Το Λονδινό αποκτά έναν εντυπωσιακό παιδικό χώρο για κατασκευές και πειράματα! (φωτογραφίες)

Ένας εγκαταλελειμμένος πυροσβεστικός σταθμός 1.100 τεραγωνικών μέτρων στο Λονδίνο αποτέλεσε τις εγκαταστάσεις για την «γέννηση» του «Mega Maker Lab» (Μεγάλο Εργαστήρι Κατασκευών). Ο λόγος για έναν pop-up “παιδότοπο” στην καρδιά του Λονδίνου, ο οποίος φιλοξένησε την πρωτοποριακή ιδέα των αρχιτεκτόνων Matt+Fiona να διαμορφώσουν έναν χώρο αφιερωμένο στα παιδιά και αποκλειστικά σχεδιασμένο από αυτά!

Επιστράτευσαν, λοιπόν, 100 παιδιά από 3 Δημοτικά σχολεία της πόλης και τους ζήτησαν να φανταστούν να σχεδιάσουν, αλλά και να κατασκευάσουν με τα ίδια τους τα χέρια (και τη βοήθεια ομάδας τεχνιτών) ένα γιγαντίαιο παιδικό εργαστήρι. Εκεί θα λαμβάνουν χώρα κατασκευές και πειράματα, τα οποία θα απολαμβάνουν όλοι οι μικροί επισκέπτες ηλικίας από 5 έως 12 ετών.

Το αποτέλεσμα; Τουλάχιστον αξιοθαύμαστο!

Τι μπορούν να κάνουν εκεί οι μικροί επισκέπτες

O συγκεκριμένος χώρος είναι διαιρεμένος σε πέντε τμήματα, τα οποία αντιστοιχούν στις πέντε διαφορετικές δραστηριότητες που μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά εκεί. Στον άπλετο χώρο του «Mega Maker Lab», λοιπόν, οι «μικροί μαστροχαλαστές» θα μπορούν 1) να παίζουν  2) να εφευρίσκουν, 3) να ανταποκρίνονται σε κατασκευαστικές προκλήσεις χρησιμοποιώντας LEGO, 4) να δοκιμάζουν την αποδοτικότητα των κατασκευών τους στο να πετάνε ή να κινούνται, ανάλογα με τα εξαρτήματά τους και 5) να χρησιμοποιούν εργαλεία. Όλα αυτά θα λαμβάνουν χώρα σε μία ξεχωριστή θέση μέσα στον χώρο που θα επικοινωνεί, όμως, με τις υπόλοιπες.

FRENCH+TYE ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHERS

Με αυτά τα εργαλεία και τα απαραίτητα υλικά, τα παιδιά θα μπορούν ακόμα και να φτιάξουν το δικό τους ρομπότ! Πέρα από αυτά, θα έχουν την δυνατότητα να ανταλλάξουν ιδέες με άλλα παιδιά για να δημιουργήσουν δικές τους κατασκευές. Στο πλευρό τους θα βρίσκονται ειδικοί που θα τα συμβουλεύουν στις προσπάθειες τους.

Πώς είναι χωρισμένες οι εγκαταστάσεις

Η διαμόρφωση του χώρου αποτελείται από ξύλινες ράμπες που χωρίζουν τα παραπάνω τμήματα, τραπέζια και πλατφόρμες που λειτουργούν ως καθίσματα (τα οποία σχεδίασαν τα παιδιά). Τα διαχωριστικά υπονοούν ένα μονοπάτι μέσα στις εγκαταστάσεις, αλλά δίνουν και την δυνατότητα στα παιδιά να επιλέγουν τα ίδια την πορεία τους μέσα στο Εργαστήριο. Στον χώρο υπάρχουν και περίκλειστα μέρη, ενώ ευδιάκριτες είναι οι γλυπτές κατασκευές που ανεβοκατεβαίνουν με τροχαλίες.

Ένας pop-up χώρος για λίγες ακόμα ημέρες

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ λειτουργεί από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 31 του μήνα.  Είνα ανοιχτά 6 μέρες την εβδομάδα, εκτός της Δευτέρας. Οι επισκέψεις μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο εξατομικευμένα όσο και σε ομάδα. Συγκεκριμένα, τις καθημερινές οι επισκέπτες οφείλουν να καταβάλλουν το αντίτιμο των 5,5ο ευρώ (£5) είτε πρόκειται για τα παιδιά, είτε για τους συνοδούς τους. Το σαββατοκύριακο το εισιτήριο αυξάνεται στα 7,70 ευρώ (£7 ) ανά άτομο. Κρατήσεις γίνονται και online. Οι ενασχολήσεις  αυτές είναι κατάλληλες για παδιά ηλικίας 5 έως 12 χρονών.

Η συμβολή των παιδιών στον σχεδιασμό

Η όλη δράση ήταν πρωτοβουλία του Institute of Imagination (Ινστιτούτο Φαντασίας) και διεξήχθη υπό την επίβλεψη της εκπαιδεύτριας Fiona MacDonald και του Matthew Springett, ο οποίος είναι επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Matthew Springett. Το αρχιτεκτονικό στούντιο Jestico + Whiles συνέβαλε σημαντικά σε αυτό το πρότζεκτ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Fiona MacDonald, τα παιδιά έδωσαν την δική τους γραμμή στην όλη προσπάθεια, αναλόγως με τις ενασχολήσεις που τα ευχαριστούσε: «Δουλεύοντας μαζί μας, πάνω από 100 παιδιά από την περιοχή αποφάσισαν τι πρέπει να περιλαμβάνει ένας χώρος κατασκευών, τον σχεδίασαν και τον κατασκεύασαν μέσω μιας σειράς αρθρωτών συστημάτων που εξελίξαμε, βασισμένοι στα σχέδιά τους». Η ίδια συνέχισε, λέγοντας: «Στον σχεδιασμό ενός χώρου παιδικών κατασκευών, είναι τα παιδιά, όχι οι ενήλικες, αυτοί που θα ξέρουν ακριβέστερα τι είναι αυτό που θέλουν και τι όχι».