Το Πάρκο του Πινόκιο σας περιμένει για τις πιο τέλειες χριστουγεννιάτικες βόλτες (εικόνες)

Το Πάρκο του Πινόκιο σας περιμένει για τις πιο τέλειες χριστουγεννιάτικες βόλτες (εικόνες)

Ένας από τους πιο αγαπημένους ήρωες παραμυθιού για τα παιδιά όλου του κόσμου που έχει μαγέψει γενιές και γενιές δεν είναι άλλος από τον «Πινόκιο» του Κάρλο Κολόντι.

Η αγαπημένη ξύλινη κούκλα, στην οποία έδωσε ζωή ο γερο-Τζεπέτο και που σε κάθε ψέμα που έλεγε μεγάλωνε η μύτη του, γίνεται φέτος ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο χριστουγεννιάτικο πάρκο του Βόλου. 

Είναι η πρώτη φορά που μία χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Ελλάδα εντάσσει σε βασικό concept έναν ήρωα που αποτελεί παγκόσμιο brand και μάλιστα σε επίσημη συνεργασία με το ίδρυμα του συγγραφέα «Fondazione Nazionale Carlo Collodi»  που θα δώσει και την ευρωπαϊκή διάσταση στη γιορτή.

Έχει προσκληθεί μάλιστα από τον Δήμο Βόλου, επίσημη αντιπροσωπεία του ιταλικού ιδρύματος με επικεφαλής τον πρόεδρο του κ. Dr. Pier Francesco Bernacchi, να παραβρεθούν στην πόλη του Βόλου και να παρακολουθήσουν από κοντά την φαντασμαγορική γιορτή.

Όταν ο Πινόκιο γνώρισε τα Χριστούγεννα στον Βόλο

Αυτά τα Χριστούγεννα μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του Βόλου απολαύσουν τη βόλτα τους  σαν μια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια, βγαλμένη από τις σελίδες του βιβλίου του Πινόκιο και τις σκανδαλιές των ξωτικών και των βοηθών του Άη Βασίλη. .

Ο Πινόκιο, ο Τζεπέτο, ο γρύλος και οι γαλάζια νεράιδα, γίνονται οι πρωταγωνιστές των πιο παραμυθένιων Χριστουγέννων, και συνυπάρχουν με τον Άγιο Βασίλη και τους σκανδαλιάρηδες βοηθούς του, σ’ ένα ονειρικό σκηνικό.

Οι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης του Βόλου, θα ζήσουν από κοντά, στιγμές από την ιστορία του Πινόκιο, όπως περιγράφονται στο βιβλίο, καθώς και νέες περιπέτειες, χριστουγεννιάτικες, που θα εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους.

Η πλατεία Πανεπιστημίου πέρα από όλες τις άλλες εκπλήξεις, φέτος μεταμορφώθηκε ως ένας μικρόκοσμος των περιπετειών του Πινόκιο. Οι επισκέπτες θα μπαίνουν σε μια παραμυθένια χριστουγεννιάτικη χώρα και θα ζουν την καθημερινότητα των κατοίκων της μέσα από εμπειρίες.

Το πιο διάσημο ξύλινο αγόρι με την μύτη που μεγάλωνε όποτε έλεγε ψέματα, καθώς και στιγμές από τις περιπέτειες του, ζωντανεύουν στην γνωστή και πλέον αγαπημένη χριστουγεννιάτικη πλατεία.

Το σκηνικό θυμίζει ξυλουργείο και ένα παραμυθένιο εργαστήρι μαριονέτας και ξύλινων παιχνιδιών. Το κοινό μπαίνει στο εργαστήριο προσεκτικά και οργανωμένο σε ομάδες.

Οικοδεσπότης ο γερο-Τζεπέτο καλωσορίζει μικρούς και μεγάλους στο εργαστήρι του και ξεκινάει μία διαδραστική   αφήγηση της υπέροχης ιστορίας του Πινάκιο. Η συνέχεια της αφήγησης γίνεται με την περιήγηση όλων σε μια μικρή διαδρομή γεμάτη περιπέτειες μέσα από σκηνικά και από διαφορετικές ενότητες του παραμυθιού, θα παρουσιάζονται όλες οι περιπέτειες της ‘ζαβολιάρικης’ μαριονέτας.

Ουσιαστικά το κοινό γνωρίζει ή θυμάται ξανά την ιστορία με τις περιπέτειες του Πινόκιο μέσα από αυτή την σύντομη ξενάγηση και ανακαλύπτει την σχέση του με τους υπόλοιπου ήρωες του Χριστουγεννιάτικου Βόλου».

Χαρακτηριστικά σημεία του πάρκου θα είναι τα μεγάλα εκθέματα που θα αποτελούν βασικό θέμα εντυπωσιακής φωτογράφησης με επίκεντρο τον Χριστουγεννιάτικο Πινάκιο.

Γενικότερα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον παραμυθένιο κόσμο της πλατείας Πανεπιστημίου και του Πινόκιο και να γνωρίσουν χαρακτήρες που συνάντησε και αυτός στις περιπέτειες του.

Σε αρκετά σημεία ακόμα σημεία του χριστουγεννιάτικου πάρκου θα υπάρχουν  αναπαραστάσεις του παραμυθιού. Μερικές κορυφαίες στιγμές είναι, αρχικά η δημιουργία του Πινόκιο στο εργαστήρι του Τσεπέτο, η επίσκεψη στην εντυπωσιακότατη «Χώρα της Χαράς» και οι μέρες που έζησε μέσα στην κοιλιά της μεγάλης φάλαινας.

