Τι να μαγειρέψουμε το σαββατοκύριακο με μόνο 10 ευρώ!
Το σαββατοκύριακο θέλουμε όλοι νόστιμα και θρεπτικά φαγητά για όλη την οικογένεια, ιδανικά χωρίς να ξεφεύγουμε στο κόστος. Οι τρεις παρακάτω συνταγές είναι οικονομικές, εύκολες και ιδανικές για οικογένειες. Με υλικά που βρίσκουμε σε κάθε σούπερ μάρκετ και συνολικό κόστος έως 10 ευρώ για 4 άτομα, μαγειρεύουμε χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς στη γεύση.
Πίτα πατάτας και τυριού χωρίς φύλλο
Υλικά για 4 άτομα
• 5 μεγάλες πατάτες
• 200 γρ τριμμένο τυρί γκούντα ή κασέρι
• 2 αυγά
• 1 γιαούρτι στραγγιστό 200 γρ
• 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και τρίβουμε τις πατάτες στον τρίφτη. Τις στύβουμε καλά να φύγουν τα υγρά. Σε μπολ ανακατεύουμε πατάτες, τυρί, αυγά, γιαούρτι, λάδι και καρυκεύματα. Απλώνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι ή σε ταψί στρωμμένο με χαρτί φούρνου και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί πριν κόψουμε.
Μακαρόνια στο φούρνο με κόκκινη σάλτσα και τυριά
Υλικά για 4 άτομα
• 500 γρ ζυμαρικά τύπου ριγκατόνι
• 1 συσκευασία πασάτα ντομάτας ή σάλτσα
• 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 200 γρ τυρί μοτσαρέλα ή γκούντα τριμμένο
• 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
• Ρίγανη ή βασιλικό, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά λιγα λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε. Σε κατσαρολάκι σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέτουμε τη σάλτσα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σε ταψί ανακατεύουμε ζυμαρικά και σάλτσα, πασπαλίζουμε με τα τυριά και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί.
Ρεβυθάδα φούρνου με λεμόνι
Υλικά για 4 άτομα
• 500 γρ ρεβίθια
• 2 καρότα σε ροδέλες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 φύλλα δάφνης
• 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
• Χυμός από 1 λεμόνι
• Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ. Τα βράζουμε για 30 με 40 λεπτά να μαλακώσουν. Τα μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος -ιδανικά με καπάκι- με τα καρότα, το κρεμμύδι, τη δάφνη, το ελαιόλαδο και τα καρυκεύματα. Προσθέτουμε νερό ώστε να καλυφθούν τα ρεβίδια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε.
Ένα tip για να πήξουν, είναι να λιώσουμε με το πιρούνι μερικά ρεβίθια και να τα ανακατέψουμε.
