Τι είναι ο χημικός ευνουχισμός που ζήτησε ο Μάκης Βορίδης για περιπτώσεις παιδοβιαστών – Ποια η διαφορά με τον χειρουργικό;

Τι είναι ο χημικός ευνουχισμός που ζήτησε ο Μιχάλης Βορίδης για περιπτώσεις παιδοβιαστών - Ποια η διαφορά με τον χειρουργικό;

Οι  απόψεις διίστανται και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον ακόμη και πολιτικούς να να διστάζουν ως προς τη λήψη μιας ανάλογης απόφασης. Της απόφασης να εφαρμόζεται χημικός ευνουχισμός στους παιδοβιαστές. Ο λόγος που επικαλούνται; Ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι τιμωρητικό. Για άλλους, η εφαρμογή του κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη και πρέπει να επιβληθεί άμεσα ειδικά όταν μιλάμε για παιδοβιαστές. Η δική μας ερώτηση. Μπορεί να σωφρονιστεί ο παιδοβιαστής;

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και γιατροί αλλά και νομικοί που υποστηρίζουν με σθένος την μία πλευρά και αντίστοιχοι που υποστηρίζουν την άλλη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νομοθέτες σε πολιτείες των ΗΠΑ βγάζουν την συγκεκριμένη πρόταση από το συρτάρι τους, καλώντας έτσι γερουσιαστές και δικαστές να την εξετάσουν ώστε ορισμένοι παιδόφιλοι να υποβάλλονται σε χημικό ευνουχισμό πριν βγουν από τη φυλακή.

Τι είναι ο χημικός ευνουχισμός

Ο χημικός ευνουχισμός είναι η χρήση φαρμάκων για τη μείωση της παραγωγής ορμονών στους όρχεις σας.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για τη θεραπεία καρκίνων που σχετίζονται με ορμόνες, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Άλλα ονόματα για τον χημικό ευνουχισμό είναι:

  • ορμονοθεραπεία
  • θεραπεία καταστολής ανδρογόνων
  • ανδρογόνο καταθλιπτική θεραπεία
    Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς λειτουργεί ο χημικός ευνουχισμός, ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι και εάν μπορεί να αντιστραφεί.

Ο σκοπός

Ο σκοπός του χημικού ευνουχισμού είναι να μειώσει τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών ή ανδρογόνων.

Τα κύρια ανδρογόνα είναι η τεστοστερόνη και η διυδροτεστοστερόνη (DHT). Σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση του 2012, περίπου το 90 έως 95% αξιόπιστης πηγής ανδρογόνων παράγονται στους όρχεις. Τα υπόλοιπα προέρχονται από τα επινεφρίδια.

Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα διαρκεί μόνο μερικές εβδομάδες. Και η λήψη αντι-ανδρογόνων όπως η βικαλουταμίδη για μερικές εβδομάδες μπορεί να ανακουφίσει αυτή την ανησυχία.

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες μίλησε για την υπόθεση, ανοίγοντας και το θέμα του χημικού ευνουχισμού των παιδόφιλων και βιαστών παιδιών «ως μηχανισμού ποινικής συνδιαλλαγής της πολιτείας με αυτούς». Η χορήγηση φαρμάκων (φαρμακευτικός ευνουχισμός) έχει στόχο τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας του δράστη σεξουαλικών εγκλημάτων.

Ωστόσο, για μια άλλη κατηγορία επιστημόνων ο χημικός ευνουχισμός αποτελεί το πιο σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο για τον υπ’ αριθμόν ένα καρκίνο των ανδρών, εκείνο του προστάτη.

Πιθανοί κίνδυνοι από τον χημικό ευνουχισμό

Οι παρενέργειες παραλληλίζονται από τους ειδικούς με εκείνες που εμφανίζονται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μείωση ή πλήρη απουσία σεξουαλικής επιθυμίας, στυτική δυσλειτουργία, συρρίκνωση των όρχεων και του πέους, κόπωση, εξάψεις, γυναικομαστία. Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι άνδρες που λαμβάνουν θεραπεία με ορμόνες μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για:

Διαβήτη
υψηλή πίεση του αίματος
Εγκεφαλικό
έμφραγμα
προβλήματα με τη σκέψη, τη συγκέντρωση και τη μνήμη

Σύμφωνα με την American Cancer SocietyTrusted Source, δεν έχουν καταλήξει όλες οι μελέτες στα ίδια συμπεράσματα σχετικά με αυτούς τους κινδύνους. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της σχέσης μεταξύ του χημικού ευνουχισμού και αυτών των συνθηκών.

Πόσο διαρκεί ο χημικός ευνουχισμός;

Ο χημικός ευνουχισμός διαρκεί όσο συνεχίζετε να παίρνετε τα φάρμακα. Μόλις σταματήσετε να τα παίρνετε, η παραγωγή ορμονών επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Τα αποτελέσματα είναι γενικά αναστρέψιμα. Αλλά εάν παίρνετε τα φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να συνεχιστούν.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χημικού και χειρουργικού ευνουχισμού;

Ο χημικός ευνουχισμός χορηγείται με από του στόματος φαρμακευτική αγωγή, ενέσεις ή εμφύτευμα κάτω από το δέρμα σας. Αυτό επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών, αλλά δεν υπάρχει άμεση αλλαγή στην εμφάνιση των όρχεων σας.

Ωστόσο, μπορεί να συρρικνωθούν με την πάροδο του χρόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι όρχεις σας μπορεί να γίνουν τόσο μικροί που δεν μπορείτε να τους νιώσετε.

Τα αποτελέσματα διαρκούν όσο παραμένετε στη θεραπεία. Μόλις σταματήσετε, είναι γενικά αναστρέψιμες.

Ο χειρουργικός ευνουχισμός, που ονομάζεται επίσης ορχεκτομή, είναι η αφαίρεση ενός ή και των δύο όρχεων, ή και αφαίρεση του ορχικού ιστού, που παράγει την τεστοστερόνη. Εφαρμόζεται και σήμερα αλλά σε ποσοστό 1% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη. Μπορεί να θεωρηθεί ως χειρουργική μορφή ορμονοθεραπείας. Εάν το επιθυμεί κάποιος, τεχνητοί όρχεις μπορούν να εισαχθούν στο όσχεο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει την τεστοστερόνη στο αίμα σας κατά 90 έως 95%.

Ο χειρουργικός ευνουχισμός γίνεται γενικά σε εξωτερικά ιατρεία. Αλλά μόλις γίνει, δεν μπορεί να αντιστραφεί, επομένως θα πρέπει να το θεωρήσετε μόνιμο.

Διαβάστε επίσης

Ο Παναγιώτης Ραφαήλ τα κατάφερε! Στέκεται όρθιος μόνος του και κάνει τα πρώτα του βήματα (video)

Αφιερωμένο στη φιλία το 5ο φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Κινηματογράφου Αθήνας