“Μαμά, υπάρχει Άγιος Βασίλης;” 5 τρόποι για να τους πείτε την αλήθεια… με το γάντι!

Αυτές τις ημέρες έχει την τιμητική του. Λαμβάνει γράμματα, φωτογραφίζεται, απολαμβάνει μπισκοτάκια, λάμψη και αγάπη.

Ο λόγος; Για τον Άι Βασίλη. Τον αγαπημένο άγιο των παιδιών, ο οποίος, όπως εκείνα πιστεύουν, θα τα επισκεφθεί σε λίγες μέρες για να τους αφήσει κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο το δώρο που επιθυμούν!

Υπάρχει, όμως, κάποια στιγμή στη ζωή των παιδιών που η λαχτάρα και η προσμονή για τον Άγιο Βασίλη, αλλά και η πίστη τους σε αυτόν αμφισβητείται.

Τι απαντάμε, λοιπόν, όταν έρθει αυτή η ώρα, στην ερώτηση: «Υπάρχει Άγιος Βασίλης;»

Πριν φτάσετε στις απαντήσεις διαβάστε τα παρακάτω για να προετοιμαστείτε και εσείς καλύτερα!

Αρχικά, θα μπορούσε το θέμα “Άγιος Βασίλης” να μην γίνει μεγάλο στην οικογένειά σας εξ αρχής

Μερικές οικογένειες δεν προκαλούν στα παιδιά τους προσδοκίες για τον Άγιο Βασίλη. Νιώθουν, ότι έτσι λένε ψέματα. Πολλοί γονείς εξηγούν στα παιδιά τους ότι η παράδοση του Άι-Βασίλη είναι διασκεδαστική, αλλά δεν είναι αληθινή. Αντί να εστιάζουν σε αυτό κατά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές προτιμούν να εστιάσουν στην πίστη τους και την οικογένειά τους.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι πριν την αποκάλυψη θα παρατηρήσετε σημάδια στη συμπεριφορά του παιδιού που αποδεικνύουν ότι είναι περίεργο για την ταυτότητα του Άγιου Βασίλη

Άρχισε να παρατηρεί ότι οι Άγιοι Βασίληδες στα καταστήματα δεν είναι ίδιοι; Μήπως κατάλαβε ότι η γενειάδα τους δεν είναι αληθινή; Και, τελικά, σας ρώτησε ευθέως «Είναι αληθινός αυτός ο Άγιος Βασίλης;». Τέτοιου είδους ερωτήσεις ίσως δείχνουν ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για τη «συζήτηση».

Μερικά παιδιά θα μάθουν, σίγουρα, την αλήθεια από τους φίλους τους

Οι φίλοι και τα μεγαλύτερα αδέρφια, ίσως φανερώσουν το μυστικό στους μικρότερούς τους. Όταν αυτό συμβεί τονίστε στα παιδιά σας, ότι η ιστορία του Άγιου Βασίλη μπορεί να μην είναι αληθινή είναι, όμως, ένας τρόπος για να γιορτάσουμε την αγάπη, την καλοσύνη και την χαρά του να προσφέρουμε.

Να είστε ειλικρινείς

Αφήστε τα ψέματα όταν σας ρωτήσει. Δεν υπάρχει λόγος και σίγουρα δεν θέλετε να υιοθετήσουν την νοοτροπία των ψεμάτων και εκείνα! Κι αν εσείς δεν νιώθετε το ίδιο έτοιμοι με εκείνο, γιατί για να σας ρωτήσει σημαίνει ότι είναι πια έτοιμο να μάθει, εξηγήστε του ότι θα θέλατε αυτή η κουβέντα να γίνει άλλη ώρα.

Κάθε παιδί θα έχει διαφορετική αντίδραση στο άκουσμα της αλήθειας

Πολλά παιδιά θα αντιδράσουν με ανακούφιση όταν μάθουν ότι οι υποψίες τους επιβεβαιώθηκαν. Άλλα πάλι θα θυμώσουν, θα νιώσουν προδομένα ή δυστυχισμένα. Μιλήστε στα παιδιά σας με ηρεμία και κατανόηση και βεβαιώστε τα, ότι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά υπάρχουν, ακόμα και αν ο Άγιος Βασίλης δεν τους αφήνει τα δώρα κάτω από το δέντρο.

Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, η παρουσίαση της ωμής αλήθειας να μην ηχήσει όμορφα στα αυτιά των μικρών σας και, ίσως, να δημιουργήσει και κάποια τραύματα στην ψυχούλα τους. Για να αποφύγετε, λοιπόν, τα «δράματα» δοκιμάστε κάτι από τα παρακάτω:

Κάντε το παιδί σας να νιώσει την χαρά του να δίνει

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, είναι πολύ πιθανό να έχουν ψιλιαστεί κάτι ή να ξέρουν ήδη τα πάντα για τον Άγιο. Αφού τους εξηγήσετε με ηρεμία τι ακριβώς συμβαίνει, μπορούν να σας βοηθήσουν να τυλίξετε τα δώρα για τα αδέρφια τους, τους φίλους ή τους συγγενείς σας. Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στη διαδικασία των δώρων μαθαίνουν, ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου, αλλά συνεργασία πολλών. Συνεργασία που φτιάχνει όμορφες αναμνήσεις!

Μιλήστε στο παιδί σας για την παράδοση του Αϊ-Βασίλη

Το παραμύθι του Άγιου Βασίλη δεν έχει καμία σχέση με τα δώρα, αλλά με την προσφορά, την ελπίδα και την αγάπη. Πείτε στα παιδιά σας ότι τώρα που ξέρουν την αλήθεια δεν πρέπει να χαλάσουν το όνειρο άλλων παιδιών, αλλά να συνεχίσουν την παράδοση δίνοντας ελπίδα σε φίλους τους και πιο μικρά παιδιά. Εξηγήστε τους ότι ο Άγιος Βασίλης υπήρξε, όχι όπως τον ξέρουμε σήμερα, αλλά σε μια άλλη εποχή που τον είχαν πολύ μεγάλη ανάγκη. Ότι Άγιος Βασίλης μπορεί να είναι ο καθένας μας, αρκεί να προσφέρει δώρα και χαμόγελα μέσα από την καρδιά του…

Αφήστε την ερώτηση να έρθει φυσικά

Το παιδί θα σας μιλήσει για τον Άγιο Βασίλη όταν αυτό νιώσει έτοιμο. Έτσι θα ξέρετε ότι δεν του “χαλάτε” το όνειρο πολύ νωρίς. Μπορείτε, επίσης, να γυρίσετε την ερώτηση σε αυτό. Όταν λοιπόν σας πει: “Υπάρχει Άγιος Βασίλης” απαντήστε ρωτώντας: “Εσύ, τι πιστεύεις”; και περιμένετε τη δική του απόκριση…

Παίξτε ένα παιχνίδι

Κάντε την αποκάλυψη της αλήθειας διασκεδαστική. Αφήστε το παιδί να μαντέψει ποιος μπορεί να είναι ο Άγιος Βασίλης. Για παράδειγμα, ρωτήστε “Σε ποιον από την οικογένειά μας αρέσουν πολύ τα μπισκότα;” ή “Ποιος θα μπορούσε να μπαίνει στο σπίτι μας αργά το βράδυ;”. Συνοδεύστε το παιχνίδι σας με ένα μικρό βραβείο και με αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Συνεχίστε να προσποιήστε

Το ότι έμαθε την αλήθεια δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαθεί και η μαγεία. Τα Χριστούγεννα είναι γιορτές χαράς και το παιδί σας μπορεί να το καταλάβει συμμετέχοντας, όπως ήδη είπαμε, σε αυτά. Ας γίνει φέτος αυτός ο Άγιος Βασίλης ή κάποιο ξωτικό βοηθός του. Θα δώσει χαρά σε άλλους και θα περάσετε μαζί και πολύτιμο χρόνο…