Τι γίνεται όταν οι γονείς διαφωνούν για τον εμβολιασμό αλλά το παιδί επιθυμεί να εμβολιαστεί άμεσα;

Τι γίνεται όταν οι γονείς διαφωνούν για τον εμβολιασμό αλλά το παιδί επιθυμεί να εμβολιαστεί άμεσα;

Το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών για τον κορωνοϊό αποτελεί βασική αιτία διαφωνίας για πολλούς γονείς και το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι περιπτώσεις ζευγαριών που φτάνουν μέχρι και στο διαζύγιο εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Πατέρας σε αδιέξοδο: «Η πρώην γυναίκα μου δεν θέλει να εμβολιάσει τα παιδιά μας»

Σε αδιέξοδο βρίσκεται 55χρονος πατέρας, ο οποίος θέλει να εμβολιάσει τα παιδιά  αλλά η πρώην γυναίκα του, η οποία έχει και την επιμέλεια τους, διαφωνεί.

«Πώς λοιπόν μια μαμά μπορεί να πει όχι δεν τα εμβολιάζω και να ισχύει μόνο η γνώμη της μαμάς και πώς μπορούμε εμείς οι πατεράδες να προστατεύσουμε τα παιδιά μας; Γιατί είναι θέμα υγείας» πρόσθεσε.

Ο 55χρονος πατέρας ο οποίος ετοιμάζεται να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου την ερχόμενη εβδομάδα, εξηγεί πως ζήτησε από την εν διαστάσει σύζυγο του να συμβουλευτεί τον παιδίατρο των παιδιών τους. «Της είπα “ρώτα τον παιδίατρο” και ό,τι σου πει ο παιδίατρος να το κάνουμε. Και μου λέει όχι δεν θα ρωτήσω κανέναν παιδίατρο. Θα κάνω ό,τι θέλω εγώ» υπογράμμισε ο πατέρας των τριών παιδιών.

Ποιος αποφασίζει για τον εμβολιασμό ή όχι του παιδιού, όταν οι γονείς διαφωνούν;

Η αντιπρόεδρος της Ένωσης ποινικολόγων και μαχόμενων δικηγόρων, Ιφιγένεια Βασιλοπούλου, έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα του ποιος θα πάρει την τελική απόφαση για το αν θα εμβολιαστεί το παιδί ή όχι δεν αφορά μόνο τους διαζευγμένους γονείς, αλλά και τους γονείς που είναι σε γάμο αλλά διαφωνούν για τον εμβολιασμό του παιδιού τους.

«Το κρίσιμο είναι αν ο συγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της Covid 19 θεωρηθεί μία συνήθης ιατρική πράξη, όπως οι προηγούμενοι εμβολιασμοί που έχει κάνει το παιδί από όταν γεννήθηκε και που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, ή όχι. Αν λοιπόν θεωρηθεί μία συνήθης ιατρική πράξη, την απόφαση την έχει για την περίπτωση των διαζευγμένων γονέων ο γονέας που έχει και ασκεί την επιμέλεια, γιατί συνήθως ένας ασκεί την επιμέλεια», εξηγεί η κ. Βασιλοπούλου.

«Αν όμως δεν θεωρηθεί συνήθης ιατρική πράξη, αλλά θεωρηθεί ότι είναι μείζονος ιατρικής σημασίας πράξη, πέραν του συνηθισμένου, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγεία και τη ζωή του τέκνου, τότε ως νομικοί θα λέγαμε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της γονικής μέριμνας, η οποία είναι καθήκον και ασκείται και από τους δύο γονείς. Άρα λοιπόν είναι ένα θέμα καθαρά υποκειμενικό, που θα πρέπει να ληφθούν και άλλοι παράμετροι του συγκεκριμένου κάθε φορά περιστατικού παιδιού και συνθηκών και με γνώμονα πάντα το υπέρτατο συμφέρον του τέκνου».

Το παραθυράκι του νόμου

Ωστόσο ο νόμος δεν ορίζει ποιες πράξεις είναι επείγουσες, μη επείγουσες, συνήθεις, ασυνήθεις και εξαιρετικές… «Γι’ αυτό είναι θέμα πραγματικό, με βάση τα συγκεκριμένα κάθε φορά χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση λοιπόν διαφωνίας των γονέων, είτε σε γάμο, είτε εκτός γάμου, την απάντηση θα τη δώσει το δικαστήριο, που θα βάλει στο κέντρο το υπέρτατο συμφέρον του τέκνου και θα αποφασίσει», αποσαφηνίζει η κ. Βασιλοπούλου.

«Αλλά και αν ο γονέας αρνηθεί τον εμβολιασμό του παιδιού του, ακόμα και στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της γονικής μέριμνας, που θέλει συναπόφαση, η άρνηση αυτή δεν μπορεί να είναι ούτε γενική, ούτε αόριστη, ούτε εγωιστική», υπογραμμίζει η κ. Βασιλοπούλου.

«Θα πρέπει να είναι αντικειμενική και να συνάδει με το συμφέρον του τέκνου. Στην περίπτωση λοιπόν μίας αδικαιολόγητης άρνησης, αυτή θα κριθεί και θα ελεγχθεί ως ενδεχομένως κακή άσκηση γονικής μέριμνας ή κατάχρηση στην άσκηση της γονικής μέριμνας, η οποίας ενδεχομένως να οδηγήσει και στην αφαίρεσή της, και ειδικά σήμερα με τον καινούριο νόμο του οικογενειακού δικαίου, που από αύριο τίθεται σε εφαρμογή».

Τι γίνεται στην περίπτωση που το παιδί θέλει να εμβολιαστεί και οι γονείς – είτε είναι σε διάσταση είτε σε γάμο – δεν θέλουν;

«Στην περίπτωση αυτή, το παιδί έχει το δικαίωμα να καταφύγει σε δομές που υπάρχουν και να ασκήσουν αυτές το δικαίωμά του στην ιατρική περίθαλψη και στην επιβολή της συγκεκριμένης ιατρικής πράξης, με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει και το άρθρο 21 του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει και επιτάσσει την προστασία της παιδικής ηλικίας και το συμφέρον του παιδιού», απαντά η ίδια.

Τι γίνεται όταν το παιδί δεν θέλει να εμβολιαστεί αλλά οι γονείς θέλουν;

Εκεί που δεν υπάρχει διέξοδος για το ανήλικο, είναι όταν το ανήλικο δεν θέλει και οι γονείς θέλουν. Στην περίπτωση αυτή αποφασίζουν μόνο οι γονείς.

Διαβάστε επίσης:

Μόλις ανακοινώθηκε: Τι θα κάνουν οι μαθητές όταν ο εκπαιδευτικός είναι κρούσμα

ΕΟΦ: Απαγόρευσε την πώληση γνωστού θερμόμετρου – ΜΗΝ το χρησιμοποιείτε

Σκεφτήκαμε πώς νιώθουν τα παιδιά, όταν τους αναβάλλουμε ό,τι τους έχουμε υποσχεθεί;

Κακοκαιρία Διομήδης: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Πέμπτη 13/1