Ταξίδι: Κοντινές αποδράσεις στην Εύβοια – Οι ωραιότερες παραλίες της Καρύστου! (μέρος 1ο )

Ένα υπέροχο μέρος, πολύ κοντά στην Αττική, μείγμα νησιώτικης Ελλάδας και Ηπειρωτικής, στο νοτιότερο σημείο της Εύβοιας! Η αγαπημένη Κάρυστος μας υποδέχεται για τις τελευταίες εκδρομές του καλοκαιριού!

Στους πρόποδες του όρους Όχη, μια ώρα από την Αθήνα, στον κόλπο της Καρύστου θα περάσετε ένα ωραίο διήμερο ή μονοήμερη εκδρομή, που θα σας μείνει αξέχαστη! Το ορεινό τοπίο αγκαλιάζει την πόλη, και οι καλύτερες παραλίες κοντά στην Αθήνα θα σας μαγέψουν! Η πιο δημοφιλής ακρογιαλιά είναι το Ποτάμι, που απέχει 40 λεπτά από την Κάρυστο προς Κάβο Ντόρo.

2 ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΟΣ

ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΟΣ

Το μεγαλύτερο από τα χωριά της Καρύστου, το οποίο πλαισιώνεται από μια υπέροχη κοιλάδα. Η Κάρυστος υπήρξε η τέταρτη σημαντικότερη πόλη της Εύβοιας, κατά την αρχαιότητα. Ο αλέκτορας (κήρυξ-κάρυξ), ήταν τυπωμένος στα νομίσματά της, «λαλούν» σύμβολο της πόλης. Η γεωγραφική της θέση, στο νοτιότερο άκρο της νήσου Εύβοιας, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξή της καθώς ήταν σταυροδρόμι από τον ελλαδικό κορμό προς το νησιωτικό Αιγαίο και την Ανατολή.

3 CILH AMMOS

ΠΑΡΑΛΙΕΣ: Η μια καλύτερη από την άλλη!

ΓΙΑΝΝΙΤΣΙ – ΣΧΟΙΝΟΔΑΥΛΙΑ – ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ-ΑΡΧΑΜΠΟΛΗ –ΛΙΝΑΡΙ –ΠΟΤΑΜΙ- ΛΙΒΑΔΑΚΙ- ΚΑΣΤΡΙ- ΜΙΚΡΗ ΜΠΟΥΡΟΥ- ΚΑΒΟΣ- ΤΡΥΠΙΟΒΡΑΧΟΣ- ΜΑΡΜΑΡΑ.

Αν έχετε τζιπ , η διαδρομή από το Ποτάμι μέχρι το Μπούρο και από εκεί στην Κάρυστο θα σας προσφέρει μοναδικές εικόνες. Αν και ιδιαίτερα κουραστική και δύσκολη λόγω του κακοτράχαλου χωματόδρομου, θα σας ανταμείψει με την άγρια ομορφιά της, την απεριόριστη θεά στη θάλασσα και τους απομονωμένους κολπίσκους (των παραλιών Λιβάδι, Καστρί και Καλάμι). Ο παραλιακός αυτός «δρόμος» καταλήγει μετά από περίπου 1, 5 ώρα στην οργανωμένη παραλία του Μπούρου.  Εκεί, 5 χλμ. από την Κάρυστο, βρίσκεται και η πλαζ Κάβος, που μεγάλη και άνετη και θα σας προσφέρει τα πάντα!

Στη φωτογραφία επάνω είναι η ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ, μια καταπληκτική παραλία δίπλα στην Κάρυστο, με άμμο και βότσαλα! Από την Κάρυστο συνεχίστε ανατολικά προς Αετό. Την παραλία θα την βρείτε στα δεξιά σας, μόλις βγείτε από την πόλη. Για να πλησιάσετε στην παραλία υπάρχουν σκαλάκια!

4 δρακόσπιτο Καρύστου

Δρακόσπιτα Καρύστου! Έχουν βρεθεί αρκετά, περίπου 30 και παλαιά τα κατοικούσαν δράκοι!

