Τι ευθύνεται για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 – Πόση παράταση αναμένεται στο lockdown

Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν ακόμα και οι ίδιοι επιστήμονες από την απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδιαίτερα στην Αττική, οι οποίοι σήμερα θα συνεδριάσουν για να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση που θα πάρει και την τελική απόφαση για την παράταση (ή όχι) του lockdown από τις αρχές Μαρτίου και έπειτα.

Τι έφταιξε και εκτοξεύθηκαν τα νούμερα

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είπε, ότι προβληματίζεται ιδιαίτερα για την Αττική που εμφανίζει τα πιο αυξημένα κρούσματα, τα οποία θα έχουν επιπτώσεις στις διασωληνώσεις σε λίγο καιρό, στο ήδη πολύ πιεσμένο ΕΣΥ.

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων, σίγουρα παίζουν ρόλο τα κρούσματα που εμφανίστηκαν συσσωρευμένα σε οίκο ευγηρίας στον Γέρακα και σε ιδιωτική κλινική στην Κυψέλη, ωστόσο άλλες αιτίες, σύμφωνα με το iatropedia, μπορεί να είναι:

  • Τα αυξημένα τεστ: Τα 55.533 ημερήσια τεστ που έγιναν το τελευταίο 24ωρο αποτελούν αριθμό – ρεκόρ για τη χώρα.
  • Μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος: Η μεγάλη διασπορά του -αυξημένης μεταδοτικότητας- βρετανικού στελέχους που εντοπίζεται κυρίως στην Αττική.
  • Κακοκαιρία “Μήδεια”: Δεν αποκλείεται να βλέπουμε τις επιπτώσεις των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Αττική, κατά τη διάρκεια της οποίας δημιουργήθηκε συγχρωτισμός των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, αλλά και μετακινήσεις πολλών οικογενειών που επλήγησαν από τις διακοπές ρεύματος και νερού σε φιλικά σπίτια.
  • Όλοι οι παραπάνω λόγοι μαζί

    Τι υποστηρίζουν οι λοιμωξιολόγοι για την άρση του lockdown

Ο ίδος ο κ. Βατόπουλος υποστηρίζει, ότι η απόφαση για την άρση του lockdown «είναι περισσότερο πολιτικό θέμα πλέον και λιγότερο υγειονομικό. Εμάς δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή το δίλημμα σχολείο ή λιανεμπόριο. Προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε το επιδημιολογικό τοπίο…» και καταλήγει, ότι «η παράταση του lockdown είναι πιθανή».

Πόση παράταση; Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ANT1, υποστήριξε πως η παράταση θα πρέπει να ισχύσει μέχρι τις 15 Μαρτίου. Μαζί του φαίνεται να συμφωνεί και ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ο οποίος όχι μόνο προτείνει παράταση lockdown για δύο εβδομάδες, αλλά και πιο έξυπνα μέτρα, καθώς αυτά που ισχύουν τώρα δεν φαίνεται να αποδίδουν. Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, λοιπόν, ο ίδιος πρότεινε άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.