Τα 5 SOS της παιδικής αντηλιακής προστασίας: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το μωρό και το παιδί μας

Δεν υπάρχει ωραιότερη εικόνα από αυτή ενός παιδιού να παίζει ανέμελο στον ήλιο! Και δεν υπάρχει στιγμή για την οποία να ανυπομονούμε περισσότερο, από τις καλοκαιρινές διακοπές και την χαρά που θα κάνουν τα μικρά μας βουτώντας στα καταγάλανα νερά. Φέτος, το έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ, γι’αυτό θα φροντίσουμε να μην τους λείψει -ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσουμε και την προστασία τους από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, ακολουθώντας τα σωστά βήματα:

Επιλέγουμε το σωστό αντηλιακό και το εφαρμόζουμε ΠΡΙΝ φόγουμε από το σπίτι

Ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους γονείς κάθε χρόνο είναι το ποιο αντηλιακό θα επιλέξουν για το παιδί τους: Η επιλογή ενός προϊόντος ειδικά σχεδιασμένου για το παιδικό ή βρεφικό δέρμα, αποτελούμενο σχεδόν πλήρως από φυσικά υλικά, θα πρέπει να αποτελεί βασική προϋπόθεση. Αν, μάλιστα, έχετε μωρό, θα πρέπει να επιλέξετε ένα αντηλιακό που θα είναι ασφαλές για χρήση από την 1η ημέρα της γέννησης, ενώ για το λίγο μεγαλύτερο παιδί σας, θα πρέπει να προσέξετε να ανταποκρίνεται αυτό στον δικό του τύπο δέρματος. Το αντηλιακά Mustela® (*) πλεονεκτούν, γιατί πέρα από όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, είναι ελεγμένα κλινικά για την αποτελεσματικότητά τους, έχουν ως βασικό ενεργό συστατικό το αβοκάντο, ενώ διακρίνονται για τη μοναδική υφή και μυρωδιά τους. Τέλος, εμφανίζουν υψηλή ανθεκτικότητα στην άμμο, καθώς και στο θαλασσινό και χλωριωμένο νερό.

Η σωστή χρήση του αντηλιακού, βέβαια, είναι εξίσου σημαντική με την ποιότητά του: Θα πρέπει, λοιπόν, να φροντίζετε να απλώνετε αρκετή ποσότητα σε στεγνό δέρμα τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο σε πρόσωπο και σώμα. Μην ξεχνάτε ποτέ τα ευαίσθητα “κρυφά” σημεία που πολλές φορές “καίγονται” χωρίς καν να το καταλάβουμε: Το πάνω μέρος από τα πέλματα των ποδιών, κάτω από τις τιράντες του μαγιό, αλλά και τα αυτιά! Τέλος, είναι απαραίτητη η επανάληψη της εφαρμογής του αντηλιακού κάθε δύο ώρες, ειδικά αν το παιδί κολυμπάει στη θάλασσα.

Βγαίνουμε έξω τις σωστές ώρες και επιλέγουμε σκιά

Σύμφωνα με τον Skin Cancer Foundation, το 80% του χρόνου που ένας άνθρωπος εκτίθεται στον ήλιο λαμβάνει χώρα κατά τα παιδικά του χρόνου -το δε έγκαυμα στην τρυφερή αυτή ηλικία μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο για μελάνωμα στην ενήλικη ζωή. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο, πέρα από την σωστή αντηλιακή προστασία, να αποφεύγουμε το καλοκαίρι την έκθεση τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας (χοντρικά από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα) και αν χρειάζεται εκείνες τις ώρες να είμαστε έξω με τα παιδιά, να επιλέγουμε σκιερά σημεία! Και μην παραπλανάστε από τις μέρες με συννεφιά: Οι ακτίνες UV παραμένουν ισχυρές ακόμα και τότε, άρα το αντηλιακό και η σκιά συνεχίζουν να είναι απαραίτητα.