Η λαϊκή φαντασία τα βάφτισε δρακόσπιτα γιατί λόγω μεγέθους και τοποθεσίας που είναι χτισμένα, θα μπορούσαν να κατοικούνται από δράκους, και όχι από ανθρώπους. Άλλωστε, κοινό γνώρισμα σε όλα τα δρακόσπιτα, είναι η απόκρημνη  θέση που είναι χτισμένα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή ήταν ιεροί οίκοι αφιερωμένοι στον Δία και την Ήρα και κατασκευασμένα τον 7ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ.

Το πιο γνωστό, πιο καλοδιατηρημένο και πιο εντυπωσιακό δρακόσπιτο, είναι αυτό που βρίσκεται στην κορυφή της Όχης, στην περιοχή της Καρύστου. Είναι φτιαγμένο από πέτρες που έχουν ξηλωθεί από την γύρω περιοχή, τις  έχουν πελεκίσει και τις  έχουν ταιριάξει με τέτοιο τρόπο ώστε δεν έχει τοποθετηθεί κανένα είδος συνδετικού υλικού!

Ο δρόμος για το δρακόσπιτο της Καρύστου είναι μακρύς!

Από Κάρυστο συνεχίζετε προς Μετόχι. Περνάτε το Μετόχι και 5,5 χλμ μετά, στρίβετε αριστερά στον τσιμεντένιο δρόμο που υπάρχει. Στη διχάλα που θα συναντήσετε, ακολουθείτε τον δεξί χωματόδρομο για το καταφύγιο της Όχης. Ο δρόμος είναι βατός, με ελάχιστα νεροφαγώματα όπου ξεπερνιούνται εύκολα, με λίγη υπομονή. Μετά από 8 χλμ περίπου, φτάνετε στο καταφύγιο. Το μονοπάτι για το δρακόσπιτο ξεκινάει από τα αριστερά του καταφυγίου, και διαρκεί περίπου 1 1/2 ώρα.

6 niborio

Αν δεν θέλετε να περπατήσετε τόσο, σας έχουμε κι άλλα δρακόσπιτα!

Δρακόσπιτα στα Στύρα: Από Χαλκίδα, μόλις μπείτε στο χωριό των Στύρων, υπάρχει ταμπέλα για τα Δρακόσπιτα στα δεξιά. Μετά από 1 χλμ άσφαλτο, ο δρόμος γίνεται βατός χωματόδρομος για 3 περίπου χλμ. Αφήνετε το αμάξι στο πλάτωμα και συνεχίζετε με τα πόδια το ανηφορικό μονοπάτι για 5′.

Δρακόσπιτο στο Νιμποριό: Είναι το πιο εύκολο Δρακόσπιτο στην Εύβοια, σε αρκετά καλή κατάσταση. Βρίσκεται στο πλάι του δρόμου Στύρα – Καρύστου, λίγο πριν τη διασταύρωση για Νιμπορειό, πάνω σε λοφίσκο.

Στη φωτογραφία επάνω εικονίζεται το Νιμποριό.

ΠΕΤΑΛΙΟΙ

Η τελευταία ματιά…

-Στην παραλία της Αρχάμπελης, στο Κάβο Ντόρο, η φύση κάνει γιορτή! Κατακόρυφοι κοφτοί βράχοι δημιουργούν ένα δραματικό τοπίο, ενώ μπορεί κανείς να διακρίνει απομεινάρια ενός αρχαίου πολιτισμού. Θα χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητό και να συνεχίσετε  για λίγο με τα πόδια. Αυτό, όμως, που θα αντικρίσετε θα σας αποζημιώσει! Απέχει περίπου 1 ώρα από την Κάρυστο!

-Να επισκεφτείτε τα αρχαία ευρήματα της Καρύστου.

-Να πάτε για windsurfing στο Μαρμάρι.

Καλή διαμονή!