Το Infokids.gr βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης

Η Ραφήνα είναι ο τόπος που παραθερίζω από παιδί  και ο εφιάλτης της πύρινης λαίλαπας ήταν ένα χτύπημα που με συγκλόνισε.

Το σπίτι μου μπορεί να μην βρέθηκε στο στόχαστρο της φωτιάς όμως ο καταστροφικός όλεθρός της έχει απλωθεί για τα καλά πάνω από την περιοχή και το μαύρο πέπλο της στάχτης έχει επικαλύψει τα πάντα.

Σήμερα άφησα τη σιγουριά της καρέκλας του γραφείου και αποφάσισα ότι πρέπει να συνδράμω όπως και όσο μπορώ για να δοθεί ανακούφιση αλλά και βοήθεια στους πληγέντες συμπολίτες μου που δεν μπορούν να πιστέψουν το κακό που χτύπησε τη πόρτα τους.

Το Infokids.gr βρέθηκε στο Μάτι, στο Νέο Βουτζά, στο Μπλε και στο Κόκκινο Λιμανάκι αλλά και στο Δημαρχείο Ραφήνας για να συμβάλλει το δικό του λιθαράκι σε αυτή την αλυσίδα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί από τη στιγμή που οι πύρινες φλόγες έβαλαν στο στόχαστρο τους επίγειους παραδείσους της Ανατολικής Αττικής αλλά και για καλύψει ως μέσο ενημέρωσης  όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.

Κρανίου τόπος η περιοχή

Από την διασταύρωση της Ραφήνας η οσμή του καμμένου μας υποδέχεται και τα πρώτα καμμένα σημεία κάνουν την εμφάνισή τους. Είναι απερίγραπτο το πώς η φωτιά κατάφερε να διασχίσει τη λεωφόρο Μαραθώνος και να κάψει στο πέρασμά της ό,τι βρει.

Τα καμμένα σημεία “καπνίζουν” ακόμα και οι πυροσβέστες προσπαθούν να τα σβήσουν. Φτάνοντας στο Νέο Βουτζά, το σκηνικό της τραγωδίας είναι πλέον εμφανές.

Σπίτια καμμένα, κουφάρια αυτοκινήτων πλήρως καταστραμμένα και περιουσίες παραδομένες στη στάχτη. Οι πυροσβέστες σε κάθε σημείο δίνουν και τη τελευταία ρανίδα της ενέργειάς τους για να μην ξαναφουντώσει ο εφιάλτης. Μας κρατούν σε απόσταση ασφαλείας.

Η ίδια κατάσταση στο Μπλε και Κόκκινο Λιμανάκι που πλέον είναι ένας στοιχειωμένος τόπος. Κοιτάς τα παρατημένα αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου και αντιλαμβάνεσαι το πανικό και τις απεγνωσμένες προσπάθειες όλων να σωθούν από τη μανία της φλόγας.

Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγα λεπτά μας λένε κάτοικοι που έζησαν από πρώτο χέρι την τραγωδία. Οι άνεμοι ήταν ασύλληπτα δυνατοί (χωρίς υπερβολή άγγιξαν τα 11 μποφόρ) και είχαν κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Ο πανικός, ο αναβρασμός, η έλλειψη συντονισμού και το μέγεθος της φωτιάς δεν άφησαν πολλά περιθώρια στο κόσμο που έπρεπε μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου να σκεφθεί ασφαλή τρόπο διαφυγής.

Οι εικόνες καταστροφής σε στοιχειώνουν και τα καπνισμένα αποκαίδια ξυπνούν ξανά και ξανά τον εφιάλτη. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την τραγωδία που ερχόταν και η οποία ώρα με την ώρα γιγαντώνεται και δείχνει ότι η λέξη “τραγωδία” δεν αρκεί για να αποτυπώσεις όλα όσα έχουν συμβεί και μοιραία αναμένεται να επακολουθήσουν.

Η καυτή ανάσα του θανάτου καλύπτει τα πάντα. Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, οι πυροσβέστες ψάχνουν σε σπίτια για ζωντανούς και ο κόσμος προσεύχεται για το θαύμα. Το ρεύμα είναι κομμένο, η υδροδότηση έχει διακοπεί και η μαυρίλα κυριαρχεί παντού.

Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά χαρίζουν ελπίδα

Το μόνο που μας σώζει η αλληλεγγύη και αυτή μέσα στην καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά.

Στο Δημαρχείο Ραφήνας Πικερμίου έχει στηθεί μια τεράστια επιχειρησιακή προσπάθεια συντονισμού και εξυπηρέτησης των αναγκών των πληγέντων. Ο κόσμος προσέρχεται κατά εκατοντάδες και προσφέρει εμφιαλωμένο νερό, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, τροφές, ενώ όσοι επιθυμούν καταγράφονται ως εθελοντές για να αξιοποιηθούν σε όποιο πόστο χρειαστεί.

Όλοι μαζί γίνονται ένα με έναν κοινό στόχο, να σωθούν και να ανακουφιστούν όσοι επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα. Κάθε προσφορά είναι δεκτή. Γιατί ανάγκες για νερό και τροφή δεν έχουν μόνο οι κάτοικοι που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται αλλά και οι πυροσβέστες που παλεύουν να σβήσουν τις μικροεστίες, οι διασώστες που δίνουν μάχη με το χρόνο για να μην χαθούν άλλες ζωές  και οι εθελοντές που έχουν διασκορπιστεί στα καμμένα σημεία για να βοηθήσουν. Τα πάντα ξεχωρίζονται, ταξινομούνται και καταγράφονται ώστε να αξιοποιηθούν όπου υπάρχει ανάγκη.

Όσοι θέλετε να βοηθήσετε καλό είναι να πάρετε πρώτα ένα τηλέφωνο στο Δημαρχείο Ραφήνας (2294321001) και να ζητήσετε πληροφορίες για τις τρέχουσες ανάγκες και αν μπορείτε δηλώστε εθελοντής για να αξιοποιηθείτε όπου μπορείτε να προσφέρετε.

Ανάλογα με το είδος της πληροφορία που θέλετε να λάβετε ή της βοήθειας που επιθυμείτε να προσφέρετε μπορείτε να επικοινωνείτε με τους κάτωθι:

Φάρμακα – Ιατρική βοήθεια

δρ. Κωνσταντίνος Μώρος, 6944714074
δρ. Μύρων Τσαγκαράκης, 6934341414

Ψυχολογική Στήριξη – Εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας

δρ. Μάκης Βουδούρης, 6974884488

Τρόφιμα

Σάββας Αραπκιλής, 6986736736
Γιώργος Χαχολάκης 6974079118 & 6974916039

Εθελοντές

Τζωρτζίνα Λεγάκη, 6972215146
Αντώνης Παλπατζής, 6977911839 & 6981218001
Αριστείδης Μπουράνης, 6974648000

Στέγη

Γιώργος Χαχολάκης, 6974079118 & 6974916039

Γραφείο Τύπου:

Βασίλης Πιστικίδης, 6944677014
Γιώργος Κοκκόλης, 6931999962

Πολιτική Προστασία (Πυροφυλάκειο Ραφήνας) :2294022222

Τηλεφωνικό Κέντρο: 2294321001