Τελευταίο αντίο σήμερα στον συγγραφέα και σκηνοθέτη παιδικού θεάτρου Δημήτρη Σεϊτάνη

Όποιος γονιός είχε την τύχη να βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», θα είχε σίγουρα συναντήσει τον Δημήτρη Σεϊτάνη. Έναν σεμνό μα τόσο σημαντικό άνθρωπο του νεανικού-παιδικού θεάτρου, για τον οποίον η επαφή του παιδιού με την τέχνη αποτέλεσε όραμα ζωής. Οι παραστάσεις του εκεί είναι αδύνατον να λησμονηθούν καθώς χαρακτηρίζονταν από άριστη ποιότητα, πρωτοποριακές τεχνολογίες, εμπνευσμένες ιδέες, μηνύματα με ουσία. Προσωπικά νιώθω τιμή, όχι μόνο που κατάφερε η κόρη μου να παρακολουθήσει ορισμένες από αυτές τις οποίες ακόμα μνημονεύει με ενθουσιασμό, αλλά και επειδή γνώρισα προσωπικά τον τόσο γλυκό αυτό άνθρωπο, ο οποίος με εντυπωσίασε από το πόσο ταγμένος ήταν στο έργο του.

Τη χαρά αυτή της γνωριμίας μας, βέβαια, επισκίασε το γεγονός ότι ο Δημήτρης ταλαιπωρείτο από την επάρατη νόσο, την οποία είχε καταφέρει μεν να νικήσει μία φορά το 2012, ωστόσο εκείνη επέστρεψε πριν από έναν περίπου χρόνο για να πάρει άδικα την εκδίκησή της. Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, ο Δημήτρης Σεϊτάνης, σε ηλικία 59 ετών, ξεκίνησε για το τελευταίο του ταξίδι, αφήνοντας το παιδικό και νεανικό θέατρο κατά πολύ φτωχότερο και ένα τεράστιο κενό στην οικογένειά του, τη σύζυγό του Θάλεια, μια σπάνια εκπαιδευτικό, και τη λατρεμένη κόρη του, Ζωή.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου, στις 11.00 στον ιερό ναό Αγ Γεωργίου Ελευσίνας. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν στο «ΠNEYMATIKO KΑΙ ΦIΛANΘPΩΠIKO ΣΩMATEIO ‘H AΓIA ΣKEΠH’» Μετόχι της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, στο Κανδήλι Μεγάρων καθώς και στα ενοριακά συσσίτια.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Σεϊτάνη

Ο Δημήτρης Σεϊτάνης γεννήθηκε στη Λάρισα. Ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών, έπαιξε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1983, ενώ παράλληλα άρχισε να εργάζεται και σαν βοηθός σκηνοθέτη. Είχε συνεργαστεί με τους Μίνωα Βολανάκη, Νίκο Χαραλάμπους, Σταμάτη Φασουλή,  Γρηγόρη Γρηγορίου, Τάκη Βουτέρη, Λάκη Λαζόπουλο κ. α. Από το 1987 και για επτά χρόνια συνεργάστηκε σαν ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, με τα θέατρα Πόρτα και Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου και από το 1994 αρχίζει να σκηνοθετεί (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, Θίασος Σπ. Παπαδόπουλου, Θέατρο Μπρόντγουαιη, Εθνική Λυρική Σκηνή, Θ.Ο. Κύπρου, Θέατρο Νέων κ.α.).

Το 1997 δημιούργησε και από τότε διευθύνει το «ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ», μια ομάδα θεάτρου με σαφή κατεύθυνση και προσανατολισμό προς τα παιδιά και τους νέους, οι παραστάσεις της οποίας επιχορηγούνταν για χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού. Με το ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεατρική παράσταση για εφήβους («Το γέλιο των Θεών»). Στις περισσότερες παραστάσεις χρησιμοποίησε με πρωτοποριακό τρόπο τις Νέες Τεχνολογίες με αποκορύφωμα το 2004 που ξεκίνησε σε συνεργασία με το θίασο T.P.O. της Ιταλίας τις διαδραστικές – συμμετοχικές παραστάσεις με το «Μαγικό Χαλί» («Γιαπωνέζικοι Κήποι», «Χορεύοντας με τα χρώματα», «Ιταλικοί Κήποι», «Το Ασχημόπαπο»). Από το 2010 έως το 2014 στέγασε το Θέατρο Νέων σε ένα χώρο που μεταμόρφωσε ο ίδιος από συνεργείο αυτοκινήτων σε Θέατρο – Χώρο Πολιτισμού, το Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια». Εκεί πραγματοποιούνταν θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, εργαστήρια και σεμινάρια για παιδιά και ενήλικες. Στα πλαίσια αυτών οργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα Εργαστήρι «Δημιουργικού Παιχνιδιού για βρέφη 7 μηνών – 3 ετών με τους γονείς τους». Εκεί, επίσης γα πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 2012 οργάνωσε κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης ενηλίκων «Η τρυφερή σου Μολότωφ» παράλληλα εργαστήρια παιδιών, ώστε οι γονείς να μπορούν να παρακολουθούν την παράσταση ενώ τα παιδιά τους απασχολούνταν δημιουργικά.

Είχε συμμετάσχει σε σεμινάρια και διεθνή συνέδρια σε σχέση με το θέατρο, τις τέχνες και την εκπαίδευση και το παραμύθι. Είχε διατελέσει μέλος, Γεν. Γραμματέας του Δ. Σ και τώρα είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ASSITEJ (η ASSITEJ INTERNATIONALE είναι η Διεθνής Εταιρία Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους). Επίσης, συμμετείχε για 3 χρόνια (2010 – 2013) στο Δ.Σ. του Σωματείου «Φίλοι Μίνου Βολανάκη».

Είχε διδάξει θεατρικό παιχνίδι σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και έχει υπάρξει, για σειρά ετών, μέλος κριτικής επιτροπής στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες για το ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ του Υπουργείου Παιδείας και μέλος της κριτικής επιτροπής στον Κρατικό διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά του Υπουργείου Πολιτισμού.

Είχε γράψει για την τηλεόραση, το θέατρο και το θέατρο για παιδιά.