Το σχέδιο του υπ. Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων – Πώς θα γίνονται τα rapid test – Αλλαγές στο σχολικό ωράριο;

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις τελικές αποφάσεις που αφορούν στο άνοιγμα των σχολείων οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως όλα δείχνουν σε πρώτη φάση αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών  είτε την Παρασκευή 8 είτε την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Η επαναλειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θεωρείται ασφαλής  καθώς παρατηρείται χαμηλό ιικό φορτίο με μοναδικό εμπόδιο τον συνωστισμό από τις μετακινήσεις γονέων και κηδεμόνων για να παραλάβουν τα παιδιά από και προς το σχολείο.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί όσον αφορά το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή των Γυμνασίων και των Λυκείων – με τα Λύκεια  να αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή προβληματισμού καθώς ο βαθμός της μεταδοτικότητας σε αυτά, φαίνεται μεγαλύτερος.

Το σχέδιο του υπ. Παιδείας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Όπως αποκάλυψε ο  λοιμωξιολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας  η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής πολύωρης τηλεδιασκέψης με την Επιτροπή, παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Ειδικότερα, ο κ. Σύψας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  Είναι ένα ασφαλές σχέδιο. Το πότε, όμως θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την Πρωτοχρονιά. Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων στηρίζεται στη διενέργεια rapid test ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και σε μαθητές Λυκείου , καθώς οι ηλικίες 16 ετών και άνω έχουν μεγαλύτερη κοινωνικότητα και κινητικότητα σε σχέση με μαθητές σε μικρότερες ηλικίες.

Αν το σχέδιο εγκριθεί, η ειδική πλατφόρμα για τα rapid test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 16 ετών θα ενεργοποιηθεί και θα λειτουργεί στο πλαίσιο του testing,gov.gr και όποιοι επιθυμούν θα υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα ώστε να υποβληθούν σε τεστ.

Αλλαγές στην ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων;

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας πρότεινε επίσης, να διαφοροποιηθούν οι ώρες έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων και να χρησιμοποιηθούν όλες οι είσοδοι των σχολείων έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός.