Τα αρχαία ελληνικά από το … Βέλγιο στην Αθήνα – Μια εκδήλωση στο BCA (27/9)

Η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στην Ευρώπη είναι πλέον γεγονός. Σε πάνω από 30 ευρωπαϊκές χώρες, οι μαθητές από τις πρώτες τάξεις του σχολείου, αποκτούν γνώσεις και δημιουργούν βάσεις μαθαίνοντας Αρχαία Ελληνικά.

Οι επιστήμονες έχουν κατά καιρούς αναδείξει έρευνες που δείχνουν την αναγκαιότητα της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών. Είναι τεκμηριωμένο ότι, όσοι έχουν διδαχτεί τα κλασικά κείμενα έχουν μεγαλύτερη ευκολία στην κατανόηση των θετικών επιστημών, γίνονται καλύτεροι επαγγελματίες και επιστήμονες και επιπλέον αναφέρονται και πολλά παραδείγματα σε μεγάλες μουσικές σχολές του κόσμου, όπου οι μαθητευόμενοι διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά, γιατί έτσι αυξάνεται η αίσθηση της μουσικής προς αυτούς.

Εκδήλωση βράβευσης 10 Βέλγων μαθητών που αρίστευσαν στα αρχαία ελληνικά (27/9)

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αγάπης προς την ελληνική γλώσσα, είναι το Institut du Sacré-Cœur στην πόλη Mons του Βελγίου το οποίο κάθε χρόνο, από το 1989 και μέχρι σήμερα, διοργανώνει διαγωνισμό Αρχαίων Ελληνικών όπου οι συμμετοχές φτάνουν πάνω από 1.000 παιδιά. Σημειωτένο ότι τα παιδιά αυτά δεν έχουν ούτε καταγωγή ούτε κάποιο οικογενειακό δεσμό με την Ελλάδα. Απλώς μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά.

Τους 10 μαθητές που αρίστευσαν φέτος σ΄ αυτό το διαγωνισμό, αποφάσισε να προσκαλέσει στην Ελλάδα η Ελληνική Αγωγή. Η Ελληνική Αγωγή, η οποία είναι ένας από τους βασικούς φορείς που συνεχίζουν να υποστηρίζουν και να προωθούν τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών. Προσκάλεσε λοιπόν τους έφηβους αριστεύσαντες, μαζί με 2 συνοδούς καθηγητές να επισκεφθούν την Αθήνα στις 27 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Κολλεγίου Αθηνών (BCA), όπου θα συνομιλήσουν στα Αρχαία Ελληνικά σε ένα διάλογο με τους συνομηλίκους μαθητές της Ελληνικής Αγωγής και θα μας μιλήσουν για τους λόγους που αφιερώνουν χρόνο στην εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών. Τέλος,  θα ακουστούν διάλογοι εμπνευσμένοι από τη Φιλοσοφία.

Την εκδήλωση προλογίζει η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Δρ. Μαρία Λαγογιάννη, ενώ η βράβευση των παιδιών θα γίνει από την Πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Φιλολόγων, Δρ. Γεωργία Ξανθάκη Καραμάνου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Sacré-Cœur de Mons, κ. Joël Bierlaire, ενώ για το σύστημα διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Βέλγιο θα μιλήσει ο καθηγητής των παιδιών, κ. Yves Dupuich.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεως στο 2105221314

Οι μαθητές από το Βέλγιο θα παραμείνουν στη χώρα μας για 3 ημέρες και θα ξεναγηθούν σε βασικούς αρχαιολογικούς προορισμούς.