Πόσοι τελικά κάνουν αυτό που ονειρεύτηκαν και ήταν η σωστή επιλογή;
Σε όλους μας έχει γίνει αυτή η ερώτηση; και κάποιοι με αμηχανία απάντησαν δεν ξέρω ακόμα θα δω στην πορεία. Πόσοι τελικά μπήκαν και μια σχολή και ακολούθησαν το όνειρό τους διάβασαν σκληρά και ξόδεψαν χρήματα των γονιών τους , αλλά τελικά η επιλογή τους δεν τους οδήγησε σε μια ανθηρή αγορά εργασίας.
Πόσοι πήραν πτυχία και τα κορνιζάρισαν αναγκαζόμενοι να δουλέψουν από ντελίβερι μέχρι περιστασιακές δουλειές του ποδαριού παρά το γεγονός ότι είχαν μεγαλώσει αρκετά και είχαν φτιάξει οικογένεια. Ομως το τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις δεν έχει μία μόνο παράμετρο, ούτε μία μόνο απάντηση.
Το ερώτημα αρχίζει να σε απασχολεί από πολύ μικρή ηλικία, για την ακρίβεια πριν καν ακόμα ξεκινήσει η σχολική σου ζωή. Θυμάσαι τότε που ήθελες να γίνεις αστροναύτης, ποδοσφαιριστής, τραγουδιστής; Θυμάσαι πώς σε μια μέρα άλλαζες γνώμη και ήθελες να γίνεις γιατρός, δικηγόρος ή δάσκαλος; Οι περισσότερες από τις επιλογές σου τότε, όπως ήταν αναμενόμενο, βασίζονταν κυρίως στην επιρροή που ασκούσαν πάνω σου οι γονείς, οι φίλοι ή οι συγγενείς σου, ίσως και στα πρότυπα που προέβαλαν τα ΜΜΕ.
Τώρα λοιπόν που… μεγάλωσες, ήρθε η ώρα να κάνεις μια πιο συνειδητή και ώριμη επιλογή. Μπορεί να νιώθεις ακόμα μικρός, μπορεί να μην έχεις ακόμα ρεαλιστική εικόνα του κόσμου εκεί έξω, μπορεί να μη νιώθεις έτοιμος να αποφασίσεις για το μέλλον σου. Ωστόσο, πρέπει να πάρεις μια απόφαση και η απόφαση αυτή θα είναι καθοριστική για την επαγγελματική σου πορεία τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
Καθώς λοιπόν θα εξετάζεις τις επιλογές σου για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία, λάβε υπόψιν σου τα παρακάτω:
1. Απόψεις των μελών της οικογένειάς σου ή ατόμων του περιβάλλοντός σου που εμπιστεύεσαι και εκτιμάς.
Η άποψή τους είναι πολύ σημαντική διότι είναι οι άνθρωποι που σε μεγάλωσαν ή σε γνωρίζουν χρόνια και τις περισσότερες φορές αντιλαμβάνονται ή και διαισθάνονται τι είναι καλό για σένα. Είναι επίσης άτομα που έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις στον εργασιακό στίβο κι συνήθως έχουν την εμπειρία να σε καθοδηγήσουν σωστά. Να τους ακούσεις, αλλά να μην αφεθείς εντελώς στις καλές τους προθέσεις.
Πολλές φορές οι γονείς επιθυμούν να δουν στο παιδί τους μια ιδανική εκδοχή του εαυτού τους ή έναν συνεχιστή του έργου τους και άθελά τους, ίσως αγνοήσουν τις κλίσεις ή τις προτιμήσεις τους. Ίσως υποτιμήσουν τη σημασία κάποιων επαγγελμάτων και επιμείνουν σε άλλα, με περισσότερο κύρος και κοινωνική αναγνώριση, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψιν τη ζήτηση ή/και τις οικονομικές απολαβές.
2. Προσωπικές κλίσεις και Δεξιότητες.
Αυτό που αλλιώς ονομάζουμε έφεση, ταλέντο. Είναι μια έμφυτη εξαιρετική ικανότητα που μπορεί να έχεις, η οποία για παράδειγμα, σε καθιστά ικανό να λύνεις πολύπλοκες ασκήσεις μαθηματικών με ευκολία, να παίζεις κάποιο μουσικό όργανο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, να μαθαίνεις ξένες γλώσσες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν έχεις μια τέτοια κλίση, εκμεταλλεύσου τη. Θα κάνεις μια δουλειά που θα σου αρέσει και δε θα σου προκαλεί ανία. Χωρίς να σπαταλάς πολύ χρόνο και ενέργεια θα γίνεις ένας επιτυχημένος επαγγελματίας. Εάν δε την καλλιεργήσεις και αναπτύξεις και άλλες δεξιότητες, μπορείς να ξεχωρίσεις σε όποιον τομέα και αν επιλέξεις.
3. Ζήτηση στην αγορά εργασίας και Οικονομικές Απολαβές.
Βεβαίως και μπορείς να γίνεις ακόμα ένας γιατρός ή δικηγόρος, αν αυτό είναι το όνειρό ζωής σου. Αν όμως δεν είναι, μη φοβηθείς να πειραματιστείς σε άλλους κλάδους, μη διστάσεις να «θυσιάσεις» τους καλούς σου βαθμούς για μία σχολή με χαμηλότερη βάση. Όταν βγεις στην αγορά εργασίας, κανείς δε θα ασχολείται με τα μόρια εισαγωγής σου στην όποια σχολή. Αυτό που πρέπει να σε ενδιαφέρει είναι να διαλέξεις μια περιζήτητη ειδικότητα που θα έχει άμεση αποκατάσταση και ελκυστική αμοιβή. Ο κόσμος αλλάζει, οι εξελίξεις σε ό,τι έχει να κάνει με τους υπολογιστές και την τεχνολογία τρέχουν και νέα επαγγέλματα έρχονται στο προσκήνιο. Μην ακολουθείς την πεπατημένη… Γίνε πρωτοπόρος και ξεχώρισε!
Αναρωτήσου λοιπόν «Τι πραγματικά θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω;» Αξιολόγησε προσεκτικά τις γνώμες και τις συμβουλές των δικών σου ανθρώπων! Ανακάλυψε τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά σου! Αφουγκράσου τις ανάγκες της αγοράς και επίλεξε με ανοιχτό μυαλό και ωριμότητα το επάγγελμα που επιθυμείς!