Τι γίνεται αν βγει «μη έγκυρο» το self test – Πώς θα επιστρέψει ο μαθητής στο σχολείο

To Infokids.gr στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τον ιό υπέβαλε ερώτηση στον αναπληρωτή Υπουργό Υγεία  Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφορικά με το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που το self test βγει «μη έγκυρο» ώστε ο μαθητής να επιστρέψει στα θρανία καθώς και τι ισχύει για την παραλαβή του self test από μαθητές, 15 ετών, που έχουν γεννηθεί το 2006 αλλά φοιτούν εντούτοις στην Α λυκείου.

Οι ερώτησεις του Ιnfokids.gr

Αναφορικά με τη διενέργεια των self tests. Λένε οι οδηγίες… “Μετά από 15 λεπτά, αν εμφανιστούν δύο γραμμές, μια στην ένδειξη «C» και μια στην ένδειξη «T», το τεστ ειναι θετικό. Αν είμαστε αρνητικοί, βλέπουμε μια γραμμή στην ένδειξη «C» και καμία γραμμή στην ένδειξη «Τ». Σε περίπτωση που δε δούμε καμία γραμμή στις ενδείξεις, ή μόνο μια γραμμή στην ένδειξη «Τ», το test δεν είναι έγκυρο. Άρα πρέπει να επαναληφθεί.” Με ποιο τρόπο θα επαναληφθεί το τεστ πριν πάει ο μαθητής στο σχολείο; Πώς θα προμηθευτεί εκ νέου τεστ δωρεάν;

Η απάντηση του υφυπουργού

“Η πιθανότητα αυτή είναι απειροελάχιστη. Αν παρολαυτά αυτο συμβεί, με την επίδειξη του μη έγκυρου test ο μαθητής μαζί με τον γονέα πρέπει να προσέλθει σε δημόσια δομή  για την διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού test.

Η ανακοίνωση ορίζει ότι με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, μαθητές 16 έως 18 ετών (δηλαδή γεννημένοι το 2003, 2004 και 2005) ή οι γονείς τους θα παραλάβουν το τεστ. Κάποια παιδιά μικρότερα, 15 ετών, που έχουν γεννηθεί το 2006 αλλά φοιτούν εντούτοις στην α λυκείου, θα έχουν πρόβλημα στην παραλαβή; Πρέπει να έχουν κάποιο πιστοποιητικό μαζί τους;

Η απάντηση του υφυπουργού

Δεν υπάρχει κανένα στη διάθεση του τεστ για τους μαθητές της Α Λυκείου. Πρόκειται για ένα τεχνικό πρόβλημα που το έχουμε αντιμετωπίσει.