Τα 453 νέα Προγράμματα Σπουδών από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο παρουσιάζει η Νίκη Κεραμέως

Κεραμέως: «Η βελτίωση του ερευνητικού πεδίου στη χώρα μας συνιστά επένδυση στο μέλλον»

Την εκπαιδευτική επικαιρότητα σήμερα μονοπωλεί η παρουσίαση των 453 νέων Προγραμμάτων Σπουδών από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο που θα παρουσιάσει στις 11 το πρωί η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, παρουσία της Υφυπουργού Ζέττας Μακρή και του Προέδρου του ΙΕΠ Γιάννη Αντωνίου.

Το Infokids.gr θα δώσει το παρών στην συνέντευξη τύπου και θα σας μεταφέρει όλα τα τεκταινόμενα. 

Η εκπόνηση νέων Προγραμμάτων Σπουδών (ΠΣ) αποτελεί  αφετηρία και θεμέλιο λίθο του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού έργου του υπουργείου για την αναβάθμιση του σχολείου.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι του Υπουργείου Παιδείας στο Infokids.gr τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών δεν έχουν αναμορφωθεί σε πολλές περιπτώσεις εδώ και δύο δεκαετίες, με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η ανάγκη επικαιροποίησης και εκσυγχρονισμού, τόσο του περιεχομένου όσο και της φιλοσοφίας και της προσέγγισής τους.

Αλλαγή φιλοσοφίας στη διδασκαλία

Τα νέα ΠΣ ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές τάσεις, έχουν ως αφετηρία τα μαθησιακά αποτελέσματα και υιοθετούν μια εξατομικευμένη, μαθητοκεντρική προσέγγιση στη διδασκαλία.

Οι βασικοί οριζόντιοι προσανατολισμοί είναι η υποστήριξη των μαθητών ώστε να μαθαίνουν να είναι δημιουργικοί, να σκέφτονται κριτικά, να καλλιεργούν δεξιότητες για την αξιοποίηση και την παραγωγή νέας γνώσης και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Η αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων στη γενική και την επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς και η επιμόρφωση επί αυτών, πραγματοποιείται με την υποστήριξη ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τα νέα εγχειρίδια, η βιβλιοθήκη ψηφιακού υλικού και οι εναλλακτικοί τρόποι αξιολόγησης των μαθητών αποτελούν κομβικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν την σημασία της θεμελιώδους αυτής μεταρρύθμισης.

Τα τρέχοντα προγράμματα σπουδών είναι απαρχαιωμένα

“Το διάστημα από το 2010 έως και το 2014 έγινε μια πολύ σημαντική προσπάθεια δημιουργίας νέων προγραμμάτων σπουδών για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Τα προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου άρχισαν να εφαρμόζονται πιλοτικά σε έναν αριθμό σχολείων, τα σχολικά έτη 2011-12 και 2012-13. Το 2014 ολοκληρώθηκε και η εκπόνηση των προγραμμάτων σπουδών του Λυκείου.

Στις 20 Ιανουαρίου του 2015 δημοσιεύτηκε ΦΕΚ το οποίο θέσπιζε την ισχύ των νέων προγραμμάτων, ενώ εκκρεμούσε η έκδοση των νέων βιβλίων. Πρακτικά το διάστημα 2015-19 τα προγράμματα αυτά «μπήκαν στο ψυγείο», δεν εκδόθηκαν νέα βιβλία, κάποιες απόπειρες εκπόνησης νέων προγραμμάτων που έγιναν από το ΙΕΠ δεν ολοκληρώθηκαν, με εξαίρεση τα Θρησκευτικά και την Ιστορία

. Πρακτικά τα εφαρμοζόμενα προγράμματα σπουδών του σχολείου σε όλες τις βαθμίδες είναι, με κάποιες εξαιρέσεις, αυτά που εκπονήθηκαν το 2003.” είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή  ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γιάννης Αντωνίου.

Μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή

Σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας για τα νέα προγράμματα σπουδών έχει αναφέρει ότι «Πρόκειται για μία μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή, που στοχεύει σε αλλαγή φιλοσοφίας στην εκπαίδευση, με έμφαση στη μετάδοση γνώσης αλλά και στην καλλιέργεια πολύτιμων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής, επιστήμης και τεχνολογίας στα παιδιά μας.

Η αλλαγή των Προγραμμάτων Σπουδών σηματοδοτεί τη μετατόπιση του παραδείγματος σε ένα νέο μαθησιακό μοντέλο, στο οποίο αξιοποιούνται πολλαπλές πηγές, σύγχρονες γνώσεις, ψηφιακά εργαλεία, διαμορφώνοντας το σχολείο του μέλλοντος.

Ευχαριστούμε θερμά την ηγεσία του ΙΕΠ και όλους τους επόπτες και τους εκπονητές για το μεγαλεπήβολο έργο που έχουν αναλάβει.»

Διαβάστε επίσης:

Το 22% των κρουσμάτων αφορά παιδιά 4 έως 17 ετών – Ποια η εικόνα από τις σχολικές τάξεις

Υπ. Παιδείας: 3.195 προσλήψεις αναπληρωτών σε Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια – Δείτε όλα τα ονόματα

H Aρχαία Ολυμπία αναβιώνει ψηφιακά: Ένα καινοτόμο project που αξίζει να αγκαλιαστεί από όλα τα σχολεία