Τι προσέχουμε ΕΙΔΙΚΑ αν έχουμε μωρό

Κρίνοντας από τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε γιατί ειδικά για το μωρό μας χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την αντηλιακή προστασία του: Η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο όσο αυτό είναι εφικτό είναι μία βασική οδηγία των ειδικών, καθώς και το να φορά ένα πολύ λεπτό ρούχο που θα καλύπτει το δέρμα του.

Επιλέξτε ένα αντηλιακό σώματος και προσώπου υψηλής προστασίας, όπως το Mustela High Protection Sun Spray με δείκτη SPF 50 σε μορφή spray, για πιο εύκολη εφαρμογή. Είναι κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος, ακόμη και για ατοπικό ή φωτοευαίσθητο δέρμα, ενώ διαθέτει φόρμουλα ανθεκτική στην άμμο καθώς και στο θαλασσινό και χλωριωμένο νερό.

Επιπλέον, περιέχει Φίλτρα UV που συμμορφώνονται με τη συμφωνία της Χαβάης για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των κοραλλιογενών υφάλων.

Έχουμε πάντα έτοιμο μαζί μας το τσαντάκι της αντηλιακής προστασίας

Τώρα που η θερμοκρασία έχει ανέβει και οι βόλτες μας έξω είναι πιο τακτικές, είναι απαραίτητο στην τσάντα μας να υπάρχει πάντα ένα νεσεσέρ με όλα τα απαραίτητα προϊόντα για ολοκληρωμένη αντηλιακή προστασία. Έτσι, πέρα από το αντηλιακό Mustela High Protection Sun Spray για πρόσωπο και σώμα, είναι απαραίτητο να έχουμε πάντα και ένα αντηλιακό προσώπου πολύ υψηλής προστασίας, όπως το Mustela Very High Protection Face Sun Lotion με δείκτη SPF 50+, για τις πρωινές βόλτες μας στην πόλη ή το νησί. Αυτό διατίθεται σε πρακτική συσκευασία των 40ml, είναι κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος, ακόμη και για ατοπικό και φωτοευαίσθητο δέρμα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα και ως αντηλιακό σώματος.

Μην ξεχάσετε και το κατάλληλο προϊόν για ενυδάτωση μετά τον ήλιο, οπότε το ευαίσθητο δερματάκι του παιδιού χρειάζεται επιπλέον φροντίδα. Η ενυδατική λοσιόν για μετά τον ήλιο Mustela After-Sun Spray, με 97% συστατικά φυσικής προέλευσης, ενυδατώνει με διάρκεια, δροσίζει και καταπραΰνει την επιδερμίδα. Εφαρμόστε την μετά το μπανάκι ή το ντους του παιδιού, στο σώμα και το πρόσωπο, ψεκάζοντας στα χέρια σας και κάνοντας απαλό μασάζ (και εννοείται χρησιμοποιήστε την μετά το μπάνιο και εσείς!).

Δεν ξεχνάμε καπέλο και γυαλιά ηλίου!

Ολοκληρωμένη αντηλιακή προστασία σημαίνει φυσικά σωστή χρήση του κατάλληλου αντηλιακού, αλλά πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει και χρήση καπέλου, όταν το παιδί είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, μα και γυαλιών ηλίου. Προσοχή: Τα γυαλιά ηλίου κρίνονται απαραίτητα, όταν το μωρό μας είναι άνω των 6 μηνών και πρέπει να επιλέγονται με ιδιαίτερη προσοχή αποκλειστικά από καταστήματα οπτικών, ώστε να είναι φτιαγμένα από τα κατάλληλα υλικά, με πλήρη απορρό­φηση τόσο στην UVA όσο και στην UVΒ ακτινοβολία και ανθεκτικότητα στη θραύση.

(*) Όλα τα προϊόντα Mustela® διατίθενται στα φαρμακεία, στα ηλεκτρονικά φαρμακεία και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.