Δράσεις με ασφάλεια

Η ιδιαιτερότητα και αυτής της χρονιάς δημιουργούν  συνθήκες και κανόνες που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους και τους ήρωες μας και έτσι επιλέχθηκε η μορφή παρουσίασης να είναι με «ξενάγηση» καθώς κάθε περίπτωση σχεδιασμού και λειτουργίας θεματικών εργαστηρίων ή δράσεων με πιο κοντινή επαφή των παιδιών, θα προσκρούει σε υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών φέτος θα είναι προετοιμασμένοι για να χαρίσουν χαρά σε όλους, τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες.

Οι επισκέπτες του Βόλου, θα έχουν την δυνατότητα να ζήσουν την μαγεία των Χριστουγέννων, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις. Θα παρακολουθήσουν στιγμές και δραστηριότητες από την ζωή των απίθανων ηρώων, με απόλυτη ασφάλεια. Κύριο μέλημα των πρωταγωνιστών μας, είναι η πρόληψη και η ασφάλεια όλων των επισκεπτών, γι αυτό φέτος οι περισσότερες δράσεις θα προσφέρουν την εμπειρία της συμμετοχής αλλά με την μορφή παρουσίασης, ώστε να αποφεύγονται οι επαφές και η χρήση αντικειμένων.

Ένα covid free θεματικό πάρκο

Το θεματικό πάρκο «Οι περιπέτειες του αυθεντικού Πινόκιο στον Χριστουγεννιάτικο Βόλο» φιλοδοξεί να είναι το πρώτο απόλυτα Covid Free θεματικό πάρκο της Ελλάδας. Σχεδιάστηκε και θα λειτουργήσει σε υπαίθριο χώρο 1.100 τ.μ. στην Πλατεία Πανεπιστημίου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον covid 19.

Το πάρκο διαθέτει μία κεντρική είσοδο που θα πραγματοποιείται και αυστηρός έλεγχος στον αριθμό των επισκεπτών που θα εισέρχονται. Το πάρκο είναι περιφραγμένο στο σύνολό του περιμετρικά με ξύλινο φράχτη μήκους 140 μέτρων και ύψους ενός μέτρου. Αυτό αποτρέπει την αυθαίρετη και χωρίς έλεγχο είσοδο στο πάρκο.

Ο μεγάλος υφιστάμενος κεντρικός διάδρομος της Πλατείας Πανεπιστημίου αξιοποιείται στο σχεδιασμό λειτουργίας για την αποφυγή του συνωστισμού στην πορεία του κοινού προς την έξοδο. Με ειδική πρόβλεψη διαχείρισης του κοινού και λειτουργίας του πάρκου, η πορεία των επισκεπτών είναι αυστηρά προς μία κατεύθυνση.

Το κοινό δηλαδή δεν θα συναντάται «πρόσωπο με πρόσωπο» και με διαφορετικές κατευθύνσεις στην πορεία της ξενάγησης. Στην προκαθορισμένη πορεία θα δίνονται πληροφορίες με κατάλληλη σήμανση και όλοι οι ξύλινοι διάδρομοι που οδηγούν στα εκθέματα θα επιστρέφουν στον κεντρικό διάδρομο για τη συνέχιση της πορείας.

Διαφορετική θα είναι η είσοδος στο χώρο και διαφορετική η έξοδος από το πάρκο. Η είσοδος θα γίνεται από την κεντρική πύλη επί της οδού Δημητριάδος ενώ η έξοδος θα πραγματοποιείται από πύλη στο πίσω μέρος του πάρκου επί της οδού Ερμού.

Οι εργαζόμενοι του πάρκου δεν θα ξεναγούν τους επισκέπτες σε κάθε έκθεμα ξεχωριστά για να μην υπάρξει ο σχετικός συνωστισμός. Ο βασικός ρόλος τους θα είναι να φροντίζουν για την ασφαλή διέλευση του κοινού και για την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Σε κάθε ενότητα του πάρκου θα υπάρχει το σχετικό πληροφοριακό υλικό αναρτημένο σε ειδικές πινακίδες.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους του πάρκου για όλους – εργαζόμενους και επισκέπτες – ανεξαιρέτως. Τα πρόσθετα μέτρα προστασίας μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν εξασφάλιση σημείων αντισηψίας και απολύμανσης.

Δεν θα μοιράζονται αντικείμενα και δώρα στους επισκέπτες, σε κανένα σημείο της διαδρομής δεν θα υπάρξει επαφή στο πλαίσιο ξενάγησης, διάδρασης κλπ. Ο μέγιστος αριθμός και οι αποστάσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο όπως θα ορίζονται από τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΕΝΑΣ ΠΙΝΟΚΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του πάρκου θα διοργανωθούν ξεναγήσεις για τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στον παραμυθένιο κόσμο του πάρκου όλα τα παιδιά που διαμένουν στην πόλη του Βόλου ή θα επιλέξουν να την επισκεφθούν.

Κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων ξεναγήσεων θα χαρίζεται στα παιδιά ως αναμνηστικό δώρο το βιβλίο  «Πινόκιο» του Carlo Scataglini σε μετάφραση του συμπολίτη μας Βαγγέλη Κατσιφού, από τη σειρά «Τα εύκολα Κλασικά», το οποίο χαρακτηρίζεται ως βιβλίο «για όλα τα παιδιά», καθώς ο συγγραφέας του είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας πολλών βιβλίων απλοποιημένης λογοτεχνίας και διδακτικής, του οποίου τα έργα απευθύνονται στο σύνολο των παιδιών.

Πηγή – Φωτογραφίες: The Newspaper

Διαβάστε επίσης:

Πανετόνε: Το Ιταλικό χριστουγεννιάτικο κέικ

Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ζωντανεύει από την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου

The Christmas Factory: Το Χριστουγεννιάτικο πάρκο της πόλη μας καλεί να ζήσουμε τη μαγεία των γιορτών