Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε υγιή τον εγκέφαλό σας

Μπορεί να μην υπάρχει το «μαγικό» χάπι για να διατηρήσουμε υγιή τον εγκέφαλό μας, αλλά υπάρχουν μικρές αλλάγες που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας για να τα καταφέρουμε. Γενικότερα, η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής θα επιφέρει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας συνολικά. Η νευροεπιστήμονας Dr. Tara Swart αποκαλύπτει τον πεντάλογο της υγείας του εγκεφάλου που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε.

1. Διατροφή

Η ειδικός προτείνει παρακάτω τη δική της αγαπημένη πεντάδα φαγητών που βοηθούν τον εγκέφαλο. Αν και ο ανθρώπινος εγκέφαλος ζυγίζει μόνο 2-3 κιλά, οπότε αποτελεί μικρό ποσοστό του συνολικού βάρους του σώματος, απορροφά το 20-30% των προϊόντων διάσπασης μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

-Σολομός
-Αβοκάντο
-Αυγά
-Ξηροί καρποί
-Ελαιόλαδο και έλαιο καρύδας

2. Ύπνος

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται 7-8 ώρες ύπνου για να «καθαρίσει» κατά τη διάρκεια της νύχτας, γι αυτό είναι τόσο σημαντικός ο βραδινός ύπνος. Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα παρατηρήσετε μια απώλεια 5-8 βαθμών στο δείκτη ευφυΐας (IQ) σας την επόμενη ημέρα.

3. Ενυδάτωση

Η γενική συμβουλή είναι να πίνετε μισό λίτρο νερό καθημερινά, για κάθε 15 κιλά του βάρους του σώματός σας. Για τον μέσο άνθρωπο αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 3 λίτρα νερού κάθε μέρα.

4. Οξυγόνο

Εάν πάρετε 10 βαθιές αναπνοές πριν από ένα σημαντικό ραντεβού, αυτό μπορεί να ενισχύσει κατά πολύ τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Ιδανικά, θα αποκτήσετε την ενέργεια που χρειάζεστε για να περπατήσετε όλη την ημέρα, κάνοντας κατά μέσο όρο 10.000 βήματα!

5. Διαλογισμός

Τα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι 12 λεπτά καθημερινού διαλογισμού μειώνουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, επιτρέποντάς σας μια «παύση» στις συναισθηματικές ενστικτώδεις αντιδράσεις, αλλά και πώς να επιλέγετε να συμπεριφέρεστε και να σκέφτεστε μέσα στον εργασιακό χώρο.

Πηγή: businessinsider.com