Το παιδί μου σταμάτησε να ψηλώνει…: Η παιδίατρος εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το ύψος

Το παιδί μου σταμάτησε να ψηλώνει...: Η παιδίατρος εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το ύψος

Οι γονείς ολοένα και ενημερώνονται περισσότερο για την υγεία των παιδιών τους από εκπαιδευτικά συνέδρια για γονείς, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και την ευρεία χρήση του διαδικτύου. Το ύψος του παιδιού τους είναι ένα θέμα που τους ανησυχεί συχνά.

Βλέποντας το παιδί τους να είναι το πιο κοντό στην τάξη ή να φορά τα ίδια παντελόνια για αρκετό διάστημα αρχίζουν να ανησυχούν. Πότε όμως θεωρείται ένα παιδί ότι δεν ψήλωσε επαρκώς για την ηλικία του; Η παιδίατρος Ελισάβετ Ευσταθίου εστιάζει στα σημεία που θα χτυπήσουν καμπανάκι ότι ένα παιδί δεν ψηλώνει ικανοποιητικά.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς για το ύψος των παιδιών τους;

εάν ένα παιδί 2-6 ετών δεν ψηλώνει πάνω από 5cm/χρόνο

μετά την ηλικία των 6 ετών έως την έναρξη της εφηβείας ανησυχούμε όταν ένα αγόρι δεν ψηλώνει πάνω από 4cm/χρόνο και όταν ένα κορίτσι δεν ψηλώνει πάνω από 4.5cm/χρόνο.

όσον αφορά την περίοδο της εφηβείας, τα παιδιά ψηλώνουν 8-14cm/χρόνο. Στα αγόρια, η εφηβεία αρχίζει συνήθως στα 12 έτη. Υπάρχουν όμως αγόρια που μπαίνουν στην εφηβεία στα 10 έτη. Στα κορίτσια, η εφηβεία ξεκινά δύο χρόνια νωρίτερα.

Η περίοδος αυτή της εφηβείας, που έχουμε το λεγόμενο άλμα αύξησης (growth spurt), διαρκεί συνήθως δύο χρόνια. Αξιολογώντας, λοιπόν, την αύξηση του ύψους του παιδιού στο χρόνο και ταυτόχρονα την εφηβεία του, ελέγχουμε εάν αναπτύσσεται κανονικά.

Επίσης, υπάρχει διακύμανση της αύξησης του ύψους ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά την άνοιξη ψηλώνουν περισσότερο. Επομένως, η αύξηση του ύψους αξιολογείται για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Ένα παιδί μπορεί να μην έχει ψηλώσει σε 6 μήνες, αλλά τους επόμενους 6 μήνες να έχει κερδίσει όσο έπρεπε για ένα χρόνο για την ηλικία του

Για να δούμε λοιπόν εάν ένα παιδί ψηλώνει ικανοποιητικά, πρέπει να αξιολογηθούν κάποιοι παράγοντες και δεν υπάρχει λόγος οι γονείς να πανικοβάλλονται εάν το παιδί τους σε λίγους μήνες δεν κέρδισε ούτε 1cm. Οι παράγοντες που αξιολογούνται είναι οι ακόλουθοι:

ηλικία του παιδιού
φύλο
ύψος που κέρδισε το παιδί σε ένα χρόνο

Συμπερασματικά, όταν ένα παιδί δεν ψηλώνει ικανοποιητικά για την ηλικία του, είναι ανησυχητικό και πάντοτε οι παιδίατροι οφείλουν να ακούνε και να ελέγχουν με προσοχή τις ανησυχίες μιας μητέρας χωρίς να τη θεωρούν υπερβολική. Από την άλλη μεριά, οι γονείς καλό είναι να επισκέπτονται το παιδίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για την αξιολόγηση της ανάπτυξης του παιδιού τους, γιατί δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι επισκέψεις στον παιδίατρο να γίνονται μόνο με την αφορμή μιας αρρώστιας.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Tελευταία φορά σήμερα θα δηλώσετε το self test των παιδιών στο self-testing.gov.gr

«Έχω έντονο βλέμμα»: Οι δικαιολογίες του 46χρονου καθηγητή που παρενόχλησε σεξουαλικά 12χρονη μαθήτρια

Ευρυτανία: Η εικόνα της δασκάλας που παρελαύνει μαζί με τους μαθητές αγκαλιά με το μωρό της συγκινεί!