται κολπική καλλιέργεια, ώστε να ακολουθηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να αποκλειστεί η πιθανότητα κολπίτιδας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης, επιπλέον, ο υπερηχολογικός έλεγχος πριν την τοποθέτηση μας επιτρέπει να γνωρίζουμε το μήκος της μήτρας, ώστε να γίνει η τοποθέτηση του σπιράλ στη σωστή θέση.

Σε τι ποσοστό προστατεύει από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και πότε μπορεί να μην προστατεύσει;

Το σπιράλ θεωρείται μια από τις πιο αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης, καθώς αποτρέπεται η εμφύτευση του εμβρύου για μηχανικούς ή και ορμονικούς λόγους, στην περίπτωση του σπιράλ με προγεστερόνη. Παρόλα αυτά, στην ελάχιστη πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, η πιθανότητα εξωμητρίου είναι αυξημένη σε σχέση με τις γυναίκες που χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους αντισύλληψης.

Είναι πολλές οι γυναίκες που το προτιμούν; Έχει αυξηθεί η “ζήτησή” του;

Το σπιράλ παραμένει η πρώτη επιλογή αντισύλληψης για γυναίκες που έχουν ήδη παιδί. Στις γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει ακόμη, η θεωρητική πιθανότητα τοπικής φλεγμονής του ενδομητρίου λόγω του ήδη τοποθετημένου σπιράλ αποτρέπει τους γυναικολόγους από την τοποθέτησή του στη μήτρα νέων γυναικών.

Μια γυναίκα μπορεί να το βάλει σε οποιαδήποτε ηλικία; Χρειάζεται αντικατάσταση;

Τα σημερινά σπιράλ παραμένουν στη μήτρα τρία με πέντε χρόνια, και μετά αντικαθίστανται, μέχρι την εμμηνόπαυση, κάτι που στην Ευρώπη συμβαίνει κατά μέσο όρο στο 51ο έτος της ηλικίας των γυναικών.

Μπορεί να υπάρχει πόνος κατά το σεξ μετά την τοποθέτηση του σπιράλ;

Σε ελάχιστες περιπτώσεις το σπιράλ προκαλεί όντως πόνο κατά την επαφή, μέχρι η γυναίκα να συνηθίσει την ύπαρξη του σπιράλ στη μήτρα. Εφόσον έχει γίνει σωστή τοποθέτηση και το σπιράλ παραμένει στη θέση του, όπως διαπιστώνεται στον γυναικολογικό έλεγχο που πραγματοποιείται κάθε έξι μήνες, ο πόνος αυτός υποχωρεί μέσα στους τρεις πρώτους μήνες.