Τι θα γίνει όταν καμία αντιβίωση δεν θα μας “πιάνει” πια; Η ανάρτηση ενός γιατρού που πρέπει να διαβάσουμε όλοι

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πλησιάζει και μαζί με αυτήν πλησιάζουν και οι πρώτες ιώσεις που για ακόμα μία φορά θα οδηγήσουν χιλιάδες γονείς σε όλη την Ελλάδα σε άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών στα παιδιά τους. Η χώρα μας, άλλωστε, κατέχει την πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη. 

Η επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, προειδοποιεί διαρκώς για το γεγονός, ότι η άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν, ότι μέχρι το 2050 οι λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια θα αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Κι αν όλα τα παραπάνω σας ακούγονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας, η ανάρτηση του ιατρού – ειδικευόμενου ακτινολόγου κ. Μάνου Καρρά, θα σας βοηθήσει να δείτε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Ο γιατρός, λοιπόν, αναφερόμενος στο μικρόβιο Pseudomonas aeruginosa, δημοσίευσε μια φωτογραφία με την εργαστηριακή ανάλυση, αναφορικά με την ανθεκτικότητά του στα αντιβιοτικά. Τι έδειξε αυτή; Ότι, καθώς εμφανίζεται “ΠΑΝανθεκτικό”, αν κάποιος το “κολλήσει” μπορεί μόνο να… προσεύχεται.

Διαβάστε τι γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος:

“Την επόμενη φορα που θα παρετε αντιβίωση χωρίς λογο (οπου χωρις λογο βλ. ιωση ή για 37,1 πυρετουλη) ή χαρακτηρίσετε εναν γιατρο ως ΑΣΧΕΤΟ επειδη δεν σας εδωσε αντιβίωση να θυμαστε ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΩΤΟ.

ΠΑΝανθεκτικό (οχι πολυανθεκτικό, ΠΑΝανθεκτικο) μικρόβιο σε καλλιέργια ούρων που σημαίνει οτι το μικροβιο ανέπτυξε αμυνες εναντι ΟΛΩΝ των αντιβιώσεων και καμια αντιβίωση δεν το πίανει…. οποτε αν νοσήσεις, εισαι εσυ και οτι προλάβουν τα λευκοκύτταρα σου (ή αμα εισαι θρησκευόμενος εσυ και ο θεος).

ΣΠΑΝΙΟ? 3.000.000 ασθενείς σε ολη την Ευρωπη ετησίως με την Ελλαδα να κατέχει τα πρωτεία στην αλόγιστη χρήση αντιβιωτικών….

ΔΕΝ παιρνουμε αντιβιωση για να αναρρώσουμε γρηγορότερα
ΔΕΝ παιρνουμε αντιβίωση για να ”προλαβουμε” μην αρρωστήσουμε
ΔΕΝ παιρνουμε αντιβίωση για ιώσεις
ΔΕΝ παιρνουμε αντιβίωση για μικρές λοιμωξεις

γιατι ”εκπαιδεύουμε” τα μικρόβια να ειναι ανθεκτικά προς αυτές.”

Τι θα γίνει όταν τα παν-ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια μεταπηδήσουν στον «έξω κόσμο»;

Ζητήσαμε από τον κ. Καρρά να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το παραπάνω μικρόβιο και για το κατά πόσο κινδυνεύουμε από αυτό:

«Το εν λόγω μικρόβιο συναντάται κατά την συντριπτική του πλειοψηφία προς το παρόν ενδονοσοκομειακά και προκαλεί ασθένειες του ουροποιητικού και του αναπνευστικού συστήματος. Είναι μια φυσική εξέλιξη της χρόνιας χρήσης αντιβιοτικών στις ΜΕΘ που άμα δεν προσέξουμε και δεν μειώσουμε την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς η εν λόγω πολύ- παν-ανθεκτικότητα θα μεταπηδήσει κάποια στιγμή και σε αυτούς.

Γι’αυτό είναι καλό όλοι οι ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για να πάρουν αντιβίωση και οι συνάδελφοι να είναι πιο φειδωλοί στις συνταγογραφήσεις τους.»