“Τι ισχύει όταν νοσήσει από κορωνοϊό, ο γονιός ενός μαθητή;”: Αυτά είναι τα 2 SOS βήματα που πρέπει να ξέρετε

Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται και τις τελευταίες μέρες καταγράφεται καθημερινά αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων. Ο πρώτος μήνας της φετινής σχολικής χρονιάς ολοκληρώθηκε με εκπαιδευτικούς και μαθητές να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεράσουν τα εμπόδια που θέτει ο ιός και να συνεχιστεί απερίσπαστα η εκπαιδευτική διαδικασία.

Μετά το αλαλούμ που επικράτησε με το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές που αρρώστησαν λόγω ίωσης αλλά και με το καθεστώς των απουσιών, πολλοί γονείς μας ρωτούν καθημερινά ποιο είναι το πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθηθεί στην περίπτωση που κάποιος γονιός μαθητή νοσήσει από τον ιό.

Σε αυτή την περίπτωση μπαίνει σε καραντίνα μόνο ο μαθητής ή και οι συμμαθητές του; Η τάξη του μαθητή αναστέλλει τη λειτουργία της μόνο όταν νοσήσει μαθητής ή και γονιός;

Ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης, με μια ανάρτησή του, εξηγεί με απλό τρόπο ποιο είναι το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί από τη στιγμή που ένας γονιός μαθητή βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Μάλιστα, ο παιδίατρος δεν διστάζει να σχολιάσει ότι τα ισχύοντα μέτρα και ιδίως η ύπαρξη 25 μαθητών ανά τάξη τόσο στα Δημοτικά όσο και ο συνωστισμός μικρών παιδιών σε στενές αίθουσες σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν απόλυτη προστασία και αποφυγή διασποράς του ιού.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου

Έχουμε για παράδειγμα, μητέρα μαθητή νηπιαγωγείου με συμπτώματα πχ πυρετό και κακουχία, με θετικό pcr test για covid19. Βάσει λοιπόν οδηγιών ΕΟΔΥ συνοπτικά ισχύουν τα εξής:

Tα 2 βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε
  • Οι στενές επαφές της θετικής μητέρας -άρα και τα παιδιά της- μπαίνουν σε καραντίνα για 14 μέρες και οι επαφές επαφών -άρα οι συμμαθητές και οι εκπαιδευτικοί- συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους, με αυξημένη επαγρύπνηση-και καλά- για τυχόν συμπτώματα.
  • Αν οι στενές επαφές της θετικής μητέρας -δηλαδή τα παιδιά της- παρουσιάσουν συμπτώματα κάνουν τεστ και είναι θετικά τότε διευρύνεται ο κύκλος της καραντίνας και μπαίνουν σε καραντίνα για 14 μέρες οι δικές τους στενές επαφές -δηλαδή συμμαθητές και εκπαιδευτικοί.

Κοινώς, αν το παιδί της θετικής μητέρας παρουσιάσει συμπτώματα, κάνει τεστ και είναι θετικό, οι συμμαθητές και οι εκπαιδευτικοί που είναι στενές επαφές θα μπουν σε καραντίνα 14 ημερών, όπου με τη σειρά τους θα κάνουν τεστ αν παρουσιάσουν συμπτώματα.
Καταλάβατε ; Τόσο απλό ??

Κατά τ΄ άλλα τα παιδιά συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε τάξεις 25 ατόμων, κάθονται στο ίδιο θρανίο, συνωστίζονται στα διαλείμματα καθώς και στις εισόδους – εξόδους κατά την προσέλευση – αποχώρηση.

Στα δε νηπιαγωγεία 20 παιδάκια μοιράζονται συνήθως 4 τραπέζια, σε αίθουσες 20 τετραγωνικών.

Κι επειδή τα περισσότερα έχουν ειπωθεί ξανά, οι ιθύνοντες καλούνται να ανατρέξουν ξανά στις προτάσεις εκπαιδευτικών και ιατρών για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και να μην αρκούνται σε ημίμετρα.

Το post του παιδιάτρου

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ Ο ΓΟΝΙΟΣ ΕΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗ ; ?Έχουμε για παράδειγμα, μητέρα μαθητή νηπιαγωγείου…

Gepostet von Παιδιατρικό Ιατρείο Κυριάκος Δουλγέρης am Mittwoch, 21. Oktober 2020