«Το αγόρι “είναι”, το κορίτσι “πρέπει”»: Το κείμενο γροθιά στα έμφυλα στερέοτυπα που πρέπει να διαβάσουμε ΟΛΟΙ μας

O συγγραφέας, Αύγουστος Κορτώ πριν από περίπου ένα χρόνο είχε κάνει μια συγκλονιστική ανάρτηση, αναφορικά με τις παθολογίες, τα έμφυλα στερεότυπα της κοινωνίας και την πατριαρχία που τη μαστίζει, που δυστυχώς οδηγούν σε κακοποιήσεις και γυναικοκτονίες.

Με αφορμή τις τρεις πρόσφατες γυναικοκτονίες που έλαβαν χώρα σε μόλις ένα 24ωρο και έχουν συγκλονίσει την κοινωνία, θυμόμαστε την ανάρτησή του αυτή.

Μεταξύ άλλων σημειώνει πως από μικρός άκουγε τη φράση «ε αγόρια είναι», όταν αυτά έβριζαν, δέρνονταν ή έκαναν ζημιές. Μια φράση που ουσιαστικά αθωώνει τα αγόρια για κάθε λάθος, για κάθε χοντράδα. Παράλληλα, σημειώνει πως αν συνέβαιναν αντίστοιχα περιστατικά μεταξύ κοριτσιών, αυτό που άκουγε ήταν ότι «τα κορίτσια πρέπει να κάνουν αυτό ή δεν πρέπει να κάνουν εκείνο», κατηγορώντας ουσιαστικά τα κορίτσια για τις πράξεις τους, καθότι αυτά «δε συνάδουν με τη γυναικεία φύση».

Στερεότυπα που δυστυχώς ακόμη και σήμερα μας ακολουθούν, ακόμη και σήμερα κάνουν κορίτσια, γυναίκες και θηλυκότητες να αισθάνονται άσχημα, να νιώθουν κατηγορούμενες από την κοινωνία, ενοχικές.

Η ανάρτηση γροθιά στα έμφυλα στερεότυπα

Όταν ήμουν μικρός, και παίζαμε με τ’ άλλα παιδιά στη γειτονιά, ή τα καλοκαίρια στην παραλία, και κάναμε καμιά ζημιά, ή βριζόμασταν με λέξεις που δεν έπρεπε να ξέρουμε, ή δερνόμασταν, η σταθερή δικαιολογία των αγορομανάδων, της μιας προς την άλλη, ήταν πάντα η ίδια φράση: “Ε, αγόρια είναι”. Που σήμαινε, στο μυαλό μας, πλήρη αθώωση για κάθε χοντράδα. Ήμασταν αγόρια, αφού.

Η φράση αυτή, ωστόσο, ποτέ δεν λεγόταν για να δικαιολογήσει τα κορίτσια. Αν δυο φιλενάδες πλακώνονταν, κανείς δεν έλεγε, “Ε, κορίτσια είναι” – αντιθέτως, το μάλωμα, η κατσάδα, είχε πάντα μέσα το συστατικό του καθήκοντος. “Τα κορίτσια πρέπει/δεν πρέπει να κάνουν αυτό κι εκείνο.” Ένοχες, δηλαδή, γιατί δεν συμμορφώνονταν με τη γυναικεία τους φύση.

Το αγόρι ΕΙΝΑΙ, το κορίτσι ΠΡΕΠΕΙ.

Έτσι, για να μη νομίζουμε ότι οι παθολογίες που βλέπουμε στην κοινωνία μας, οι κακοποιήσεις κι οι γυναικοκτονίες, είναι πρόσφατο φαινόμενο.

Διαβάστε επίσης:

«Δαίδαλος και Ίκαρος»: Η πρώτη χάρτινη τρισδιάστατη παράσταση στην Ελλάδα προσγειώνεται στο Θέατρο Αλκμήνη από 2 /10

Σπίτι της μαμάς είναι εκεί που μπαίνεις και ακούς «Καλώς το παιδί μου!»

Δολοφονία Νικολέτας: Χρησιμοποίησε και πανάκι ο Πακιστανός για να την πνίξει- Πώς τον στηρίζουν οι ομοεθνείς του

Ο μικρός Παναγιώτης ταλαιπωρείται χωρίς παχύ έντερο και χρειάζεται τη βοήθειά μας