Στο YouTube με ασφάλεια: Γονείς, δείτε τι πρέπει να κάνετε

Τα παιδιά αγαπούν το YouTube γιατί εκεί μπορούν να δουν αστεία βίντεο, να μάθουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες ή να δημοσιεύσουν τις δικές τους δημιουργίες. Το δημοφιλές κανάλι όμως δεν περιέχει μόνο διασκεδαστικά βίντεο και παιχνίδια καθώς φιλοξενεί και πολλά βίντεο με γυμνό ή σεξουαλικό περιεχόμενο, περιεχόμενο μίσους καθώς και επιβλαβές ή επικίνδυνο περιεχόμενο .

Τι είναι η Περιορισμένη Λειτουργία;

Η Περιορισμένη λειτουργία είναι μια πρόσθετη ρύθμιση που μπορεί να ενεργοποιηθεί στον ιστότοπο και την εφαρμογή YouTube. Αν ενεργοποιηθεί, περιορίζει τη διαθεσιμότητα δυνητικά επιβλαβούς ή μη αποδεκτού περιεχομένου.

Πώς λειτουργεί η Περιορισμένη Λειτουργία;

Η κύρια μέθοδος για το φιλτράρισμα περιεχομένου σε Περιορισμένη Λειτουργία είναι ένα αυτόματο σύστημα που χρησιμοποιεί αλγόριθμους. Αυτοί οι αλγόριθμοι ή κανόνες καθορίζουν ποιο περιεχόμενο μπορεί να θεωρηθεί ακατάλληλο ελέγχοντας διαφορετικά στοιχεία, όπως τον τίτλο, τη γλώσσα και τα μεταδεδομένα που χρησιμοποιούνται σε κάθε βίντεο. Τα μεταδεδομένα αναφέρονται σε πληροφορίες σχετικά με το βίντεο, όπως η ημερομηνία μεταφόρτωσης, ο δημιουργός, η περιγραφή του βίντεο και οι λέξεις-κλειδιά με ετικέτες.

Το YouTube αναγνωρίζει ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα δεν είναι ποτέ τέλεια και ότι οι αλγόριθμοί τους “κάνουν μερικές φορές λάθη κατά την αξιολόγηση των βίντεο που θα διατίθενται στη λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης”.

Το YouTube χρησιμοποιεί επίσης μια ομάδα αρμόδιων ατόμων που ελέγχουν με μη αυτόματο τρόπο κάποιο περιεχόμενο το οποίο ίσως χρειαστεί να φιλτραριστεί. Συγκεκριμένα, ελέγχουν με μη αυτόματο τρόπο τα βίντεο τα οποία έχουν «επισημανθεί» ως ακατάλληλα από τους χρήστες του YouTube και όλα τα βίντεο που υποβάλλονται στο πλαίσιο της φόρμας ανατροφοδότησης “Περιορισμένη Λειτουργία”.

Πώς μπορώ να κάνω χρήση της Περιορισμένης Λειτουργίας;

Η περιορισμένη λειτουργία μπορεί να ενεργοποιηθεί με τα εξής βήματα:

  1. Μεταβείτε στο εικονίδιο του λογαριασμού στην επάνω δεξιά γωνία του ιστότοπου ή της εφαρμογής YouTube.
  2. Μεταβείτε στη λειτουργία “Περιορισμένη” στην επιλογή “Ενεργοποίηση”.
  3. Η λειτουργία περιορισμένης λειτουργίας λειτουργεί σε επίπεδο προγράμματος περιήγησης, οπότε αν επιλέξετε να την χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε σε κάθε πρόγραμμα περιήγησης που είναι εγκατεστημένο στη συσκευή σας (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari κ.λπ.)

Διαβάστε το αναλυτικό φυλλάδιο του Ελληνικού Κέντρου Διαδικτύου για την περιορισμένη πρόσβαση εδώ.

Γονείς, δείτε τι πρέπει να προσέξετε για την υποστήριξη των παιδιών σας στο YouTube

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κανένα φίλτρο δεν είναι πάντα 100% αποτελεσματικό από μόνο του και οποιαδήποτε στοιχεία ελέγχου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αν εργάζονται για εσάς και την οικογένειά σας.

  • Τα συστήματα φιλτραρίσματος μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά δεν αποτελούν αντικατάσταση για τη συζήτηση και συμμετοχή στη διαδικτυακή ζωή του παιδιού σας. Παρακολουθήστε τα βίντεο μαζί, μιλήστε για τα αγαπημένα τους κανάλια και βεβαιωθείτε ότι είστε πάντα κοντά όταν το παιδί σας έχει πρόσβαση στο YouTube.
  • Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τα εργαλεία αναφοράς στο YouTube – θα χρειαστεί να έχετε λογαριασμό στο YouTube ή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail για να το κάνετε αυτό. Διαβάστε το πώς να αναφέρετε ακατάλληλο περιεχόμενο και μοιραστείτε αυτές τις γνώσεις με την οικογένειά σας. Η εμπλοκή με την κοινότητα του YouTube, αναφέροντας βίντεο που παραβιάζουν τις Οδηγίες κοινότητας, θα κάνει τον ιστότοπο καλύτερο για όλους.
  • Εξερευνήστε περαιτέρω ρυθμίσεις – ρίξτε μια ματιά στο Κέντρο βοήθειας του YouTube για να δείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους στο YouTube. Για παράδειγμα, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία “αυτόματης αναπαραγωγής”, έτσι ώστε μετά την ολοκλήρωση του βίντεο να μην αναπαράγονται αυτόματα άλλα βίντεο μετά από αυτό.
  • Δώστε στρατηγικές στα παιδιά για να προστατευθούν από τυχόν ανεπιθύμητο περιεχόμενο – ενημερώστε τα ότι μπορούν να σας μιλήσουν αν δουν κάτι που δεν θέλουν ή να τους δείξετε πώς να απενεργοποιήσουν την οθόνη αν δουν κάτι που τους αναστάτωσε.
  • Σκεφθείτε να κάνετε μια Οικογενειακή Συμφωνία. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε μια συνομιλία με όλη την οικογένειά σας για το πώς όλοι χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο και να συζητήσετε πώς να συμπεριφέρεστε με θετικό τρόπο στο διαδίκτυο. Εάν το YouTube είναι δημοφιλές στην οικογένειά σας, θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε μια συγκεκριμένη ενότητα στη συγκατάθεσή σας για να μιλήσετε γι’ αυτό.

Πηγή: saferinternet4kids.gr