“Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρρις Λέσμoρ”: Το βραβευμένο με Όσκαρ animation μικρού μήκους για τη δύναμη των ιστοριών

Σε μια διαδικτυακή μας βόλτα με τα παιδιά ανακαλύψαμε το εξαίσιο βραβευμένο animation μικρού μήκους “Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρρις Λέσμoρ” που ήταν τόσο μεγάλη η απήχηση του που οδήγησε στη συγγραφή του ομώνυμου παιδικού βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων είχε βραβευτεί με το Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους (84η απονομή βραβείων Όσκαρ) αλλά και ακόμα 14 βραβεία ανάμεσα στα οποία το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Όστιν και της Τακόμα και το Βραβείο Καλύτερου Animation Μικρού Μήκους στο Cinequest Film Festival.

Πρόκειται για ένα βουβό 15λεπτο φιλμ που αποτίει φόρο τιμής στον παλιό βουβό κινηματογράφο του Τσάπλιν και του Κήτον και παρουσιάζει μιαν αλληγορία για τις θεραπευτικές δυνάμεις των ιστοριών από την ευεργετική επίδραση που ασκούν στον άνθρωπο τα βιβλία.

Όπως τονίζουν οι δημιουργοί, πρόκειται για “την ιστορία των ανθρώπων που αφοσιώνουν τις ζωές τους στα βιβλία και τα βιβλία τους το ανταποδίδουν“. Η ταινία εξιστορεί το τι συνέβη στον ήρωα, που μετά την επέλαση ενός τυφώνα βρίσκεται σε έναν φανταστικό κόσμο και τα βιβλία ζωντανεύουν και συμπαραστέκονται στους ανθρώπους.

Το video αναμιγνύει διάφορες κινηματογραφικές τεχνοτροπίες (μινιατούρες, κινούμενα σχέδια με τη χρήση υπολογιστών, 2D animation).

Η ιδέα του σεναριογράφου William Joyce ήταν στην αρχή να εκδοθεί ως βιβλίο. Όταν όμως το 2009 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Brandon Oldenburg, αποφάσισαν τη δημιουργία της ταινίας.

Δείτε το animation αγκαλιά με τα παιδιά σας